Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Bizarre dag

Slot: Bizarre dag

Strikt genomen is er, behalve Q3-update Fagron en een handvol adviesjes geen beursnieuws op het Damrak vandaag. Dat zou u niet zeggen, als u dit zo ziet. Zeker de helft van onze aandelen gaat de bietenbrug op. Klik voor groot.

De AEX kwam vandaag tot 516,99 (dat is -10,4% vanaf jaartop 576,90) en zit in een dip. Full disclosure: die heb ik zelf vandaag gekocht. Er is nog een puntje ruimte tot de bodem van dit jaar op 515,96. 

Rond de opening van Wall Street zag het er even rooskleurig uit na een mislukte ochtend in Europa, maar de Big Board sluit zich intussen weer aan bij het daalcircus? Schade valt mee daar. Merk op dat tech beter doet dan blue chips in New York en dat de volatiliteit daar... daalt?!

Op de rentemarkten vinden de veilige AAA's weer aftrek - waardoor de rentes een paar basispunten dalen - maar dit duidt nog zeker niet op paniek.

Crypto's zijn geen hedge tegen aandelen, dat blijkt vandaag wel. Wel vindt goud ineens weer aftrek, bijna +2%.  

Kleine overpeinzing

En zo is het altijd, de ene koers, indicator of correlatie wijst er op dat alles kits is en de ander voorspelt weer ellende. Ik heb nog nooit een situatie op de beurs meegemaakt dat alles klip en klaar was hoe het zat en waar de markt heen ging. Ik vermoed dat zo'n moment er ook nog nooit was en nooit zal komen.

U kunt uw tijd verdoen met als een kip achter de koersen aan te rennen, maar u kunt ook nadenken over hoe de financiële wereld er voor staat en heen kan gaan. Wie risico neemt, moet tenslotte een mening en visie hebben. Vul mij aan, maar wat mij betreft zijn dit de cruciale thema's nu:

  • De Amerikaanse economie is in full winsg
  • De rest van de wereld koelt af
  • Handels en valuta-oorlog wat bedrijven voorzichtig maakt of kan maken
  • Dure dollar: funest voor veel emerging markets waar in dollars wordt geleend en in eigen valuta wordt verdiend
  • De AAA-rentes stijgen - VS voorop - wat vooral concurrentie betekent voor dividend blue chips. En die zijn duur.
  • Last but not least, de groei van de winstverwachtingen neemt wat af, maar ze stijgen nog wel. Kom maar gauw op met dat Q3-cijferseizoen

Zelf kijk ik met argusogen naar de rentes. De VS voorop maar met de terugtredende centrale banken, oplopende rentes en inflatie wordt zeker voor blue chips de beleggingspropositie anders na bijna tien jaar. Die zijn misschien wel te duur. Wellicht is de beurs dit nu met shock and awe aan het herschikken en inprijzen.

Het antwoord volgt altijd pas achteraf, of het klopt. Zo hebt u wellicht ook een verhaal in uw hoofd. Fijne avond en sterkte wie op pijnlijke blaren moet zitten. Wel u zelf de schuld geven, want u hebt zelf de orders ingelegd.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
21 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
0
Ehhh, en nu nog een verslag over de beurs, en bv hoe de AEX en de AMX het deden t.o.v. de andere beurzen?
Of, hoe de Yanks het de laatste maand qua koers gedaan hebben en wij?
Of, wat men in A'dam zo hier en daar aan het uithalen is?
Dat soort dingen?

Afijn, Yanks bijna groen...
Brievenbus
1
Overigens, dit hadden we nog noooooit gezien, PostNL vandaag succesvol in de laatste minuut op day low de dag uitgebracht?
Dat er over zoiets bijzonders niet hier geschreven wordt?
Oh, wacht, blijkt al vele, vele dagen achter elkaar succesvol te gebeuren.
Ehhh, eigenlijk nog opvallender, dat daar niet over geschreven wordt? :-)
Helvan'18
0
gva380
0
Accuboor
0
WSJ komt met een groot artikel waarin staat dat (snel te updaten) HD maps cruciaal zijn voor invoeren autonoom rijden.

