Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Snelcursus Buy the Dip

Snelcursus Buy the Dip

 

Nee, het is niet zo dat ik een dip van -10% voorspel nu we -1,3% achter de kiezen hebben en de AEX ook nu weer een klein procent verliest. Risk happens fast, ofwel een daling kan snel gaan, zeker na bijna een jaar lethargie. Dan heb ik geen tijd meer om dit stukje te tikken, omdat misschien de dip alweer over is.

Nieuwe upload? Staat mij bij dat dit filmpje al uit 2010 was. Maakt niet uit, wereldberoemd op de beurs. Broccoli Man en Z Woman leggen het u nog één keer uit hoe de bullmarket sinds maart 2009 werkt. Verder vooral nergens over nadenken, want dan wordt u gek, maar bijkopen op de dalingen. Niks meer, niks minder. 

 

 

-10%

Jaja, het is een hele rare animatie, maar wel effectief. De eerste comment spreekt boekdelen:

This may sound stupid but this video made me more money than any other trading video out there.

IEX is een keurige en nette site - kuch - dus dat fucking laat ik verder achterwege. Buy the dip, het is een buzzsentence op de beurs. Wat is het, hoe werkt het en is het iets voor u? Full disclosure: ik doe het zelf ook sinds een paar jaar. Ik beleg maandelijks hetzelfde bedrag voor mijn pensioen, daar torn ik niet aan.

Saaier dan dit kan beleggen niet zijn en voor nog een beetje actie koop ik op dips extra bij: voor mij is dat een 10%-daling van in mijn geval de MSCI World Index in euro's. Maar dan ook echt -10%, geen -9,5% ofzo. Daar denk ik verder niet over na, gewoon doen. Ook al schreeuwt alles in mij dat het nóg lager gaat.

Tot nu toe had ik dat ook iedere keer dat ik bijkocht, maar het bleken alle keren schoten in de roos. De laatste keer dat ik dit deed was winter vorig jaar. Brexit heb ik gemist, omdat ik met vakantie was. Over timing gesproken, ik dacht dat dat een non-event zou worden :-) Sindsdien zijn er geen 10% dips meer geweest.

Eigenlijk heb ik hiermee al de hele buy the dip strategie uit de doeken gedaan. Even kort met mijn eigen draaien en invullingen aan de strategie - en dat is eigenlijk een veel te groot woord voor zoiets simpels. Maar goed, simpele strategieën bleken vaak het beste, vergeet dat nooit:  

  • Zorg dat u a.l.t.i.j.d. cash hebt
  • Daalt de beurs? Deel dat bedrag door tien.
  • Koop bij op -10%, weer op -20%, -30% et cetera
  • Het allerbelangrijkse (zie ook dat fimpje): het is verboden een mening over of visie op ook maar iets te hebben: niet lullen, maar bijkopen!     

Hoe zou dat er dit keer uitzien als het er van komt? Reken mee. De AEX piekte op 9 mei op 537,38. Minus 10% is precies 484. Toeval of niet, dat is op en rond dat kluitje koersen van begin dit jaar. Technisch heet dat steun, geloof ik. Verschijnt die koers op het bord? Niet nadenken, order er in. Dát is buy the dip   

 

 

In de roos

Die hele getallen is best lastig. Zie hier de AEX over de afgelopen tien jaar, ik heb diverse dips en zelfs heuse bearmarketjes (meer dan -20%) in de  grafiek gezet. Het zijn echt de maximale intradagscores.  Bij mij is daadwerkelijk -10% het sein een order in te leggen. Bij fondsen duurt dat dan twee dagen.

Natuurlijk kan het nog verder dalen, zoals u ziet, of juist weer opveren, maar in ieder geval heb ik dan toch lekker bijgekocht. En u ziet het aan die gestaag oplopende grafiek, het waren achteraf iedere keer schoten in de roos. Als u rechtstreeks handelt kunt in seconden of minuten reageren.    

 

 

Let wel, voor mij is het vooral sport. Want wat is er leuker op de beurs dan om een keer een top of een bodem echt te vangen. Vooral als net de vorige avond de 1929 beelden in toen nog Pauw & Witteman los gingen. Echt gebeurd :-) Het zijn ook echt geen wereldschokkende bedragen waarmee ik werk.

