Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Goldilocks!

Vooruitblik: Goldilocks!

 

Mooier weer is er niet bij te krijgen en daarom drop ik hem maar: goldilocks. Zegt die term u (nog) iets? Die was in het verleden soms een buzzword, als álles lekker liep: economie, beurs en alle denkbare economische cijfers. Door de kredietcrisis is er een generatie opgegroeid die het woord niet kent.

Nog steeds gaat er geen dag voorbij op de beurs zonder krach- en bubbelroepers, nare grafieken, enge data en eind-der-tijden voorspellingen. Niettemin kunt u bijna overal een groen vinkje neerzetten:

  • Bullmarket op beurs en vastgoedmarkt
  • Economische groei
  • Dalende werkloosheid
  • Lage inflatie
  • Lekker lage rente
  • Oplopend vertrouwen (in alle soorten en maten)

U zou het bijna vergeten, omdat het nieuws en de publieke opinie strak staan van de geopolitieke spanningen, oorlog, geweld, terrorisme, torenhoge wereldwijde schulden, dolgedraaide centrale banken en - voor wie dat vindt - veel te dure en veel te hoog staande markten. Logisch? Vergeet het nooit:

A bullmarket has to climb a wall of worry

Vult u het goldilocks lijstje zelf aan. Nu komt het. Eigenlijk kan alles dan alleen maar minder worden en moet u verkopen als u handelt en belegt op de golven van de beurs. Historisch en statistisch gezien is de kans namelijk groot dat de markt op een top staat. Er is één maar: dat kan nog wel even duren.

Dit is natuurlijk puur timen en daar wens ik u heel veel succes bij. U hebt het nodig. Kan ook duur uitpakken door gemist rendement. Neem de beren die al jaren bubbel roepen en langs de kant staan: tientallen procenten gemist. En waar moet u dan ook heen met uw geld, want alles stijgt hand-in-hand.

Grosso modo stijgen aandelen, obligaties (ja, ze lopen weer op), vastgoed en commodities. Vandaar dat ik ook over goldilocks begin. OK, de markten staan op een top - de AEX miste vrijdag op een haar jaarrecord en hoogste stand sinds de bullmarket in 2009 begon - én het KW1-cijferseizoen begint.

S&P 500 en AEX

Uiteraard hebben de Amerikanen weer de mooiste data: dit pluk ik van FactSet. De verwachtingen zijn hooggespannen en in hoeverre is alles ingeprijsd? Waar de andere beurzen nieuwe topjes neerzetten, hapert nu juist de S&P 500 even. Goed, dit is duidelijk:

  

 

Energie!

 

 

De huidige beurs is historisch duur, maar is die historisch ook té duur? Ter vergelijking: het dividendrendement (en dat is exclusief al die eigen aandeleninkoop) van de S&P 500 is 2,4% en concurrent tienjaarsrente doet 2,3%.

 

 

Beleggen is vooruitklijken en daarom kijk ik zelf het liefste naar de waardering van de beurs op basis van de verwachte winsten. Zeker is dit een tikje koffiedik kijken, maar beter is er niet.

 

 

Zoals gezegd, jammer dat ik niet dergelijke data van de AEX heb, maar ik kan wel Reuters Datastream even laten roken. U ziet:

  • AEX: oranje
  • Verwachte winst per aandeel: blauw
  • Verwacht dividendrendement: groen
  • Verwachte koerswinstverhouding: rood
  • Nederlandse tienjaarsrente: wit

Zie ik dat goed? De winstverwachtingen stabiliseren,. Dat verrast mij en dat is eigenlijk geen goed nieuws. Verder doet op de huidige koers de AEX een prachtig dividendrendement van 3,4% en onze rente staat op een lousy 0,4%.

 

 

Agenda

Hét beursnieuws dit weekend is dat NN het bod op Delta Lloyd gestand doet. Done deal dus. We gaan een kort beursweekje tegemoet, want in verband met Goede Vrijdag missen we een dagje. Het feesten- en partijenseizoen komt namelijk ook weer op gang. Wie komen er allemaal met cijfers deze week?

  • Bij ons zijn dat - met alle respect - spectaculaire namen als Fagron, Curetis en Groothandelsgebouwen
  • In het buitenland zijn dat onder meer Carrefour, Tesco, Hays, Page, TMSC en Toshiba. De Amerikaanse banken en techs zijn voor volgende week
  • Verder komt het ex-dividend en aandeelhoudersvergaderingenseizoen op gang. U bent deze week welkom bij Ahold Delhaize, KPN, SBM Offshore, Heijmans en Wessanen

De macroagenda kent inflatiecijfers en twee voorlopende indicatoren over deze maand: de Duitse ZEW vertrouwensindex en de het Amerikaanse MKB-vertrouwen. Laat ik dat voor de gein als Klapperrr van de Week nemen.  Kijkt u naar deze grafiek van Bloomberg: president Donald Trump-effect...?  Ongelooflijk.  

