Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een doffe dreun voor het sentiment

Een doffe dreun voor het sentiment

Het viel misschien niet iedereen op tussen het vele nieuws, maar het beleggerssentiment kreeg deze week een enorme dreun.

Iedere maand meten we in de IEX Bull/Bear Enquête hoe de Nederlandse belegger denkt over de economie en het beursklimaat en een duikeling zoals we deze week zagen, kom je niet vaak tegen.

De IEX Bull/Bear Indicator draaide in een maand tijd van ruim positief (52,6) naar negatief (48,4). Op een stand van 50 is het sentiment in balans.

Somberst in zeven jaar

Om het in perspectief te zetten: de laatste keer dat we lager scoorden dan die 48,4 van deze maand was in juni 2012, maar liefst zeven jaar geleden. Sinds 2013 is de stemming eigenlijk voortdurend bullish en optimistisch geweest.

Bedankt, Donald Trump.

Het duurde even voor iedereen de volle ernst inzag, maar de handelsoorlog die president Trump ontketende jaagt nu definitief beleggers over de hele wereld de stuipen op het lijf.

52% van de particuliere beleggers zegt voorzichtiger te zijn geworden en de ontwikkelingen maar even af te wachten. Onder beleggingsprofessionals, iedere maand ondervraagd door Corné van Zeijl, denkt eenzelfde 52% dat dit handelsconflict niet snel zal overwaaien maar nog jarenlang een rol zal blijven spelen.

Lees ook: Beleggers voorzichtiger door handelsoorlog

Het besef dat de kansen dat het met een sisser afloopt met de dag slinken, komt plotseling hard binnen bij beleggers. Waar Trumps tarievenregen in eerste instantie nog vaak werd beschouwd als drukmiddel om partijen aan tafel te krijgen - vastgoedjongen Trump zet gewoon zijn onderhandelingstrucjes in op wereldschaal - zijn de onderlinge relaties inmiddels op zo veel vlakken verstoord dat het moeilijk voorstelbaar is dat landen daar nog in een gemoedelijk G20-onderonsje uit gaan komen.

Anti-Amerikaanse films

China raadt inmiddels studenten dringend af om in Amerika te studeren, waarschuwt Chinese reizigers naar Amerika voor geweld op straat en stoft oude anti-Amerikaanse films af. Donald Trump gooit daarop nog maar eens wat extra olie op het vuur door te dreigen met extra importheffingen over nog eens $300 miljard aan export naar de VS.

“Our talks with China, a lot of interesting things are happening. We’ll see what happens ... I could go up another at least $300 billion and I’ll do that at the right time.”

Dat komt allemaal bovenop de andere maatregelen, zoals het blokkeren van leveringen door Amerikaanse bedrijven aan de Chinese techreus Huawei. Westerse bedrijven melden ondertussen steeds meer tegenwerking te ondervinden bij het zakendoen in China. Procedures gaan trager, vergunningen worden minder makkelijk verstrekt.

“China wants a deal,” blijft Trump beweren. Als het gezond verstand bij iedereen overwint, komt zo’n deal er misschien nog wel, maar de vraag is of de onderlinge irritatie inmiddels niet te ver is opgelopen en de nationale trots niet te veel is gekrenkt.

It's still the economy

Oh, en het blijft niet bij China, trouwens. Ook Mexico krijgt nu importtarieven om zijn oren zolang het niets aan illegale immigratie doet.

Zo breidt de handelsoorlog zich niet alleen uit, maar wordt de handel inmiddels ook als middel gebruikt om andere politieke doelen te bereiken. Trump geeft zo een hele nieuwe invulling aan Bill Clinton’s “It’s the Economy, Stupid.”

Niets komt zo hard aan bij collega-machthebbers als het dreigen met economische rampspoed. De grote Amerikaanse consumentenmarkt is een cruciale afzetmarkt voor veel exportlanden. Richting die landen is er geen sterker drukmiddel denkbaar dan het ontzeggen van toegang tot die markt.

Niet alleen Trump

De vraag is alleen of het middel op lange termijn niet erger dan de kwaal is. Afgezien van de gevolgen voor de Amerikaanse economie - inflatie en groeivertraging liggen op de loer - is het voor de wereldeconomie als geheel een trend die weinig goeds voorspelt.

Die is gebaat bij een zo vrij mogelijk verkeer van goederen en kapitaal. En hoe je het wendt of keert, dat staat onder druk. Niet alleen door Donald Trump, trouwens. In Europa zien we ook hoe nationale belangen invloed op de markt kunnen hebben.

Brexit is bewijsstuk nummer één, uiteraard, maar ook Fiat Chrysler, dat de overnameplannen van Renault staakt door te veel bemoeienis van de Franse overheid; ING, dat verdacht lang op een Italiaans strafbankje moet bliven zitten en de recente inkoop van Air France-KLM door de Nederlandse staat om de Nederlandse belangen binnen de combinatie beter te kunnen behartigen. 

