Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Visioen

In het afgelopen jaar volgde ik met verbazing de koers van Ten Cate. Waar ik dacht dat de koek op was tussen 40 en 50 euro, bleek meer dan 90 euro mogelijk. Om nu nog aan dit spel mee te doen, lijkt mij iets aan de late kant. Zijn er alternatieven?

Gelet op het productenpakket van Ten Cate - high tech vezels - bedacht ik mij ineens dat er in België een vergelijkbaar bedrijf is: Sioen, dat eind 1996 voor 4 euro op de beurs debuteerde (teruggerekend naar twee stocksplits). Op de website staat goede informatie over het bedrijf.

Na een aanvankelijke stijging tot ruim boven 40 euro begin 1999 daalde de koers langzaam tot 8,70 euro nu. De winst per aandeel ontwikkelde zich als volgt:

  • 1996: 0,32 euro,
  • 1999: 0,87 euro,
  • 2000: 0,88 euro,
  • 2003: 0,40 euro,
  • 2004: 0,54 euro.

    Voor dit jaar gaf Sioen al een guidance af van een hogere winst per aandeel.

    Mindere betrokkenheid
    Enkele andere kerncijfers zijn:

  • Solvabiliteit: 39%,
  • Rendement op geïnvesteerd vermogen: 10,5%,
  • Netto winstmarge: 4%,
  • Beurskapitalisatie: circa 220 miljoen euro.

    Het bedrijf werd tot voor kort geleid door het echtpaar Sioen. Beide bestuurders en oprichters zijn begin 2005 teruggetreden ten gunste van een nieuwe loot aan de familiestam, dochter Michele. De holding van de familie Sioen (Sihold) bezat circa 62,5% van de aandelen, het restant staat genoteerd aan Euronext-Brussel.

    De mindere betrokkenheid van de Sioens kan betekenen dat private-equity partijen een welwillend oor vinden, als zij opteren voor een deelbelang of overname. In de tussentijd kan de nieuwe manager de bedrijfsvoering aanscherpen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een incidentele last over dit boekjaar en daardoor tot een lager resultaat per aandeel.

    Limiteren en geduld hebben
    Inmiddels is kortgeleden een pakket van 3% verkocht aan een institutionele belegger tegen een koers van 9,15 euro. Vermeldenswaard is ook dat in het jaarverslag 2004 een uitgebreide verhandeling staat over de overname van Roltrans. Deze ondernemingwas een grote klant van Sioen en in raakte in 1999 in de problemen.

    De teruggetreden Jean-Jacques Sioen heeft indertijd - uit vrees dat grote klanten van Roltrans ook bij Sioen wegbleven - privé dit bedrijf gekocht. Deze discutabele constructie, die mij doet denken aan de Begemann-historie, is echter zonder commentaar goedgekeurd door accountant Deloitte. Ik ga er daarom maar van uit dit niet tot problemen leidt.

    Al met al lijkt mij door de stabiele koers vanaf eind 2002 het risico beperkt en wellicht biedt het fonds kansen die vergelijkbaar zijn met Ten Cate. Zelf heb ik maanden geleden een klein belang genomen. Met enig geduld kunt u op en rond een koers van 8,50 à 8,70 kopen, waarbij de lage omzetten een nadeel zijn. Limiteren en geduld hebben zijn vereisten.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Ary Ritskes is gewezen effectenhandelaar van onder meer Rabobank en FBS Bankiers. Hij schrijft zijn columns voor IEX op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op moment van publicatie is Ritskes long Sioen. Uw reactie is welkom op ritskes@iex.nl.

  • Ary Ritskes was tot 2008 werkzaam bij Keijser Capital N.V., op de afdeling vermogensbeheer. Ritskes schrijft zijn colums op persoonlijke titel. Keijser Capital N.V. is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunningshouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op moment van publicatie heeft Ritskes geen positie in Isotis. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Ary Ritskes

    Ary Ritskes was tot 2008 werkzaam bij Keijser Capital op de afdeling vermogensbeheer. Hij speurde naar over- of onderwaardering van voornamelijk Nederlandse mid en small caps. Hij schroomt niet zaken aan de orde te stellen, die hetzij beleggers, hetzij topmanagers liever niet aan de orde stellen of laten ondersneeuwen. Mac...

    Meer over Ary Ritskes

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links