Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Oliehype

Untitled Document Champagne, vorige week mocht ik voor Capital@Work voor het Contrarian Equities at Work Fund een S&P/Cash Award in ontvangst nemen. In de categorie aandelen wereldwijd over een periode van vijf jaar werd mijn beleggingsfonds als beste verkozen.

Sinds oprichting behaalde ik een rendement van 93,63%. Ter vergelijking, de MSCI World Total Return Index (in euro's) deed in dezelfde periode 18,31% (per 31 maart-2005). Dit is een duidelijke afwijking van een index, die als De Markt wordt beschouwd.

Afwijkende prestaties komen alleen voort uit afwijkende meningen en afwijkende posities. Hypes laat ik aan mij voorbij gaan, omdat de markt op dat moment de waarderingen vaak overdrijft. Op dit moment is dat bijvoorbeeld zo met olie en gas.

Argusogen
Ik heb in de afgelopen maand mijn grote posities in de olie- en gassector afgebouwd. De huidige prijs voor ruwe aardolie is gewoon te hoog. Het wereldwijde aanbod is dagelijks enkele honderdduizenden vaten groter dan de vraag. De voorraden in de VS hebben hun hoogste peil sinds drie jaar bereikt en blijven maar toenemen.

De sterke prijsstijging van ruwe aardolie is grotendeels het gevolg van de bezorgdheid over de benzinebevoorrading in de VS. Eerder keek iedereen met argusogen naar Heating Oil, toen de winter op het noordelijk halfrond strenger was dan verwacht. De gasvoorraden en geraffineerde producten in het algemeen blijven echter wel te gering.

Ik herinner er aan dat in de afgelopen twintig jaar in de VS geen nieuwe raffinagecapaciteit is opgeleverd door de geringe rendabiliteit. De fabrieken draaien nu op bijna 100% van hun capaciteit. Bovendien is er gebrek aan installaties die de zware stookolie van lagere kwaliteit met een hoog zwavelgehalte uit Canada en Saoedi-Arabië kunnen verwerken.

Vraag daalt
De conclusie is duidelijk: de markt heeft op korte termijn geen bijkomende productiecapaciteit voor het oppompen nodig, maar nieuwe raffinaderijen. Iedereen doet natuurlijk opgewonden over de economische groei in China (eerste kwartaal 2005: +9,5%), maar dit verhaal is niet nieuw en is waarschijnlijk al grotendeels ingecalculeerd.

Als het Internationale Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat de wereldwijde vraag in 2005 daalt naar +2,1% (2004: +3,4%), dan is het moeilijk om hier opgewonden over te doen. Twee weken geleden kondigde Saudi Aramco aan een nieuwe raffinaderij te bouwen, die per dag 400.000 vaten zware stookolie kan verwerken. Dit is de juiste zet.

Samenvattend, hoge olieprijzen gaan niet noodzakelijkerwijs in dezelfde mate gepaard met hoge vrije kasstromen. De productiekosten stijgen door diepe offshore projecten en dure verwerking van zware stookolie. Veel bedrijven moeten hun kapitaaluitgaven in upstream verhogen om hun jaarlijkse productie te vervangen.

Total
Veel grote oliemultinationals hebben in de afgelopen tien jaar te weinig geïnvesteerd. Denk aan de problemen rond de voorraden van Koninklijke Olie/Shell en de laatste dure acquisities in de branche, die ook een veeg teken zijn. Het Franse Total is en blijft mijn favoriete aandeel onder de grote oliebedrijven, omdat het concern:

  • Het hoogste rendement op geïnvesteerd vermogen boekt,
  • Een solide groei van de productie laat zien,
  • Een vervangingspercentage van haar reserves van meer dan 100% heeft,
  • Een jonge portefeuille met olievelden heeft,
  • Kwalitatief hoogstaande activa in downstream met moderne raffinaderijen bezit.

    Magnificent 7 Barometer  
    Laatste aankoop Saint Gobain
    Laatste verkoop Eni
    Aantrekkelijke sector

    Industrials, capital goods & media

    Minst aantrekkelijke sector Olie

    The Magnificent 7
    Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
    Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
    Klik hier om te reageren en te discussiëren


    Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Nyssens columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  • Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Nyssens columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Ivan Nyssen

    Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Daarnaast maakt hij, als Managing Director, deel uit van het directie comité van de Capital@Work Groep, met als voornaamste aandachtsgebied het Asset Management Dept., dat wereldwijd ca. 1,25 miljard euro beheert. Tot 1993 was Nyssen ...

    Meer over Ivan Nyssen

    Recente artikelen van Ivan Nyssen

    1. apr '05 M7: Oliehype
    2. jan '05 M7: Dollarbull
    3. aug '04 Bij de les blijven

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links