Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: AEX blijft technisch op peil

TA: AEX blijft technisch op peil

Technisch blijft de AEX in orde. Zolang het patroon met hogere bodems intact blijft, kunnen we opwaarts blijven kijken.

De AEX-index ontwikkelt zich sinds augustus binnen een gematigde opgaande trend. De belangrijke eerste steun bevindt zich rond 553,85 punten, waar de bodem van 3 oktober ligt.

Ik loop de belangrijkste technische indicatoren van de Nederlandse beurs langs. Het gemiddelde beeld dat daaruit spreekt is gematigd positief, hoewel een enkele indicator een neutrale waarneming kent. Vooralsnog valideert dit de licht positieve ondertoon van de AEX.

AEX index

De Nederlandse beurs ligt er in potentie nog steeds goed bij. De belangrijkste verbetering was de doorbraak boven de top van augustus rond 551 punten. Deze uitbraak maakte opwaarts potentieel vrij richting de weerstand van 586,32 (gevormd op 25 juli).

De AEX-index heeft in de daling daarna op 553,85 (de bodem van 3 oktober) een potentieel hogere bodem gevormd. Zolang de koers boven de augustustoppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief.

Pas na een doorbraak boven de weerstand van 586,32 punten kan de beurs verder omhoog. De volgende opwaartse koersdoelen daarna liggen rond 609, 622 en 640 punten.

/grafieken/10.gif

RSI

De RSI van de AEX ligt thans neutraal. Dit geeft aan dat de opgaande beweging van de AEX voorlopig kan doorzetten. De RSI (Relative Strength Index) kan overgekochte (> 70: overbought) en oververkochte (< 30: oversold) condities blootleggen.

Thans is geen van beide condities van toepassing op de AEX.

/grafieken/10-rsi.gif

Stochastics

Stochastics geven op korte termijn een licht positieve conditie aan. De stochastics worden gebruikt zoals vrijwel alle oscillatoren, als overbought/oversold-indicator en voor de divergenties.

Waarden boven de 80 worden beschouwd als overgekocht (overbought) terwijl waarden onder de 20 worden gezien als oververkocht (oversold).

Een waarde van de stochastic tussen 20 en 80 wordt als neutraal beschouwd. De Tostrams analisten passen overigens een subtielere beoordeling toe, waarbij ook wordt gekeken of deze indicator net uit de oversoldzone of net uit de overboughtzone breekt.

/grafieken/10-stochastics.gif

Langetermijn-trendindicator

De langetermijn-trendindicator tendeert op korte termijn licht opwaarts. Deze indicator geeft aan dat de AEX, zonder te veel kracht, boven het eigen langetermijngemiddelde lijn noteert.

Er is geen sprake van een extreme situatie. De horizontale zwarte lijn in het midden van deze grafiek geeft de 200-dagenlijn weer. De 'beweeglijke' zwarte lijn geeft het koersverloop van de AEX weer.

Geldstroom

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs valt iets terug, maar zet de stijging voort. Er blijft sprake van een continue instroom van kapitaal naar de Nederlandse beurs.

/grafieken/eoe.gif

MACD

De MACD geeft op korte termijn een positief signaal (is groen, stijgt en beweegt boven 0), wat een positief signaal geeft. De uitleg van de MACD vindt u hieronder.

/grafieken/10-macd.gif

Uitleg MACD

De MACD is gebasseerd op een kort (12-daags) en een langer (26-daags) gemiddelde. De MACD-indicator laat u in één oogopslag zien hoe sterk een trend is

De afkorting MACD staat voor Moving Average Convergence Divergence. De indicator geeft de richting van de trend en de sterkte van deze trend aan.

Lijn I: De MACD, op de onderste helf van de grafiek hieronder) bestaat uit twee lijnen die beide apart worden berekend. Allereerst de MACD-lijn,dat zijn de verticale lijntjes (de zogenaamde histogram), deze wordden berekend door het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 26 dagen af te trekken van het gemiddelde van de afgelopen 12 dagen.

Lijn II: De tweede lijn die we in deze indicator tegenkomen is de signaallijn. Dit is het exponentieel gemeten gemiddelde van de afgelopen 9 dagen van de MACD-lijn die hierboven besproken is. Deze lijn wordt weergegeven door de glooiende doorlopende lijn.

Beide lijnen vormen de MACD-indicator. Niet alleen de richting van de lijnen geeft een signaal af, ook wanneer de lijnen elkaar kruisen geeft de indicator een signaal. Je kan als vuistregen vaststellen dat het positief is indien lijn I boven lijn II staat en indien beide lijnen boven de 0-lijn bewegen, zoals thans het geval is.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
209 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
shortie
0
quote:

Jhr von Hochhausen schreef op 21 okt 2019 om 22:26:


Trump schijnt er nog steeds vanuit te gaan dat hij in een machtspositie zit, gelet op onderstaande uitspraak:ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse president Donald Trump heeft vertrouwen in een deal met China.

Maandag zei de president tijdens een kabinetsbijeenkomst in het Witte Huis dat "de deal met China heel goed verloopt. Ze moeten een deal sluiten omdat hun aanvoerketen opdroogt".


Grappig!!
En ondertussen halen ze nu alle sojabonen lekker uit Brazilië en Trump maar denken dat ze in de VS bestellen.
Hij lult werkelijk maar wat. Heeft echt geen flauw idee wat die Chinezen ondertussen allemaal doen.
Zijn voldoende landen die maar al te graag aan China leveren en/of afnemen.
Oboema uit Zimbabwe
0
quote:

ren-je-dement schreef op 21 okt 2019 om 20:02:


[...]

Om de koersen op sommige momenten te kunnen 'voorspellen' dien je denk ik een soort 'flow' in je geest te hebben die kan synchroniseren met de flow in de koersen. Om te weten of je daarvoor gevoelig bent moet je wel in eerste instantie een voorliefde hebben voor muziek die ook een flow heeft, en dat is nu net Alan Parsons Project, Pink Floyd, Jean Michel Jarre en Kraftwerk...

Pink Floyd ken ik niet echt, rest wel

the raven ken ik
doet me aan deze classic denken

youtu.be/fHIcVuqQgVo
Oboema uit Zimbabwe
0
maar deze totaalkoning belichaamt het sentiment en pathos tijdens het scalpen mijns inziens en voeten uit

youtu.be/JM64UekUAZI
Optiefan
0
quote:

shortie schreef op 21 okt 2019 om 23:03:


www.marketwatch.com/story/as-stock-ma...


Iedereen verwacht het, dus zal het nog wel een eeuw duren voor de klap komt. Futures weer dik groen...
Happy
0
quote:

Optiefan schreef op 22 okt 2019 om 07:09:


[...]

Iedereen verwacht het, dus zal het nog wel een eeuw duren voor de klap komt. Futures weer dik groen...


Vraag me echt af wanneer de beurs gaat reflecteren wat de onderliggende economie aan het doen is. Hoelang werkt het "teveel" cash en geen alternatief nog? Vandaag nog wel dus als ik de futs mag geloven.
JoostVLS
0
quote:

JoostVLS schreef op 21 okt 2019 om 17:29:


[...]

Ik ook, denk hoger, gekocht 5000 bnp aex bl 568.94 op 0.899


Helft verkocht op 0.931 en 0.97
209 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 08:30 TA: Pullback voor de AEX 84
  2. 21 nov TA: Edelmetalen worden opgepoetst 132
  3. 20 nov TA: Chips op koers 147

Gesponsorde links