Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Neerlands nieuwste belegger

Neerlands nieuwste belegger

 

Dit zal wel de top van de markt zijn, want ik ga beleggen :-)

Nederland heeft er vanaf vandaag een belegger bij. U heeft mijn eerdere goed en fout afgelopen Tturbo-avonturen al kunnen volgen op IEX, maar nu ga ik ook beleggen voor de langere termijn. Ik begin bij het begin.

Ik beleg bij DeGiro, omdat de kosten daar het laagst zijn en er geen minimale storting nodig is.

Waarom beleg ik?

Ik beleg om kapitaal op te bouwen. Dit heeft niet een eenduidige bestemming. Dit vermogen ga ik gebruiken om bijvoorbeeld een eigen huis te financieren, een bedrijf te starten of nog heel ver weg, met pensioen te kunnen. Ik ben 21 jaar, dus ik heb nog alle tijd.

Ik koop iedere maand voor een vast bedrag aandelen om niet meer te verkopen, tenzij ik het wil gebruiken voor één van de bovenstaande bestemmingen. Dat zijn mijn belegginsdoelen. Oh ja, ik zou het bijna vergeten. Dat huis op de Bahama's, daar beleg ik natuurlijk ook voor :-)

Waarom koop ik losse aandelen en hoe kijk ik aan tegen andere assets?

  1. Ik heb nog het geloof de markt te kunnen verslaan, ondanks dat dit niet een doel op zichzelf is.

  2. Beleggingsfondsen zijn prima producten voor de particuliere belegger, maar ik zie niet in waarom ik een fondsmanager een fee moet betalen voor iets wat ik ook zelf doe. Namelijk proberen de index te verslaan. Zo'n beetje 80% van de managers lukt dat niet, dus als het mij ook niet lukt ben ik niet de enige :-) Wel kunt u middels een belegginsfonds een gespreide portefeuille opbouwen tegen lagere kosten, maar ik wil het graag zelf proberen. Ga ik op mijn snufferd, dan is het mijn eigen schuld. Vallen, opstaan en weer doorgaan hoort daar bij. 

  3. ETF's zijn ook handig om direct een gespreide portefeuille op te bouwen, maar ik kan in een index zo een paar bedrijven aanwijzen die ik niet in mijn portfolio wil hebben, waarom zou ik dan middels een tracker wel in deze bedrijven beleggen? Omdat ik met een ETF goedkoop, een gespreide portefeuille heb. Dat is waar, maar als ik de aandelen maar lang genoeg houd kan ik de 2,01 euro transactiekosten over vele jaren uitsmeren. Een fee moet ik ieder jaar betalen.

  4. Ik vind het daarnaast gewoon leuk om mijn eigen portefeuille te beheren en niet achter de markt aan te lopen. Een hobby mag ook wat kosten, toch?

  5. Obligaties vind ik te duur en voorlopig niet voor mij geschikt. Kom ik dichter bij mijn pensioen, dan ga ik erover nadenken om obligaties te kopen. Alleen bedrijfsobligaties overigens, want overheden... daar heb ik minder vertrouwen in zal ik maar zeggen.

  6. Goud waardeer ik om haar liquiditeit, maar ik zie dit niet als een belegging. Persoonlijk zie ik goud meer als een valuta, waarop u geen rentevergoeding krijgt. Wel vind ik dat op de lange termijn het edelmetaal waardevast is, maar dit levert geen extra rendement op. Het enige waar aan goudbeleggers zich kunnen vasthouden is de prijs van het gele goedje en koerswinst kan ik ook bij aandelen behalen.

Leuk verhaal Nick, maar wat heb je nu gekocht?

 

 

Mijn eerste aandeel dat ik gekocht heb is HAL Trust. In eerste instantie wilde ik er meer, maar ik vind ze de laatste tijd toch wel hard opgelopen. Anyway, ik heb er toch eentje gekocht. Al is het maar om te kunnen zeggen dat ik aandeelhouder in HAL ben :-). 

Daarnaast is het gewoon een prachtig investeringsfonds en noteert het niet in een index. Daardoor komen bijvoorbeeld de ETF-beleggers niet snel bij zo'n fonds uit en dat betekent minder vraag naar het aandeel. Uiteindelijk draait het allemaal om vraag en aanbod, zo heb ik mij laten vertellen.

