Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De convertible van Fugro (update)

De convertible van Fugro (update)

Update Fugro:

De converteerbare obligatie van Fugro is volledig geplaatst, inclusief de 'greenshoe' van 40 miljoen euro. In totaal dus 190 miljoen euro. De rente wordt 4%, en de omwisselkoers wordt 19,44 euro.

Dat is 30% hoger dan de naar volume gewogen gemiddelde prijs van vandaag. Uiteindelijk zal de verwatering (mocht de koers van 19,44 euro voor 2021 op het bord staan) op 11,5%.

 

 

Fugro maakte baggercijfers bekend, maar dat was verwacht. Dat de onderneming vervroegd de cijfers naar buiten brengt, kan worden gezien als een omzetwaarschuwing, maar zelf geeft Fugro als reden het plaatsen van de converteerbare obligatie aan.

Als de markten er een beetje stabiel bij liggen moet je er als de kippen bijzijn tegenwoordig. Anders kan zoiets zo maar weer duurder uitpakken, of in t geheel niet lukken.  

Enfin, maakt ook allemaal niet uit, het gaat slecht bij Fugro, en dat wisten we allemaal wel. Orders in de olie- en gasindustrie worden niet of nauwelijks meer vergeven, en de hele sector piept en kraakt dat het een aard heeft. 

Fugro zet de tering naar de nering, om nog maar wat gemeenplaatsen uit de kast te halen. CEO Van Riel was net op de radio en sluit nieuwe ontslagen niet  uit. 

Anderzijds, verwacht men wel dat dit jaar of volgend jaar de bodem wordt gezet in de markt. Daar zullen we dan maar op vertrouwen, als de bodemonderzoeker dat zelf zegt...

Balans 

Ondertussen wordt met argusogen naar de balans gekeken, en de schuldpositie. Die was vorig jaar praktisch onhoudbaar, maar is inmiddels met kunst- en vliegwerk behoorlijk opgeschoond. 

Begin 2015 had Fugro nog een nettoschuld van 800,9 miljoen euro, terwijl eind 2015 daarvan nog 534,7 miljoen euro resteerde. Dat lukte door enerzijds de cashflow binnenboord te houden, en anderzijds wat tafelzilver (de multi-client library) te verkopen voor ruim 150 miljoen euro. 

Dollartje zit tegen

En dan zat het dollartje ook nog tegen, want Fugro heeft nogal wat schulden in dollars, die bij een hogere dollar resulteren in een hogere schuld. Dat scheelde vorig jaar 63,7 miljoen euro. De huidige nettoschuld is 425 miljoen euro, resulterend in een nettoschuld/Ebitda van 1,8. 

De converteerbare obligatie is bedoeld om een gedeelte van die schuld af te lossen. Het gaat dan om de Amerikaanse USPP-schuld. USPP staat voor Private Placements.

Dat is een hele grote markt in de Verenigde Staten, waar bedrijven na de financiele crisis, toen de markten hier nog op slot zaten, al snel weer grote bedragen aan geld konden lenen. 

Sterkere dollar 

Die USPP-leningen beginnen echter bij veel bedrijven pijn te doen omdat de dollar sindsdien behoorlijk gestegen is. Leuk voor die Amerikanen, maar iedereen die daar geleend heeft (hoi Vopak) ziet zijn schuld omhoog gaan.  

Dan de convertible. Oftewel converteerbare obligatie. Wat is precies de bedoeling? Fugro wil 150 miljoen euro ophalen, en misschien zelfs, als er veel vraag is, wel 190 miljoen euro. 

Ik denk dat er zeker veel vraag is, en ik ga in mijn berekeningen dan ook uit van de 190 miljoen euro die als geheel geplaatst kan worden. 

Het rentepercentage komt tussen de 3,75% en 4,25% te liggen. Dat zal een stuk lager zijn dan een bedrijf als Fugro normaal gesproken zal moeten betalen in deze miserabele omstandigheden.

Calloptie erbij?

De lagere rentevergoeding die beleggers in deze converteerbare obligatie slikken wordt goedgemaakt door de calloptie die er bij verpakt zit. Mocht de olieprijs weer gaan stijgen en Fugro weer in goeden doen terugkeren, dan kan de obligatie worden omgezet in aandelen.

De premie die daarvoor betaald moet worden bedraagt tussen de 25 en 32,5% bovenop de gemiddelde koers van vandaag. De aspirantkopers van deze obligatie zetten daarom de koers alvast wat lager, want dan komt het conversiedoel eerder in beeld, en sowieso zal een (groot) gedeelte van de kopers de obligatie willen hedgen met de aandelen van Fugro.  

Met een koers van 15 euro zou een conversiepremie van 30% betekenen dat de obligatie boven de 19,50 euro interessant wordt. 

De voor- en nadelen

De rentelasten gaan omlaag. Momenteel betaalt Fugro gemiddeld 5,7% op haar USPP-leningen, en dat gaat naar ca. 4%, afhankelijk van de grootte van de inschrijvingen vandaag. Dat scheelt op jaarbasis 3,23 miljoen euro. 