 

 

Hier hebt u het hele lijstje voor deze week:

10 apr
08:00 Air France-KLM vervoerscijfersmar
09:00 Nedap notering 1,40 euro ex-dividend
10:00 Italië industriële productie feb 1,5% MoM
14:30 Kendrion AVA

11 apr
00:00 Toshiba KW4-cijfers
07:30 Nederland handelsbalans mar
08:00 Novisource KW4-cijfers
10:30 VK inflatie CPI mar 0,3% MoM
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment apr 14,0
11:00 EU industriële productie feb 0,1% MoM
12:00 VS NFIB Small Business Optimism Index
16:00 VS JOLTS feb

12 apr
03:30 China inflatie CPI mar -0,3% MoM
08:00 Curetis KW4-cijfers
08:00 Page Group KW1-cijfers
08:00 Tesco KW4-cijfers
09:00 Kendrion notering 0,78 euro ex-dividend
09:00 Spanje inflatie CPI mar 0,0%
14:00 KPN AVA
14:00 Ahold Delhaize AVA
14:00 Wessanen AVA
14:00 Heijmans AVA
14:30 VS import- en exportprijzen mar -0,3% en 0,1% MoM
16:30 VS weekrapport olievoorraden

13 apr
08:00 Duitsland inflatie CPI mar 0,2% MoM
08:00 China handelsbalans mar 10,0B USD
08:00 Fagron KW1-cijfers
08:00 TSMC KW1-cijfers
08:00 Carrefour KW1-cijfers
08:00 Hays KW1-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI mar 0,7% MoM
10:00 Italië inflatie CPI mar 0,0% MoM
14:30 VS jobless claims 245K
14:30 VS inflatie PPI mar
14:30 SBM Offshore AVA
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan apr 97,0
17:45 Groothandelsgebouwen KW1-cijfers

14 apr
06:30 Nederland detailhandelsverkopen
06:30 Beurzen dicht ivm Goede Vrijdag
14:30 VS inflatie CPI mar 0,0% MoM
14:30 VS detailhandelsverkopen mar 0,0% MoM
16:00 VS bedrijfsvoorraden feb 0,3% MoM

Kiek op de Grafiek

Nog even mijn gebruikelijke zondagse rondje langs de velden en vandaag ook de kasseistroken. Vrijdag kwam de AEX tot op een haar van 518,88, de hoogste top dit jaar en de acht jaar oude bullmarket. Hier de cijfertjes, stastisch gezien heeft de index nu al de gemiddelde, historische jaarwinst in de tas.

 

 

Als ik onze theoretische 24/7 AEX-berekening zie, kan de index morgen wel eens met een nieuwe top openen. Zien we dan wel weer, opgaande trend intact is in ieder geval het devies.  

 

 

Het gaat maar door, de AEX herbeleggingsindex staat alweer op een nieuwe all time high.

 

 

Hé. komt er weer wat leven in de brouwerij? De AEX volatiliteitsindex loopt stiekem op. Verwacht de markt meer en meer een dip, denkt u dan misschien? Kan, maar het ding heeft geen voorspellende waarde. Dat heeft eigenlijk niets.

 

 

De Eurostoxx 50 vermaakt zich ook prima dit jaar: +6,2%

 

 

Al opgemerkt, de S&P 500 hapert. De opgaande trends zijn nog intact, maar een  nieuw topje kan geen kwaaad om het opwaartse momentum vast te houden. Houd dit ding in de gaten, want dit is natuurlijk verreweg de belangrijkste index die er is.

 

 

Onze rente is weer flink afgekomen en blijft ongelooflijk volatiel. Haviken BuBa's Jen Weidmann en DNB's Klaas Knot kunnen roepen wat ze willen, maar de ECB draait nog vrolijk door. U begrijpt wat ik hier mee bedoel. Wellicht speelt de weer gezakte inflatie ook een rol:

 

 

EU-benchmark Duitse Bund bevestigt onze rente. Beweegt zelfs nog wilder! Steun wel in zicht denkt u misschien.

 

 

Ik begin over ECB en inflatie om die dalende rentes proberen te duiden. Want als ik de Franse rente met de Duitse zie meebewegen, rekent de markt niet op een zege van Marine le Pen bij de presidentsverkiezingen eind deze maand.  

 

 

Als iemand het mij kan uitleggen...? Ik begrijp er echt geen jota van dat de Amerikaanse rente daalt gezien Fed-verkrapping, economie, inflatie, arbeidsmarkt et cetera.

 

 

Het zit 'm  niet in de dollar, dunkt me. Per saldo is die best stabiel dit jaar, maar dan ook alleen per saldo. Op dagbasis wordt u af en toe horendol van dit ding.

 

 

Verhip, olie beweegt echt volgens het boekje in het (denkbeeldige?) trendkanaal. Mooie grafiek. Technisch zou er dan nog wat upside moeten zijn tot ongeveer 55 dollar.

 

 

Ploegen en zwoegen, goud moet even een nieuw topje neerzetten om het opgaande momentum vast te houden.

 

 

OK, dank voor het lezen en alvast uw reacties. Ik graaf mij in voor Parijs-Roubaix (jammer dat het geen hondenweer is), wens u een prettige zondag en tot morgen, tot voorbeurs. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links