Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een halve Dow Jones grafiek...

Een halve Dow Jones grafiek...

 

Deze grafiek ken ik en helemaal mee eens, Joe! Recent blog met heel veel plaatjes, ofwel het bewijs dat ik ook een groot fan ben van de lááángste grafieken

 

 

U herkent het ding natuurlijk onmiddelijk: de Dow Jones Industrial Average anno 1896. De grafiek is logaritmisch, anders ging die een metertje de lucht in (bijna letterlijk zelfs!) en viel er eigenlijk niets meer aan af te lezen. Nu ziet u perfect dat 1929-1933 veel erger was dan 2007-2009! De ergste jaren ooit.

Uit m'n hoofd leverde de Dow Jones gemiddeld over al die jaren zo'n 7% bruto op, inclusief herbelegd dividend. Strikt genomen moet u daar uw kosten, lekkage, belastingen en inflatie nog van aftrekken, ofwel om uw geld per jaar een beetje te laten groeien liep u volop risico.

Het mooie aan de beurs is dan weer wel dat na een jaartje of dertig die - zeg - 2 à 3% voordeel die u per jaar boven obligaties en cash hebt (vastgoed weet ik eerlijk gezegd niet) door het rente-op-rente-effect helemaal uit de hand loopt. Zo komen we weer bij Thomas Piketty uit :-)

Ik dwaal af, want kijk eens goed naar die grafiek. Het zijn niet alleen die afschuwelijke beurskrachs en bearmarkets van 1929-1933 of 2007-2009 (2000-2009 van mij part) die het credo P.a.s. o.p., r.i.s.i.c.o.! in gulden letters wereldwijd op de beurspoorten hebben gespijkerd.

Grofweg bewogen de koersen sinds de start van de Dow Jones de helft van de tijd zij- of neerwaarts en de andere helft opwaarts. Dat betekent dat in de vette jaren aandelen voor enorme rendementen zorgen, die in de magere jaren weer met beide benen op de grond worden gezet.

Zoals ik al zei, deze grafiek ken ik al een jaartje of tien. Het heeft mij doen besluiten om altijd in de markt te zitten. Want de eerste stijgingen na een draai van een bearmarket zijn altijd de grootste en wie er dan niet bij is kan die 7% vergeten. Timen? Vergeet het. Vraag Alex maar...

Of u zelf? Wees eerlijk, wanneer realiseerde u zich dat dit - anno maart 2009 - de op twee na grootste bullmarket ooit is? Eind maart 2009? Een jaartje later? Misschien 2012? Of nog steeds niet? Zelf geloof ik het nog steeds niet, hoewel ik steeds volbelegd was. Maar dat was ik ook 2007-2009...

Nog iets, misschien hebben die lange peroiodes van dalen en niks doen er ook mee te maken dat de beurzen zo'n slechte naam hebben bij het grote publiek. Neem onze AEX, als sinds 2000... Ach, dat riedeltje kent u intussen wel. Het is alleen niet terecht. Check, dit gaat u niet geloven:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. PingPong 13 januari 2015 16:13
    Haha, alweeeeer zo'n praatje van AJK waarin hij vooral zichzelf moed in spreekt omdat hij elke maand braaf een deel van zijn salaris in fondsen steekt die dank zij QE op een all-time-high staan.

    Wie even de moeite neemt om naar INDICATOREN te kijken zoals de Shiller PE10 (CAPE), of Tobin Q-ratio, of S&P500 versus GDP, ziet meteen dat alle voorgaande keren dat de Dow uit een horizontale trend brak, en een nieuwe secular bullmarket begon, al deze indicatoren een factor 3 (of zoiets) LAGER stonden dan nu, of een jaar geleden.

    Jammer, AJK, maar de nieuwe secular bull start pas wanneer Wallstreet eerst nog eens een keer halveert wanneer de QE-bubbel barst, dus misschien over 5 jaar of zo.

    www.advisorperspectives.com/dshort/up...
    www.advisorperspectives.com/dshort/up...

    But maybe this time it's really different.............
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links