En wie heeft er een HD map fabriek staan (incl. HD maps in USA, EU, Japan (Zenrin) en China (Baidu)?

Juist TomTom Automotive. De maps hebben dus een gouden toekomst, momenteel betaal je EUR7 per aandeel, daarvan staat er al EUR1 net cash op de balans einde vh jaar en binnnekort wordt de Telematics poot verkocht voor EUR4-6 per aandeel TomTom.

Dus deze HD maps zijn bijna gratis af te halen bij de huidige beurswaardering.
De Buurman
5
Brievenbus, hoe duur is jouw abonnement op IEX?

Het is een retorische vraag. Hoe durf je zo een grote waffel op te zetten en te eisen dat dit platform altijd naar jouw pijpen danst? Als de informatie die hier gegeven wordt jou niet bevalt wat doe je hier dan nog in vredesnaam? Ga lekker je gal spuwen op Facebook of kijk eens naar CNBC ofzo.

Arend Jan, voor wat het waard is, ik waardeer jouw dagelijkse inspanningen en analyses ten zeerste.
NielsjeB
0
Wat vandaag vooral bizar was m.i. is de onbereikbaarheid van de IEX frontpage. 404's, 500's, alles is langsgekomen. Wordt het niet eens tijd voor een fatsoenlijk schaalbare site? Kan er vast wel vanaf met al die Premium-centjes.

Dan is er eindelijk eens een dipje, komt iedereen naar je site en dan lig je eruit.

Forums deden het wel, dus dat is dan weer een complimentje waard.
jonas
0

Arend Jan houdt de hoofdlijnen aan en die zullen uiteindelijk hun uitwerkingen hebben zoals bij emerging markets met dollarschuld. Mogelijk zal ook de rente stand hier omhoog gaan.

Je kan dan naar afzonderlijke aandelen kijken en die kunnen soms raar bewegen zonder echt nieuws. Wat zou bij die aandelenbeweging kunnen zitten?

Sommige sectoren krijgen zoals tech dreunen vanwege afnemende groeiverwachtingen en ach bij de aandelen zijn er altijd paniekverkopen of dekkingsverkopen omdat bepaalde aandeelhouders fout zaten en hun hand hebben overspeeld.

Zeker bij kleine aandelen hakken al enige verkopen gezien het geringe dagelijkse volume er aardig op in, maar dat is niks bijzonders.

Derhalve niet zo gek dat Arend Jan nu even op de grote lijnen zit.


Groet, Jonas
Helvan'18
0
Gáat het over hier!.., de huis technisch analist die iemand op z'n nummer wilt zetten en het liefst wegschopt omwille van z'n parttime werkgever, Kamp die veren in z'n reet krijgt, IEX website geklaag. Gaat om, of over, niks dus eigenlijk!.. Veel inhoudsloos gezwam, maargoed hoort een beetje bij deze website...
jonas
0

Helvan ik ben geen type voor veren in de reet en na een persoonlijke kennismaking jaren terug met Arend Jan weet hij dat ook wel. Ik heb niet gezegd: "Gaat om, of over, niks dus eigenlijk!.."

Natuurlijk merken veel beleggers dit soort markt in hun portemonnee vooral als ze net te veel achteraf in een afgestraft aandeel zaten. Ik had het meer over verklaring voor de beweging en ja had ik ook kunnen komen met dat zijn die rot shorter en de aasgieren van de hedgefondsen.

Heb het wat meer willen bezien uitgaand mogelijke gedragingen van beleggers alhier.

Groet, Jonas

PS Enig respect voor Arend Jan zou niet misplaatst zijn. Hij werkt zich drieslagen in de ronde en haalt ook maar het beste eruit wat erin zit. Man naar mijn hart, maar geen reden om af en toe niet kritisch te zijn.

