Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boskalis krijgt uiteindelijk zijn zin

Waarom Boskalis Fugro waarschijnlijk wel overneemt

 

De koers van Fugro loopt aardig op deze week, met als belangrijkste aanjager de speculaties over de volgende zet van Boskalis Westminster. Een aantal analisten verwacht dat Boskalis dan wel binnenkort een move maakt, of anderzijds op het vinkentouw blijft zitten wachten tot Fugro verder in moeilijkheden komt. 

Fugro laat er geen onduidelijkheid over bestaan dat het niet van de toenadering van Boskalis gediend is. Op de website publiceerde Fugro op 9 januari, kort na de bekendmaking van Boskalis dat het belang in Fugro over de 20% was heengegaan:

“The stake building by Boskalis is unsolicited and unexpected. Fugro notes Boskalis stresses in its statement that the increased holding is not a step towards making an offer for Fugro. Fugro reiterates it highly values its position as the world leading independent geotechnical and survey services and data provider, which is core to Fugro's strategy.”

Kortom, we hebben er niet om gevraagd en zitten er al helemaal niet op te wachten. Fugro wil zelfstandig door.  

Bescherming

Nu heeft IEX al eens onderzocht dat Fugro een van de best beveiligde bedrijven ter wereld is qua beschermingsconstructies en het zal dan ook nog een hele toer worden voor Boskalis om Fugro binnen te slepen.

Er is een Stichting Preferente beschermingsaandelen, een stichting Continuïteit Fugro en een trustkantoor, dat Boskalis het stemrecht kan weigeren. Dit omdat via de beurs alleen certificaten kunnen worden gekocht die bij het trustkantoor moeten worden omgezet in aandelen met stemrecht. 

Vergelijkenissen?

Boskalis heeft vaker met dit bijltje gehakt. In 2013 werd Dockwise ingelijfd en dat werd door het gezaghebbende advocatenblad Mr. de ‘deal van het jaar’ genoemd. Een aantal juristen die meegewerkt hebben aan die deal komen daar aan het woord:  

“De overname van Smit was niet zonder meer de blauwdruk voor de overname van Dockwise, maar een positionering op grond van zelfvertrouwen en daadkracht was Boskalis in de Smittransactie goed bevallen. Dat was de spirit die men ook in de Dockwisedeal wilde uitstralen.”

“Dockwise had strategisch de juiste koers ingezet, maar financieel wat tegenslagen achter de rug. Daardoor leek de timing goed; de overname van een target die op het absolute hoogtepunt van zijn beurskoers wordt gedaan, is immers maar zelden succesvol”

“In dit soort deals helpt het enorm om zeer snel na aankondiging een blokkerend belang op te bouwen. Vaak is tien à vijftien procent toereikend om het signaal af te geven ‘I am here to stay’.”

Gaan we nog wat verder terug in de tijd, naar 2010, dan zien we hoe Boskalis Smit Internationale overnam. Hoe zeggen ze dat ook weer in een boek? Gelijkenissen met bestaande personen berusten op toeval? Wie het verhaal van de fusie met Smit terugleest krijgt echter steeds meer het idee dat de affaire met Fugro precies dezelfde kant op gaat. 

Ook nu is het Boskalis te doen om een bepaald onderdeel. Bij Fugro zou het gaan om het onderdeel Subsea, destijds had Boskalis al een bod van 300 miljoen euro uitgebracht op de terminaltak van Smit.

Dat bod werd afgewezen, waarna Boskalis overging tot het aankopen van een aandelenpakket via de beurs om zo geheel Smit in te lijven, dan wel dit pakket te gebruiken als ruilmiddel.

Hoe ging dat ook alweer?

In september 2008 kondigde Boskalis een openbaar bod aan van 62,50 euro per aandeel op Smit. Het bedrijf wilde een aantal divisies van Smit integreren in het eigen bedrijf en wat ze niet nodig hadden verkopen.

Net als Fugro nu was ook Smit destijds duidelijk niet van de avances gediend en de onderneming wees het bod resoluut af. Zelfs SHV schoof nog aan bij de gesprekken om het deel dat Boskalis niet gebruiken kon over te nemen, maar ook dat liep stuk. 

Begin december 2008 werden de onderhandelingen stopgezet en likte een ieder zijn wonden. De koers van Smit viel terug tot 32,50 euro en Boskalis had als grootaandeelhouder een flink boekverlies. Dat het in die tijd onrustig was op de beurzen zal zeker een rol hebben gespeeld. De AEX daalde in die drie maanden van 400 tot 250 punten. 

Uiteindelijk kwam het toch nog goed. Boskalis had de CEO van Smit, Ben Vree, dusdanig bewerkt dat de uiteindelijke overname op 12 november 2009 als fusie werd aangekondigd. Boskalis had toen al 44% van de aandelen in handen of toegezegd gekregen van grootaandeelhouders. 

Ook nu zijn grote pakketten aandelen Fugro in handen van een paar grootaandeelhouders. We mogen aannemen dat de advocaten van Boskalis daar al een hengeltje hebben uitgegooid. 

Geënterd schip

Ik twijfel er niet aan dat het Boskalis zal lukken om Fugro in te lijven. Het zal nog een hele kluif worden. De beschermingsconstructies die Fugro heeft opgezet maken het Boskalis bijzonder lastig. Beter zou het dus zijn om met het management tot een vergelijk te komen. 

Dat het schip Fugro in grote moeilijkheden is, zal daarbij zeker helpen. Om in de scheepvaarttermen te blijven: Boskalis heeft Fugro geënterd en wacht nu rustig af tot het in zwaar weer verkerende schip vol water loopt. 

