Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kans voor traders?

Kans voor traders?

Het heeft even geduurd, maar inmiddels heeft het veelgeplaagde Teva Pharmaceutical Industries dan toch een nieuwe topman gevonden. Het van oorsprong Israëlische bedrijf is daarmee nog lang niet uit de problemen, maar een vleugje goed nieuws kan wonderen doen.

Falling knife

Teva heeft het zwaar, bijzonder zwaar zelfs. Een korte blik op de koersgrafiek van de producent van generieke geneesmiddelen spreekt in dat verband boekdelen. Een falling knife noemen ze dat in de VS ook wel.

Amper een jaar geleden kostte het aandeel beleggers nog meer dan 50 dollar per aandeel. Daar is nu, voorbeurs, nog amper 15 dollar van over. Een koersdaling van 70%: dat komt bekend voor. Valeant natuurlijk, nog zo’n fallen angel.

Overeenkomsten tussen Teva en Valeant zijn er zeker, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Wat beide fondsen gemeen hebben, naast een enorme koersval van het aandeel, is de schuldenlast waaronder zij gebukt gaan.

De focus even op Teva leggend: het bedrijf heeft zich vertild aan overnames, leidend tot een schuldenlast van circa 35 miljard dollar. Tegelijk staat de core business onder druk, lopen de marges terug en zijn er vraagtekens rond de pijplijn.

Het bedrijf zit dusdanig krap bij kas dat het zijn dividend fors heeft teruggeschroefd en wil desinvesteren om de schuldenlast weer tot beheersbaarder proporties terug te dringen. En oja, een nieuwe topman is ook dringend noodzakelijk. 

 

 

Nieuwe topman

Welnu, die nieuwe topman is gevonden, zo heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt. En dat geeft een sprankje hoop op betere tijden voor de farmaceut.

Een aandeel dat maandenlang achtervolgd werd door slecht nieuws, downgrades van alle grote zakenbanken, onzekerheid en angst: voer voor dalende koersen. Tegelijk ontstaan er dan wel kansen op een rebound.

Teva staat pre-market op een plus van circa 10%. Wat daar bij opening van overblijft, is afwachten. Feit is wel dat de consensus rond dit aandeel dermate negatief is, dat een lichtpuntje als het vinden van een nieuwe CEO het aandeel al een aardige lift kan geven.

Disclaimer: Crum heeft geen posities in bovenvermelde aandelen.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 10:00 Professionele beleggers storten zich in toenemende mate op deze marktniche
  2. 13 mei Maakt 'Roaring Kitty' een comeback?
  3. 13 mei Elektrische auto's jagen Volkswagen op kosten

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Talk 12 september 2017 10:22
    @Henkie, waarop baseer jij het dat je beter kunt beleggen in Galapagos ten opzichte van Teva? Teva en Galapagos zijn totaal andere bedrijven.

    Teva heeft een hoge schuld, maar kan deze makkelijk terugbetalen uit de cashflow. De rente op hun schuld is dirt cheap. Dus er is niets aan de hand. Zeker niet op korte termijn. Als je Teva gaat vergelijken met hun generieke concurrent, Mylan, dan is Teva gewoon relatief goedkoop geprijsd. Een prachtige turnaround kan Teva bieden op basis van de huidige beurswaardering.

    Wat zijn jouw harde vergelijkingen tussen Galapagos en Teva op de financiële cijfers? Graag een onderbouwing, want iedereen kan natuurlijk iets roepen. Met uiteraard alle respect.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links