Nieuwe Niels doet het trouwens ook erg goed zoals ik zo bezie. Zeker veelbelovend.
De Buurman
0
quote:

Helvan'18 schreef op 11 okt 2018 om 19:35:


Gáat het over hier!.., de huis technisch analist die iemand op z'n nummer wilt zetten en het liefst wegschopt omwille van z'n parttime werkgever, Kamp die veren in z'n reet krijgt, IEX website geklaag. Gaat om, of over, niks dus eigenlijk!.. Veel inhoudsloos gezwam, maargoed hoort een beetje bij deze website...


Ach gut, de dorpsgek van IEX moet ook weer van zich laten horen. Meneer 'het-staat-allemaal-in-de-grafieken'. Heeft zelf nog nooit een inhoudelijke bijdrage geleverd, maar neemt anderen wel de maat. Al zijn calls zijn spot-on, maar hij post ze hier altijd achteraf.

Goed verhaal, Helvan!
Helvan'18
0
quote:

De Buurman schreef op 11 okt 2018 om 20:06:


[...]

Ach gut, de dorpsgek van IEX moet ook weer van zich laten horen. Meneer 'het-staat-allemaal-in-de-grafieken'. Heeft zelf nog nooit een inhoudelijke bijdrage geleverd, maar neemt anderen wel de maat. Al zijn calls zijn spot-on, maar hij post ze hier altijd achteraf.

Goed verhaal, Helvan!
Nee jij gaat lekker, dat van gisteren is in geen enkel artikel van je terug te vinden…Maargoed zal met het jaaroverzicht wel weer rondgebreid worden, de zaakjes moeten wel kloppen natuurlijk bij de T. Group...
Peak
0
Hoop gemor en gedoe hier zonder conclusies/akties. De vraag is slechts; wat nu?
Schade beperken ? Hoe ?
Nieuwe posities innemen ? Welke ?
Wat mij betreft staffelgewijs zilver aanschaffen (fysiek liefst, papier wordt gemanipuleerd). Puts of turbo's short na een rebound op de AEX voorlopig en langzamerhand in China en opkomende markten eens loeren waar de koopjes liggen wanneer de handels oorlogsdreiging opdroogt en/of de rente stabiliseert. Dagelijks natuurlijk de euro of de dollar long ( of short) nemen en de VIX in de gaten houden (turbo long/ short). Bij oplopende rente verzekeraars stapelen in de portefeuille.
Daarnaast bio-ethanol (Pacific Ethanol bijvoobeeld (5 jaars grafiek gezien?), grondstoffen, oliegerelateerd en Uranium (doelstellingen worden absoluut niet gehaald met veel te dure windmolens) en hydrogene power opwekking en opslag. Cloud blijft leuk (Arista, Intel daarnaast 5G achtige aandelen (Ceragon speculatieve outsider bijvoorbeeld). Ook blockchain biedt een aantal goede mogelijkheden. Kortom, genoeg grondstof voor een dagelijkse portie keuzestress en financieel succes.
Wat u ook doet koop vooral geen banken of een zeker bouwbedrijf uit Amersfoort.
Allemaal gore @%$^%*-tjes wat mij betreft. Ik ben benieuwd naar waar anderen de mogelijkheden zien?.
De Buurman
0
quote:

Helvan'18 schreef op 11 okt 2018 om 20:29:


[...] Nee jij gaat lekker, dat van gisteren is in geen enkel artikel van je terug te vinden…Maargoed zal met het jaaroverzicht wel weer rondgebreid worden, de zaakjes moeten wel kloppen natuurlijk bij de T. Group...