Ook vind ik het een voordeel dat het een familiebedrijf is, omdat dat soort ondernemingen vaak redeneren met de gedachte: onze kleinkinderen moeten ook van dit bedrijf kunnen leven, dus kiezen wij voor een langetermijnvisie en laten ons niet gek maken door de waan van de dag.

Iets waar ik zelf vooral naar kijk zijn de schulden van een bedrijf. Schuldeisers zijn vaak de baas boven de aandeelhouders (kijk maar naar Imtech) en daarom beleg ik liever niet in aandelen die naar mijn smaak te veel schulden hebben.

HAL heeft over de lange termijn een fantastisch rendement laten zien en heeft niet te veel schulden, hoewel de debt-equity ratio het laatste jaar is toegenomen, vertrouw ik er op dat  de Rotterdammers mijn geld goed en verstandig beleggen.

Het tweede aandeel dat ik gekocht heb is Sligro, ook al een familiebedrijf en ook weer één dat niet in de AEX noteert. Daar hoort ongeveer dezelfde redenatie bij en de afgelopen 25 jaar heeft Sligro zich op de Nederlandse beurs wel bewezen.

Iets wat mij heeft doen besluiten in Sligro te beleggen is dit interview met CEO Koen Slippens. Deze quote geeft mij het vertrouwen dat Sligro de juiste investeringen doet met mijn zuurverdiende centjes:

Wij praten overigens niet over crisis, maar over het nieuwe klimaat. Want wij denken niet dat dit iets is wat over een paar jaar weer voorbij is en waar je eigenlijk een beetje moet blijven zitten en dan komt het wel weer goed. Wij denken dat we gewoon een langere tijd een van andere economische wind ingaan. Dat is overigens helemaal geen somber scenario. Het is alleen wel triest als je je eigen beleid daar niet op aanpast.

Wat heb je dan nog in petto?

Ik heb nog ruim 150 euro cash. Dit laat ik staan voor een mogelijke kans die ik tegenkom. Dit kan zijn:

  • Een optie- of een turbodobbel van ongeveer 50 euro, niet veel meer. Dit beschouw ik als een gok. Andere mensen spelen de staatsloterij of gaan naar het casino, maar ik vind dit veel leuker. Daarom houd ik met 50 euro de schade beperkt. Het moet wel leuk blijven.

  • Een aandeel dat ik na een forse daling wel erg goedkoop vind en aan de langetermijnportefeuille wil toevoegen. Dit soort kansen komen onverwachts, het is op dat moment handig om dan wat cash voorhanden te hebben.

Als ik er iets mee doe, leest u dat natuurlijk hier op IEX. Schroom overigens niet uw mening te geven over mijn beleggingen en visie op de markt. Kritiek is altijd welkom, aangezien dit mijn twee eerste aandelen zijn, kan ik van uw ervaring nog een hoop leren.

En nu eens kijken als mijn aandelen op -50% staan of ik nog zo'n grote bek heb :-)

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Fohn76 29 november 2014 10:33
    @Nick: leuk dat je begint met beleggen en je portefeuille met ons deelt. Ik kan je strategie goed volgen en deel hoofdzakelijk dezelfde mening. Zoals je zelf ook als schetst is het risico bij individuele aandelen hoog. Ook al heb je de bedrijven goed gescreend, sommige dingen heb je niet in de hand.
    Kijk maar naar (voorheen) "zekerheden" als Ahold (boekhoudschandaal 2003; -50%) en KPN (jaar 2000/2001; van €40 naar €2). Recentelijk nog trotse bedrijven als Imtech, BAM en Fugro die rake klappen kregen. Uit ervaring weet ik dat je als particuliere belegger vaak de pech hebt, net die aandelen te bezitten. Dit drukt dusdanig op je rendement dat je vaak blij bent jaarlijks "break even" te draaien.

    Voor vermogensopbouw ben dan toch maar voorstander van beleggingsfondsen. Je kunt regelmatig switchen van fonds/sector waardoor het beleggerselement er toch in zit. Daarnaast zie ik op lange termijn momenteel best mogelijkheden in een bepaald type grondstof (lees zilver) rond de huidige koers. Ook de oliemarkten kunnen interessant zijn....