Over die bedragen gesproken: ik deel mijn cash door tien, zodat ik op iedere 10% daling kan bijkopen. Want wie zegt dat het bij -10% blijft? Garantie tot de wc-deur altijd op de beurs. Voor mij is de benchmark voor worst case scenario's ook de Dow Jones van oktober 1929 tot juni 1932: -89%.

Bijvoorbeeld Griekenland en Oekraïne daalden deze eeuw tot ruim -95% - maar bij mijn weten is die -89% de grootste daling ooit van een ontwikkelde markt. Academisch dit, want stel dat de AEX 89% klapt. Dan weet ik niet of er nog een Damrak, beurs en AEX zijn. Werkloos ben ik in ieder geval.  

 

 

Cash is king

Dat heeft niemand in de hand, maar zorg wel dat u altijd cash hebt. Dat is één van mijn belangrijkste lessen van de krach 2008-2009. In maart 2009 was ik murw en kapot gebeukt door de beurs, mijn verliezen (-60%) en ontslagen op mijn werk. Ik vreesde ook die gang naar mijn baas - maar ik had nog cash.

Helaas is het een blinde vlek - ik ben het gewoon vergeten - waarom ik zoveel risico nam, maar ik kocht toen bijna letterlijk van mijn laatste geld een Rusland fonds, de hardst afgekomen beurs. Zou ik nu nooit meer doen, ik zou nu gewoon de wereldindex doen, maar die wilde gok legde mij geen windeieren.

Wat een mazzel. Hieronder deze trade, mijn beste ooit. Bijna drie keer over de kop in negen maanden. En eigenlijk verkocht ik met kerst nog te vroeg :-) 

 

 

Achteraf beschouw ik die trade als idioot (te risicovol), maar dat ik nog cash had en die durfde te gebruiken, was een gouden zet. Kortom, dips en zeker bodems zijn natuurlijk de perfecte momenten om bij te kopen, maar dan moet u wel cash en lef hebben. Vandaar dat ik de ijzeren discipline van die 10% neem.

Want nogmaals, op de momenten zélf denkt u dat de wereld vergaat en schreeuwt alles in u om juist te verkopen in plaats van te kopen. Niet onbelangrijk, dips en bodems weten we pas achteraf. Daarom is dat filmpje in al zijn grofheid zo goed: niet denken, maar doen. Zo en nu maar wachten op de dip.

Hup AEX :-)                 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 mei 2017 18:50
    godallemachtig wat een volksverlakkerij dit stukje. Als je die beste trade van Arend-jan volgens zijn eigen "buy the dip" zou handelen, dan had ie ongeveel 8x 10% van zijn vermogen op de al maar dalende koers -10% gekocht, en vanaf het laagste punt is die hele affaire nooit meer helemaal hersteld.

    Bah
  2. Rayman007 18 mei 2017 21:11
    quote:

    KiteHigh schreef op 18 mei 2017 20:34:

    Iemand een tip waar het msci world index fonds het meest gunstig c.q. goedkoopst aan te schaffen?
    Bedoel je welk product je dan het beste zou kunnen aanschaffen?

    Ik koos altijd 'iShares MSCI World EUR hedged'. Tot ik in individuele aandelen ging beleggen.
  3. [verwijderd] 18 mei 2017 23:19
    Hallo allemaal,

    Dank voor jullie reacties. Twee dingen:

    Bijna alle wereldindex (of hoe ze ook maar heten) trackers of fondsen zijn gebaseerd op de MSCI World. iShares en Vanguard (zit ik in) zijn bekendste en de grootste. Kijk in het schap bij je bank of broker, of bel ze anders ff, iedereen heeft ze. En betaal niet meer dan 0,3%.

    Volksverlakkerij? Ik koop maandelijks sinds 2005 voor lange termijn en deed dat dus ook tijdens de daling v 2008-2009 (het verdampte voor mn ogen, Fortis Obam weet u nog?). Buy the dip is extra, vermeld ik ook in mn stukje, maar dat deed ik toen nog niet. In de praktijk deed ik toen buy the krach, dat dan weer wel :-)

    Achteraf vind ik t jammer dat ik toen ook niet op iedere -10% extra bij kocht. Daarom schijf ik ook: zorg dat je altijd cash hebt en druppel het in de markt. Daarvoor is ook geduld en discipline nodig, maar da's weer ander verhaal.