Ik heb het al een keer eerder gezegd, maar volgens mij verwar je mij me iemand anders. Welke naam denk je dat er achter deze alias schuilgaat?
De amateur
0
quote:

short euro of dollar schreef op 11 okt 2018 om 20:43:


Hoop gemor en gedoe hier zonder conclusies/akties. De vraag is slechts; wat nu?
Schade beperken ? Hoe ?
Nieuwe posities innemen ? Welke ?
Wat mij betreft staffelgewijs zilver aanschaffen (fysiek liefst, papier wordt gemanipuleerd). Puts of turbo's short na een rebound op de AEX voorlopig en langzamerhand in China en opkomende markten eens loeren waar de koopjes liggen wanneer de handels oorlogsdreiging opdroogt en/of de rente stabiliseert. Dagelijks natuurlijk de euro of de dollar long ( of short) nemen en de VIX in de gaten houden (turbo long/ short). Bij oplopende rente verzekeraars stapelen in de portefeuille.
Daarnaast bio-ethanol (Pacific Ethanol bijvoobeeld (5 jaars grafiek gezien?), grondstoffen, oliegerelateerd en Uranium (doelstellingen worden absoluut niet gehaald met veel te dure windmolens) en hydrogene power opwekking en opslag. Cloud blijft leuk (Arista, Intel daarnaast 5G achtige aandelen (Ceragon speculatieve outsider bijvoorbeeld). Ook blockchain biedt een aantal goede mogelijkheden. Kortom, genoeg grondstof voor een dagelijkse portie keuzestress en financieel succes.
Wat u ook doet koop vooral geen banken of een zeker bouwbedrijf uit Amersfoort.
Allemaal gore @%$^%*-tjes wat mij betreft. Ik ben benieuwd naar waar anderen de mogelijkheden zien?.


Gewoon LT termijn beleggen en dit zien als een extra koopmoment. Ik leg maandelijks vast bedrag in diverse trackers en vandaag extra order ingelegd. Volgende 10% lager weer een pluk en dat herhalen. Op de LT komt het toch wel goed.
Geen zorgen en hoef er bar weinig tijd in te steken.
Helvan'18
0
quote:

De Buurman schreef op 11 okt 2018 om 20:48:


[...]

Ik heb het al een keer eerder gezegd, maar volgens mij verwar je mij me iemand anders. Welke naam denk je dat er achter deze alias schuilgaat?
Wat jij wilt, verwar, verwarring, verwarrend, beetje zoals jouw TA dus!…
De Buurman
0
quote:

Helvan'18 schreef op 11 okt 2018 om 21:19:


[...] Wat jij wilt, verwar, verwarring, verwarrend, beetje zoals jouw TA dus!…


Ik heb letterlijk nog nooit een technische analyse gemaakt, Helvan. Gaat het voor de rest wel met je?
Teleurstelling
0
Helvan is iemand van de iex, dat is wel duidelijk.....
Reageer niet meer mannen.
Ojee de rente stijgt en wel met 0,25%....
Gauw uit aandelen, want dan krijg je op je spaarcenten misschien wel 0,3%
Even een vergelijk: Shell geeft 5% dividend, wie is er nou gek??
Helvan'18
0
quote:

Teleurstelling schreef op 11 okt 2018 om 22:24:


Helvan is iemand van de iex, dat is wel duidelijk.....
Reageer niet meer mannen.
Ojee de rente stijgt en wel met 0,25%....
Gauw uit aandelen, want dan krijg je op je spaarcenten misschien wel 0,3%
Even een vergelijk: Shell geeft 5% dividend, wie is er nou gek??
Tja, iemand die zo loopt te zeuren, en te zeiken, moet vást afkomen van de site waar ie dat doet… Denk toch eens na!
Mannen?.., het maakt je nog niet gelijk man als je ergens een beleggersrekening hebt geopend hoor!
Jong en onervaren, en een beleggersrekening, ja reageer vooral niet meer, mannen…..
21 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 14:00 Liveblog: Kneuzenrally? 6
  2. 08:05 BeursVandaag: De beer gromt 7
  3. 17 dec Liveblog: Wéér afstraffing 16
Gesponsorde links