Klein bier? Ja, klein bier, maar voor Fugro telt elke euro momenteel, en is dit zeker geen klein bier. Het is echter niet de hoofdreden. 

Die hoofdreden is meer financiele armslag. De convertible wordt dusdanig achtergesteld dat ie ook niet meer meetelt voor de financiele convenanten waar Fugro zich aan dient te houden. Pro forma (als de obligatie al was geplaatst) zal de ratio nettoschuld/Ebitda naar 1,2 gaan. En daar kan je mee thuiskomen. 

Even slikken en weer doorgaan..

Voor de aandeelhouders is het wel even slikken. Op termijn zullen er een bakje extra aandelen bijkomen. Momenteel staan er 84,5 miljoen aandelen uit. Als de nieuwe aandelen straks worden uitgegeven tegen 19,50 euro per stuk kunnen we 9,74 miljoen nieuwe aandelen worden bijgedrukt. Dat is ruim 11,5%.

Het goede nieuws is dan weer dat die aandelen alleen opgevraagd worden als de koers daadwerkelijk in die regionen aanbelandt. Zo bezien schrijft de huidige aandeelhouder eigenlijk wat callopties. Nu wat meer winst, en als het goed gaat, straks wat minder.  

Doet u mee, Boskalis Westminster? 

Ik had net de CFO aan de telefoon, en kon het toch niet nalaten te informeren naar het lijntje met grootaandeelhouder Boskalis. Volgens CFO Paul Verhagen is er gebeld met alle grootaandeelhouders om hen te informeren over deze transactie. Daar zal Boskalis dan ook wel bij zitten. 

 

Daar is het echter ook bij gebleven. Als Boskalis, of souffleur HAL, mee wil doen in deze obligatie, moet het dus gewoon scherp inschrijven. Tegen een rente van 3% of zo. Dat zou wel een mooie zet zijn.

Hierboven ziet u de laatste officiele melding, maar Boskalis maakte zelf in maart dit jaar bekend inmiddels al 28,6% te hebben. Boskalis zit financieel ruim in haar jasje, maar heeft anderzijds ook te maken met een uitdagende, lees beroerde, lees hondsberoerde, afzetmarkt.

En anders is daar altijd nog HAL, die de miljoenen miljarden van GrandVision nog in de la heeft liggen. Ergo, eind van de dag weten we meer. Ik verwacht dat, gezien ook de aantrekkende olieprijs, de interesse groot zal zijn en Fugro de convertible misschien wel onder de 4% zal kunnen wegzetten. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 19 oktober 2016 13:34
    Umm… zit ik nou verkeerd te denken? Bij een converteerbare obligatie beslist het bedrijf of het een deel van de obligatielening gaat aflossen door middel van het uitgeven van aandelen, toch? Het is dan toch geen geschreven call? Daarbij heeft de houder van de call (de koper van de call) de mogelijkheid om levering van aandelen af te dwingen, de houder van een converteerbare obligatie heeft die niet.

    Bij een converteerbare obligatie kan het bedrijf in de prospectus aangeven hoe ze de aflossing willen gaan doen. Geheel of in delen, in aandelen of in cash, loting of inschrijving. Als je inschrijft op de obligatie ga je met de voorwaarden van het bedrijf akkoord. En als die voorwaarden je niet aanstaan moet je gewoon niet inschrijven.
  2. [verwijderd] 19 oktober 2016 13:59
    quote:

    Eventus docebit schreef op 19 oktober 2016 13:34:

    Umm… zit ik nou verkeerd te denken? Bij een converteerbare obligatie beslist het bedrijf of het een deel van de obligatielening gaat aflossen door middel van het uitgeven van aandelen, toch? Het is dan toch geen geschreven call? Daarbij heeft de houder van de call (de koper van de call) de mogelijkheid om levering van aandelen af te dwingen, de houder van een converteerbare obligatie heeft die niet.

    Bij een converteerbare obligatie kan het bedrijf in de prospectus aangeven hoe ze de aflossing willen gaan doen. Geheel of in delen, in aandelen of in cash, loting of inschrijving. Als je inschrijft op de obligatie ga je met de voorwaarden van het bedrijf akkoord. En als die voorwaarden je niet aanstaan moet je gewoon niet inschrijven.
    Eventus,
    '
    in principe is de houder van de convertible gerechtigd de lening wel of niet om te zetten in aandelen.
    Bij een reversed convertible is de uitgever van de obligatie degene die bepaalt of de obligatie wordt omgezet in aandelen.
    Ik weet de exacte voorwaarden van deze niet precies, die zijn niet gecommuniceerd. Dat zal vanavond wel bekend worden.

    Mijn vergelijking met een geschreven call optie is wellicht wat ongelukkig. Ik bedoel daarmee te zeggen dat het effect voor de huidige aandeelhouder ongeveer het zelfde is.

    Als je een calloptie schrijft op je aandelen krijg je NU wat geld binnen, maar geef je een gedeelte van de upside potentie weg.

    Dat gebeurt hier eigenlijk ook. Met dit verschil dat niet de aandeelhouders, maar Fugro zelf die beslissing voor de aandeelhouders neemt.

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links