    Oh ja en nu niet allemaal gaan buy the dippen, want dan werkt het niet meer :-)

    Gr
    Arend Jan
  4. [verwijderd] 19 mei 2017 05:41
    jaja zo kan ik er nog wel een paar met als gouden regel: verkoop duur en koop goedkoop, de vraag blijft dan; wat is duur/goedkoop?
    Het is "vertrouwen" waar het om gaat! dit is de duur/goedkoop factor waar alles op gebaseerd wordt
    Als dit vastloopt wordt de markt gemanipuleerd en desnoods gereset zolang dit systeem blijft functioneren noemen we dat "economie" daarom is volgende link veel beter
    www.youtube.com/watch?v=PTUY16CkS-k
  5. scar1982 19 mei 2017 10:31
    Arend-Jan doet hier een heel goede lange termijn strategie uit de doeken. Zo simpel als dat. Als je geld belegt voor je pensioen en je hebt nog een lange horizon van meer dan 10 jaar is dit een heel goede strategie. Ik pas hetzelfde toe. Maandelijks een vast bedrag in een wereld-aandelen fonds en een vast bedrag in een high-yield obligatie fonds. Als je dit 10 jaar of langer doet zit je in de markt aan een gemiddelde koers en koop je nooit met al je beschikbare vermogen op een top.
    Wanneer je hiernaast extra cash aanhoudt zoals Arend-Jan doet en koopt op een dip van 10%-20%-30% etc. geef je je rendement nog een extra boost.

    Let wel. Dit is enkel als je met een lange beleggershorizon werkt. Voor wie liever zijn geld verdient met traden en op korte termijn denkt is dit geen goede strategie. Geduld is de beste eigenschap op de beurs vergeet het nooit. Dus "buy the fucking dip, you fucking idiot" :)
  6. scar1982 19 mei 2017 10:36
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 18 mei 2017 23:19:

    Hallo allemaal,

    Oh ja en nu niet allemaal gaan buy the dippen, want dan werkt het niet meer :-)

    Gr
    Arend Jan
    Toch net wel Arend-Jan. Als iedereen de dip koopt zal de markt heel snel terug omhoog gaan. Het wordt op die manier een 'itself fulfilling prophecy'.
    Het enige punt is dat je er dan best als eerste bij bent, zo niet is de dip alweer voorbij.
  7. scar1982 19 mei 2017 10:44
    Een variant hierop kan ook zijn om elke maand een vast bedrag in een hoog-dividend fonds te steken dat regelmatig (maandelijks of 3-maandelijks) dividend uitkeert. Bij je maandelijkse inleg herinvesteer je het uitgekeerde dividend.
    Ik kan je verzekeren dat je dan aan je pensioen een enorm bedrag bijeen hebt. Wat nog leuker is dat je vanaf dan periodiek je dividendjes kan pakken en je dus niet meer aan je kapitaal hoeft te komen.
  8. forum rang 4 nb 19 mei 2017 18:45
    bedankt AJ.
    Je hebt een betere strategie danik, denk ik. Ik denk t goed te doen en dan koop ik me al gauw vol in. 2008 -40 to-50% heb ik meegemaakt, maar in 2000 of zo ook -60--70%. Toen ben ik blijven zitten en na een paar jaar niet meer kijken, was ik er weer.in 2008 iets actiever, maar kan zeggen dat ik er weer redelijk goed bij ben.
  9. forum rang 6 Ronald Engels 21 mei 2017 19:14
    Buy the dip bij een dip van minimaal 10 % en sell by minimaal 20 % winst van buy the dip. Zeer effectief voor mooie rendementen op veel verhandelde aandelen, dit werkt ook goed bij fondsen beleggen zoals hoog dividend fondsen b.v. waar ik dan maandelijks een vast bedrag in steek en na 20 % winst vol verkoop en dan de dip van minimaal 10 % van het hoogtepunt afwacht.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links