Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tijdelijke druk

Opnieuw bleef de AEX binnen de gestelde kortetermijnbandbreedte. Aan de onderkant liggen momenteel twee belangrijke steunpunten:

  • De eerste ligt bij 388. Hier liggen de bodems van de afgelopen anderhalve week.
  • Vlak daaronder ligt 387,20. Dit is de bovenkant van de vierde gap die vanaf de recente hogere middellangetermijnbodem van 366 werd geslagen. Deze brede gap zorgde destijds ook voor de opwaartse doorbraak van de voormalige jaartop van 385,90.

Aan de bovenkant van de bandbreedte ligt de jaartop momenteel bij 394,40, een niveau dat twee dagen geleden werd behaald. De belangrijkste weerstand blijft echter de 395,50. Hier is de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek te vinden.

Neerwaartse druk
Deze toppenlijn moet worden gebroken om de door mij verwachte opwaartse versnelling richting de 420 punten te starten. Zolang dat niet gebeurt, blijft de huidige bandbreedte in stand en mogen koersen onder de 387,20 niet worden uitgesloten. De kans hierop is echter met de verhoging van de jaartop wel kleiner geworden.

In de candlesticks werd de laatste twee dagen een bearish engulfing gevormd. Dit toppatroon kan in de komende dagen voor meer neerwaartse druk zorgen. Ik blijf echter bij mijn mening dat de kans groot is dat het neerwaarts potentieel daarbij begrenst is tot de genoemde horizontale steunpunten.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Let op 383,50
Buiten de horizontale steunen van 388 en 387,20, liggen verder nog steunpunten bij de voormalige jaartop van 385,90 en de onderkant van de vierde gap bij 385,70. Als we kijken naar de vorige bodem van 366 en de jaartop dan ligt het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau bij 383,50.

Zolang de AEX hierboven weet te blijven, is er sprake van een krachtige stijgende kortetermijntrend en blijft de kans op een stijging tot ruim boven de 400 realistisch in de komende weken. Daaronder treedt een eerste verzwakking op.

Toch blijft dit naar mijn mening een markt die zich klaar aan het maken is voor een volgende opwaartse doorbraak en versnelling boven de stijgende toppenlijn bij 395,50.

Bovenkant doelzone
Hierna kan een voorlopig laatste steile blow-off beweging plaatsvinden richting de belangrijke weerstand van 420 punten. Ondertussen is de onderkant van mijn begin dit jaar afgegeven jaardoel (zone 400 tot 420) op slechts 5 punten na behaald, maar ik verwacht een verdere stijging tot de bovenkant van deze zone.

Zodra de 420 punten in zicht komt, moeten we wel alert worden op topvormingssignalen aangezien ik hierna de kans zeer groot acht op een forse correctie.

Deze correctie zou dan in het eerste kwartaal van volgend jaar moeten leiden tot een hogere middellangetermijnbodem om de contouren zichtbaar te maken van de nieuwe en verwachte versteiling van de stijgende middellangetermijntrend. Zover is het nu nog niet.

De komende tijd moeten we eerst wachten op de opwaartse doorbraak van de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek, waarna deze tijdelijke consolidatie (in de tijd) definitief voorbij zal zijn. Steunpunten liggen bij 388 en 387,20.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

282 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 november 2013 09:10
    Deze crisis die al 5 jaar duurt blijft maar duren, en we zitten eigenlijk gewon in zwaar weer zonder dat een belegger bankier dit weet.

    toen het uitbrak was het paniek voor banken, maar kijk nu, 7 maal meer ontslagen faillisementen overal, zelfs Us is meer schuldplafond aan het sparen.
  2. [verwijderd] 6 november 2013 09:29
    Pfff wat kan t wisselen. Eergisteren 2500 Booster shorts gekocht @ 0.28. Hele dag onder water staan, tot 0.14 zelfs. Uiteindelijk aan het einde van de dag er 1500 uitgegooit op 0.29. Overnight puntje hoger openen om vervolgens gelijk te zakken naar -1, verkocht op -0.4 @ 0.30.

    Dan baal je wel ff als je de boel vervolgens maar door ziet zakken en door ziet zakken... tot vanochtend.

    Niet vaak blij geweest met 3 hamburgers winst maar vandaag in ieder geval wel!
  3. deschaker 6 november 2013 09:36
    quote:

    debo schreef op 6 november 2013 09:20:

    Alle sprinters long en Imtech verkocht, je moet een keer tevreden zijn met de winsten. Nu zijlijn aangezien ik geen enkel idee heb hoe het zicht verder gaat ontwikkelen. Dalen we iets dan misschien weer wat longs kopen.
    Eens, zelfde hier. Sta op 116% winst en alles twee weken geleden verkocht. Ik wacht nu op de dip wanneer die ook moge komen....

    Geeft ook wel weer wat rust tussen de oren... bevalt me wel ;-)
282 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links