Recessiescenario's

Zo vreemd is het dus niet dat beleggers zich zorgen maken. Het begint er bovendien serieus op te lijken dat het een geval van langdurige zorg gaat worden. Handelsbibbers are here to stay.

De vraag is natuurlijk in hoeverre dit alles al in de koersen is verwerkt. Volgens Bloomberg houdt de markt nog te weinig rekening met een slechte afloop. Ook analisten van Morgan Stanley en Goldman Sachs hebben hun recessiescenario’s afgestoft en opgepoetst.

Is er nog ergens een hoopgevende statistiek te vinden? Jawel, in het ruim 17-jarig bestaan van de IEX Bull/Bear Indicator hebben we gezien dat hij een betrouwbare maatstaf is van het beleggersvertrouwen, maar dat er maar weinig correlatie is met de beursperformance in de daaropvolgende periode. Het optimisme en pessimisme van beleggers zegt vaak meer over de tijd die al achter ons ligt dan over de toekomst.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 6 juni 2019 17:43
    Trump heeft zich langzamerhand in de hoek gewerkt met al zijn acties. Naast de handelsoorlog, techoorlog met China heeft hij ook nog een intern VS conflict met Google, Amazon, Facebook en Apple.

    Als er geen deal komt tussen de VS met China en Mexico zal een aantal bedrijven flinke klappen krijgen in de VS. Daarnaast zijn veel agrariërs (en hun achterban) in de VS ook niet blij met de acties van Trump.

    Logischerwijs zou je dus denken dat Trump moet geen schuiven om zijn herverkiezing zeker te stellen. Als er wel een handelsdeal komt, dan zal Trump naar mijn beleving herkozen worden.

    Alle onderzoeken naar de VS techbedrijven zijn lange termijn trajecten, maar direct en indirect hebben deze bedrijven via hun lobby netwerk ook invloed binnen de politiek. Het starten van deze onderzoeken op dit moment is strategisch gezien geen slimme zet van Trump.

    Al met al verwacht ik dat er dus uiteindelijk wel een deal gaat komen met China eind dit jaar of begin volgend jaar. Met Mexico zal die deal er binnen weken zijn.

    De economie van China zal dan ook weer een positieve impuls krijgen. Ik blijf echter somber over de EU omdat er geen enkele lange termijn visie is op het gebied van technologie of infrastructuur of wat dan ook. Er zijn mooie verhalen maar elke keer blijkt dat er helemaal niks van komt. Om die reden zou de EU beter kunnen worden gesplitst in drie delen die elk afzonderlijk op hun eigen tempo verder kunnen gaan met ontwikkelingen. Daarnaast moet de Euro ook vervangen worden door drie deel Euro's, voor elk blok binnen de EU een aparte Euro. Als de EU blijft vasthouden aan de Euro en aan één blok dan zal de groei minimaal blijven en de EU blijven hangen in een recessie scenario.
  2. [verwijderd] 6 juni 2019 17:49

    Het blijft een opsomming van wat wij wisten.

    Maar het stoort de belegger dat anno 2019 een persoon de economie om zeep kan helpen.

    Het is absurd dat er geen maatregelen zijn om landen die niet volgens de regels werken, af te straffen.
    Italie gaat nu ook naar strafbankje. Dat kunnen wij wel doen, maar Amerika naar een strafbank plaatsen dat weer niet.

    Een land chanteerd een ander land en wij accepteren de gevolgen.

    Het is een absurde wereld en als burger kom je er steeds meer achter dat onze politieke leiders, die je vertrouwd, geen leiders zijn.
    Ze zijn niet om de burger te dienen.

    Ze zijn vooral bezig om zichzelf te verrijken.

  3. Gijsbertha 7 juni 2019 03:27
    Braaf, politiek correct artikel, in lijn met CNN, MSNBC, NOS en consorten. Wellicht zou de media eens een vergelijk moeten maken tussen de macro economische cijfers van de US en de EU, begin eens met GDP groei en consumentenvertrouwen, en zich afvragen waarom die gekke Trump het een stuk beter doet dan de bureacraten in Brussel. Verder wordt er ook nimmer gerept over het feit dat als Trump het beginsel van wederkerigheid op de onderhandelingstafel legt, dwz het over en weer hanteren hanteren van dezelfde handelsbelemmeringen (met name invoerrechten en het toelaten van buitenlandse investeerders), China de eerste is die "No, thank you" zegt en vervolgens naar de uitgang rent en de EU op gepaste afstand volgt. En het is allemaal de schuld van Trump? Lachwekkend.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links