    In ieder geval succes toegewenst!
  2. [verwijderd] 29 november 2014 11:48
    quote:

    Ron Kerstens schreef op 29 november 2014 11:16:

    Tja, jammer dat de gebruikers/lezers van de IEX site blijkbaar niet (meer) serieus genomen worden door de IEX-Redactie anders was men immers niet met het bovenstaande infantiele rubriekje begonnen.
    Mee eens. met alle respect naar de jongeman hierboven
  3. Bangizwe 29 november 2014 12:19
    Ron Kerstens: Jij vergeet wel dat er verschillende generaties zijn. Er zijn ervaren beleggers, maar er zijn ook elke dag mensen die het beleggen pas ontdekken. Zowel jonge als ouderen. En dan zijn er nog de reacties op zich. Die dikwijls ook wel leuk zijn en op een bepaalde gedachte kunnen zetten.
  4. Rubicon 29 november 2014 12:51
    Ik ben persoonlijk niet zo van de stock picking. Ook niet als je dit als strategie kiest voor de lange termijn. Op deze wijze structureel de markt verslaan is m.i. een mission impossible. Wat op dit moment een geweldig bedrijf lijkt, hangt morgen in de touwen als gevolg van mismanagement en soms regelrechte misleiding. De voorbeelden zijn genoegzaam bekend.

    Maar ja, die fase moet je als belegger gewoon door om tot een alternatief inzicht te komen.
    Dat alternatief ligt bij mij bij ETFs. Spreiding in valuta, vastgoed, small- en large caps, dividend, groei, traditionele- en opkomende markten, sectoren, grondstoffen, bedrijfsobligaties.
    En tóch, daarnaast, wat speelwerk met individuele fondsen, want het blijft toch ook een (uit de hand gelopen) hobby.
  5. zzz_zzz 29 november 2014 14:32
    @nick. Goed verhaal ga zo door. De discussie stock picking versus fondsbeleggen is sowieso interessant. Ik ben ook ooit met beleggen begonnen door deel te nemen in beleggingsfondsen. Dat was in een tijd dat handelen in individuele aandelen voor particulieren sowieso erg duur was.
    Met de komst van binck en andere goedkope platforms veranderde dit. In dezelfde tijd werd mij ook duidelijk dat de fondsen hoge verborgen kosten hadden en ben ik zelf direct in aandelen gaan beleggen. Met de komst van ETF's zou ik hier eigenlijk weer van terug moeten komen. Maar ik ben nog niet helemaal zover.
  6. [verwijderd] 29 november 2014 14:52
    Leuk, leuk ook dat het tegenwoordig mogelijk is om met zulke bedragen te starten. Outperformen van de markt zal lastig worden. Ik moet toegeven dat ik vooral nog losse aandelen heb omdat ik het spelletje leuk vind, maar over de markt verslaan maak ik me geen illusies meer. Wel is het belangrijk ongelukken zoveel mogelijk te vermijden. De markt niet verslaan is geen schande, maar geld verliezen is wel vervelend.
    Het hebben van aandelen sluit in mijn ogen overigens het beleggen in fondsen niet uit. Ik heb fondsen voor thema's waar een hoog risico aan kleeft. Ik zit via fondsen in Afrika en India.
  7. forum rang 4 Louis Pasciuto 29 november 2014 15:22
    quote:

    Ron Kerstens schreef op 29 november 2014 14:47:

    @MissDoom Maar denk je dan werkelijk dat beginnende beleggers te rade moeten gaan bij een andere beginner ? Lijkt mij heel erg onverstandig.

    Nee, die zou naar een bankier moeten gaan. Weet je zeker dat je je inleg kwijtraakt.
  8. eddygoed 29 november 2014 17:48
    quote:

    Ron Kerstens schreef op 29 november 2014 11:16:

    Tja, jammer dat de gebruikers/lezers van de IEX site blijkbaar niet (meer) serieus genomen worden door de IEX-Redactie anders was men immers niet met het bovenstaande infantiele rubriekje begonnen.
    Had ik maar 20 jaar geleden dit soort verhalen kunnen lezen dan was ik veel sneller beleggings-wijzer geworden. Weet jij een betere site voor beginners?
  9. Gold-finder 29 november 2014 19:19
    quote:

    Ron Kerstens schreef op 29 november 2014 11:16:

    Tja, jammer dat de gebruikers/lezers van de IEX site blijkbaar niet (meer) serieus genomen worden door de IEX-Redactie anders was men immers niet met het bovenstaande infantiele rubriekje begonnen.
    Helemaal mee eens, plus ab!
42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links