De bankconvenanten beginnen te knellen bij Fugro en met de dalende olieprijs is er weinig hoop op een spoedig aantrekkende markt. Die roep om hulp zal eerstdaags komen. Drie keer raden wie er dan op de stoep staat…

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. sjaak1918 29 januari 2015 17:38
    Heldere analyse weer, Nico.
    Ik verwacht alleen niet dat het tot een overname van Fugro komt. Boskalis wil alleen Subsea, bulkt van het geld en is dat alvast gaan investeren in Fugro. Fugro wil en moet Subsea wel verkopen en wil niet overgenomen worden. Dat is dus anders dan bij het Smit-scenario. Gezien het prikkeldraad voor een overname verwacht ik dat m.n. Boskalis dat eerst op een andere manier zal proberen.
    Hoe groot is het Subsea-smaldeel in Fugro en kan Fugro zonder dat zelfstandig verder?
    Soms kan een deal 2 winnaars hebben.
  2. [verwijderd] 29 januari 2015 18:41
    quote:

    sjaak1918 schreef op 29 januari 2015 17:38:

    Heldere analyse weer, Nico.
    Ik verwacht alleen niet dat het tot een overname van Fugro komt. Boskalis wil alleen Subsea, bulkt van het geld en is dat alvast gaan investeren in Fugro. Fugro wil en moet Subsea wel verkopen en wil niet overgenomen worden. Dat is dus anders dan bij het Smit-scenario. Gezien het prikkeldraad voor een overname verwacht ik dat m.n. Boskalis dat eerst op een andere manier zal proberen.
    Hoe groot is het Subsea-smaldeel in Fugro en kan Fugro zonder dat zelfstandig verder?
    Soms kan een deal 2 winnaars hebben.
    Subsea is de kern van Fugro: waarom zou het dat verkopen om dan een schim over te houden.
    Waarom koopt Boskalis aandelen Fugro als het eigenlijk enkel Subsea wilt? Waarom op deze manier de koers doen stijgen, terwijl Fugro anders veel meer in de problemen zit wanneer het een emissie zou moeten doen? Boskalis wilt gewoon Fugro in zijn geheel.
    Fugro van zijn kant wilt wel zelfstandig blijven, maar weet ook dat dit vandaag erg moeilijk is geworden. Integratie in een globale maritieme infrastructuurgroep is een zeer sterk alternatief, zodra het bod voldoende is...
  3. relpinda 29 januari 2015 19:27
    Baggeren en wrakken ophalen blijft altijd is niet aan enige conjunctuur/olieprijs gehouden.

    Zowel Fugro als BK varen er wel bij als zij samen zouden gaan. Ze kunnen mekaar alleen maar versterken en juist in moeilijke tijden (hoge Olieprijs bv) elkaar steunen en ander werk aannemen.

    Dus het is echt van de zotte dat Fugro-bestuur dat niet goed wilt inzien. Ik heb beide fondsen zwaar in porto en al jaren omdat ik beide bedrijven prachtbedrijven vindt. PUUR HOLLANDSE INDUSTRIE en over de hele wereld. geweldig toch.

    Als ze mijn advies willen is het een positief advies.

    Nederlanders zouden eens wat meer van elkaar moeten gaan houden om meer samen te werken! :)

    Als meer aandeelhouders dat zouden laten horen, wordt het mss nog eens wat.

    lza
  4. [verwijderd] 29 januari 2015 22:51
    RE: "Drie keer raden wie er dan op de stoep staat…".................Antw: Sterrenregen!


    Goed stuk! Dank voor het uitzoeken en het op chronologisch volgorde plaatsen van de soaps rondom SMIT & DW.

    Ik zelf heb me er ook in verdiept en ben ook ervan overtuigd dat FUGRO geen enkele kans meer maakt als expliciete prooi. Het is niet een kwestie OF, maar WANNEER Boskalis gaat toeslaan. Inderdaad, idem, zoals bij SMIT en DW. Boskalis heeft alles mee...zwakke Oliemarkt (maar uiteraard van tijdelijke aard), zwakke gesteldheid van FUGRO, aantrekkende economie, aantrekkende beurzen (en dus een opwaartse potentieel van het reeds in bezit zijnde % FUGRO aandelen), etc. etc.

    Op de achtergrond zullen Boskalis en FUGRO ongetwijfeld reeds (of the record) met elkaar hebben gesproken. Het mooiste/beste voor de RvB van FUGRO zou een scenario zijn, waarbij ook hier wordt gesteld dat men gaat voor een "fusie" cq obv een GEMINI constructie, waarbij de key personen bij FUGRO nog even mogen aanblijven, met in het vooruitzicht uiteraard een vette vertrekbonus van enkele miljoenen p.p.

    ....en net zoals in een typische Discovery Channel docu...waarbij bv een tijger een jonge hert aanvalt....zal de prooi terug plagen, terug spugen, schijnbewegingen forceren....vluchten.....maar uiteindelijk kennen we de typische beelden dat het jonge hertje geen enkele kans maakt tegen de woeste (en hongerige) tijger.

    Fasten your seatbelt...
    Het zal niet meteen gaan gebeuren; we zullen nog vaak een terugval van de koers van FUGRO meemaken naar regio's van 16.00-18.00 euro. Pieken en dalen...
    Maar uiteindelijk zal Boskalis FUGRO overnemen....100%. Vast en zeker, zoals de Zuider-buren plegen te zeggen.

    Fijne avond.

    Grt.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links