Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Factor ETF’s

Tracker Tips: Factor ETF’s

In de afgelopen decennia hebben academici en beleggingsprofessionals factoren geïdentificeerd die historisch een bovengemiddeld risicogecorrigeerd rendement hebben opgeleverd.

De vijf factoren die worden onderscheiden zijn: omvang, waarde, momentum, kwaliteit en lage volatiliteit. Het is mogelijk om middels trackers op deze afzonderlijke factoren in te spelen of via een combinatie van die factoren.

Cyclische gevoeligheid

Het is belangrijk te weten dat het rendement van de factoren cyclisch beïnvloed wordt. Het rendement van een factor kan door een heftige neerwaartse beweging weer ongedaan worden gemaakt.

Afzonderlijke factoren werken het best voor de lange termijn en met een goede spreiding. Om het risico te verlagen in een beleggingsportefeuille is het goed factoren te combineren die laag gecorreleerd zijn.

Omvang

Smallcap-aandelen zijn doorgaans volatieler en hebben een hoger risicoprofiel dan large cap-aandelen. Beleggers verwachten gecompenseerd te worden voor het extra risico. Op langere termijn hebben smallcap-aandelen het beter gedaan dan large cap-aandelen.

Waarde

Toekomstige winsten of cash-flows bepalen de waardering van een aandeel en theoretisch zouden goedkope aandelen beter moeten presteren dan aandelen met hogere waarderingen.

Wanneer goedkopere aandelen bijvoorbeeld een hoger dan verwachte winst rapporteren, presteren ze vaak beter door een verbeterd optimisme over het toekomstig winstpotentieel van die onderneming.

Momentum

Uit onderzoek is gebleken dat aandelen die op de middellange termijn beter hebben gepresteerd, vaak goed blijven presteren en vice versa. Deze trends zijn gebaseerd op het argument dat een aandeel de aandacht van beleggers pas zal trekken nadat het een tijdje goed heeft gepresteerd.

Alleen dan stappen meer beleggers in en gaat het aandeel nog hoger. Een veel gebruikte manier om momentum te meten, is het classificeren van aandelen op basis van 12-maands prijsrendementen.

Dit is een effectieve strategie gebleken om in de loop van de tijd beter te presteren dan de bredere markt.

Kwaliteit

Om als bedrijf hogere winstmarges te behalen dan haar concurrenten, moet het een soort concurrentievoordeel hebben. Dit kan een superieur product zijn, betere klantenservice of een goedkopere kostenstructuur.

Aandelen van bedrijven van hoge kwaliteit die een goed rendement op het eigen vermogen, sterke balansen en stabiele kasstromen genereren, hebben in de loop van de tijd de neiging om de markt te overtreffen.

Lage volatiliteit

Het primaire doel van de lage-volatiliteitsfactor is het behalen van hogere naar risico gewogen rendementen. Onderzoek heeft aangetoond dat portefeuilles met een lage volatiliteit in de loop van de tijd beter kunnen presteren dan de bredere markt.

Aandelen met stabiele inkomsten zijn ook minder vatbaar voor recessies en andere macro-economische gebeurtenissen. Lage volatiliteitsaandelen hebben de neiging beter stand te houden wanneer markten snel dalen, maar kunnen achterblijven tijdens sterk opgaande markten.

Conclusie

Voor de belegger die op een meer onorthodoxe manier zijn of haar beleggingsportefeuille wil invullen is er de mogelijkheid om dit met factorgerelateerde trackers te doen. Daarbij zal een goede spreiding het risico-rendementsprofiel van die portefeuille verbeteren.

De fondsenindustrie heeft op dit gebied multifactor-trackers samengesteld om bewezen kwantitatieve factoren te verbeteren door onbeloonde risico’s te vermijden en het rendement te maximaliseren.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links