Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valutastormen (in uw porto)

Valutastormen (in uw porto)

Naar welke koers kijkt u 's ochtend als u wakker wordt het eerste? Dollar, S&P 500 of Bund future, of onze eigen 24 uurs IEX 25, die de AEX volgt?

Zelf kijk ik altijd als eerste naar EUR/USD. Ten eerste is de dollar de moeder aller assets (en meest geniale exportproduct ooit, naar mijn bescheiden overtuiging) en ten tweede zitten mijn eigen centen vooral in de in dollars genoteerde MSCI World Index en de zo van de dollar afhankelijke AEX.

Om precies te zijn: de MSCI World bestaat voor 60% uit Amerikaanse aandelen en - uit mijn hoofd- de AEX-bedrijven boeken dacht ik zo rond ook 60% van hun omzet in dollars. Kortom, voor mijn beleggingen is het van cruciaal belang wat die dollar doet. Soms windje mee, soms windje tegen.

Zo stelde mijn wereldindextracker vorig jaar teleur. In dollars was het resultaat prima, maar omgerekend in euro's was zakkies plakken lucratiever geweest. Dit jaar heb ik het windje echter in de rug. Kijk maar even. Dit is die MSCI World zowel in dollars als euro's over die periode (zonder dividend).

U ziet het, een verschil van dik 10%. Louter en alleen door die greenback, die in dit geval voor een eurobelegger als ik even de redneck uithing.  

En toen werd het gisteren, het ECB-rentebesluit. In het verleden hebben we vaker EUR/USD één en zelfs twee centen zien bewegen op of een Fed of een ECB rentedingetje, maar die drie cent van gisteren was wel heel erg veel. En zo wist ik meteen dat ik geld verdiende. En dat klopt.

Hier ziet de S&P 500 van gisteren. Ondanks dat de index -0,4% daalde... juist. Het scheelt gewoon 4%. Ja, de S&P 500 is, zoals gezegd, niet hetzelfde als de MSCI World Index. U kunt die twee echter over elkaar leggen en de wereldindex tikt maar één keer per dag.      

Nu heb ik mijn dollarrisico niet afgedekt, omdat de hele wereld nu eenmaal sinds Bretton-Woods in 1944 in dollars denkt en rekent. Misschien dat ik er ooit spijt van krijg als het ding volkomen naar de gallemiezen gaat, maar ik denk dat ik in dat geval bijtijds weet te schakelen :-) 

Zelf doe ik het niet, maar als ik een specifiek land zou beleggen, zou ik dat niet doen zonder visie op de valuta van die natie. Als voorbeeldje geef ik een paar populaire adressen mee. Ik doe zonder herbelegd dividend, zodat u beter zicht hebt op puur en alleen het valuta-effect.

Let wel, kijk niet alleen naar de koerstik, maar ook de bewegingen onderweg. Want u zult net zien dat als ú er in zit... #saynomore

Japan:

China:

India:

Rusland:

Brazilië: 

Ja, dat scheelt hier en daar nogal wat. Zeg maar gerust het verschil tussen een goede en slechte belegging. Opvallend is dat bij geen van deze markten u het valutawindje per saldo mee hebt. Ik zal u bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Turkije besparen, maar er zijn er meer en erger kan ik u verzekeren.

Kortom, misschien is een visie op de valuta van een land belangrijker dan een veelbelovende economie en bedrijfsleven, als u in het buitenland wilt beleggen. Vergeet dat niet, het kan u een hoop frustratie besparen. Want het is een tikje zuur om door puur een munt niks te verdienen. Dat heb ik vorig jaar gemerkt. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 15 juni 2018 17:01
    Een andere reden om te beleggen in de VS is dat volgens mij die beurzen daar na een correctie veel eerder omhoog gaan. Op dit moment heb je ook nog de voordelen van de belastingmaatregelen van Trump, de flinke buybacks. De economie in de VS doet het ook beduidend beter. Dus al met al is beleggen in de VS verstandig.
  2. forum rang 6 De amateur 15 juni 2018 17:29
    quote:

    Vizsla schreef op 15 juni 2018 17:10:

    Vorig jaar presteerde mijn vermogensbeheerder bij stijgende beurs verlies te boeken. ik mocht wel beheerkosten betalen. :-| uitgestapt dus. Geen spijt.
    Beheerder hebben hun langste tijd gehad. Het is net zo effectief al dan niet effectiever enkele ETF's uit te kiezen.
  3. [verwijderd] 16 juni 2018 12:50
    [quote alias=Lazarus II id=10890632 date=201806152253]
    Meesman misschien een optie voor zorgeloos beleggen?

    www.meesman.nl/onze-fondsen/koersen-e...
    [/quote
    Beleggen?.. dat heeft z'n beste tijd gehad, die cyclus is voorbij. Het is nu tijd voor het omgekeerde, maar daarvoor hoef je niet aan te kloppen bij een bank, beleggingsinstelling, of vermogensbeheerder,daar zit short niet in het assortiment, zelfs ETF's short zijn uit den boze...

    Wil niet zeggen dat het helemaal klaar is, als iets naar beneden gaat gaat het gecorreleerde omhoog,bijvoorbeeld bij Bond en rente,en nog wat van dat soort zaken. Maar da's misschien een lastige, je zult immers moeten weten wat zal dalen, en wat op haar beurt dan zal stijgen.., en aangezien dat met fundamentele analyse.. niet te doen is kun je dat maar beter links laten liggen. Kortom, doe maar niets, verkoop is eigenlijk nog beter..

    Als je erbij was in 2008/2009 weet je nu al wat het best is om te doen! En dat was nog mild bij wat komen gaat.., zo vertellen de index grafieken.
  4. [verwijderd] 16 juni 2018 19:58
    quote:

    remedy73 schreef op 16 juni 2018 18:39:

    Helvan '18, in 2008/2009 had je geen QE. En dat is precies het grote verschil met toen!
    Weet niet op je het weet maar in 2008/2009 zaten de bodems van de meeste indexen…, die situatie is niet te vergelijken met nu, waar de toppen bereikt zijn!.. Vanuit technisch oogpunt staat het gewoon op omvallen allemaal, oftewel bearmarkten zijn in aantocht.

    Het QE gebeuren is totaal niet van belang, indexen gaan in cycli te werk. En het gevolg van huidige cycli komt gelijk, zo niet erger, te staan aan 2008/2009…. Het is de cycli, maar QE zal naar alle waarschijnlijkheid de schuld krijgen, rationeel moet het verklaard worden, en verklaarbaar zijn..

    Is het misschien nodig voor je om een cursusje aandelenbeurs te doen?, daar waarin short ook wordt meegenomen.., je weet maar nooit. Kunt beginnen met deze, tinyurl.com/z5ru5uo en kan altijd uitgebouwd worden naar eigen smaak en inzicht met iets erachteraan. Cursusje TA raad ik aan..

    Succes!
  5. [verwijderd] 17 juni 2018 17:55
    [quote alias=rene66 id=10891483 date=201806170027]
    Reasons to be bullish: tax cuts, share buybacks, global economic growth, and strong consumer and business spending

    www.marketwatch.com/story/headlines-f...
    [/quote
    Als media bullish artikelen maakt, of een cover heeft een bullish karakter, kun je er vergif op innemen dat bearmarkt zich aandiend…
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links