Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro 14 miljard euro waard

Waarschijnlijk krijgt ABN Amro volgend jaar weer een notering op Beursplein 5 en andere handelsplatformen. Niet omdat er nu zo’n optimale opbrengst gerealiseerd kan worden, maar omdat de overheid geld nodig heeft. Het kabinet wil politieke keuzes tussen bezuinigen of belastingen verhogen, omzeilen.

Dit kan een buitenkansje zijn voor beleggers met een lange adem. Dan moet u wel goed weten tegen welke korting ten opzichte van de multiples in de markt de aandelen zullen worden geplaatst.

Een korting is realistisch om een plaatsing succesvol te doen verlopen en de bank moet ook weer een trackrecord gaan opbouwen. Hierbij een overzicht van beurs waarderingsmultiples van een aantal Europese banken.


Klik op de tabel voor een grote versie

Rekensommetjes
Op basis van een gemiddelde van tien Europese banken kan een koers-winstverhouding op basis van de getaxeerde consensuswinst over 2013 van 10,7 keer worden afgeleid. Op basis van de getaxeerde boekwaarde over 2013 komen we uit op koers-boekwaarderatio van 0,9 en een dividendrendement van 2,4%.

Het gaat hier wel om gemiddelden die tot allerlei verschillende conclusies kunnen luiden. Zo is ING een bankverzekeraar en relatief laag gewaardeerd en zijn de Scandinavische banken hoog gewaardeerd, aangezien zij veel minder beschadigd zijn door de europerikelen. 

Ook zullen vergelijkingen gemaakt moeten worden ten aanzien van de  cost-income-ratio’s, core tier 1-ratio’s en bijvoorbeeld fundingratio’s zoals loan-to-deposit-ratio’s en groeiverwachtingen, et cetera. De laatst gepubliceerde gecorrigeerde cost-income ratio bij ABN-Amro was 64% en de core tier 1-ratio bedroeg 11,6%.

Boekwaarde 14 miljard euro
Deze zijn zeker op een gemiddeld niveau. Wat kan ik dan zeggen over een mogelijke beurswaardering van ABN Amro? Overigens, morgen worden de halfjaarcijfers gepubliceerd. Per eind maart 2013 bedroeg het balanstotaal 414 miljard euro (eind 2007 was dit nog met ruim 1000 miljard euro nog tweeëneenhalf keer zoveel).

In 2012 werd een onderliggende netto operationele winst behaald van 1,285 miljard euro en in het eerste kwartaal 2013: 415 miljoen euro, exclusief een afboeking op een Griekse exposure van 297 miljoen euro. Op basis van een winstgroei van circa 10% in 2013 ten opzichte van 2012 kom ik op een getaxeerde winst van 1,4 miljard euro. 

Het eigen vermogen per eind maart 2013 bedroeg 13,6 miljard euro. Tel daarbij op nog wat ingehouden winst in de rest van het jaar, et cetera en dan kom ik op een boekwaarde van 14 miljard euro. Op deze basis wordt er een rendement op het eigen vermogen van 10% behaald en dat is hoger dan het gemiddelde van de tien genoemde banken.  


Klik op de tabel voor een grote versie

12,50 voor een aandeel
ABN Amro zal met een korting naar de beurs moeten gaan, die ik voor het gemak maar op de waardering van het gemiddelde van de tien genoemde banken stel. De korting zal mede afhankelijk zijn van de free float (hoeveel procent van de aandelen worden via de beurs verkocht), het te verwachten dividendbeleid, et cetera.

Als ik een kortingspercentage hanteer van 15%, dan is ABN Amro op basis van getaxeerde 2013 winst ongeveer 12,7 miljard euro waard (1400 x 10,7 x 0,85) en op basis van de boekwaarde 11 miljard euro (14000 x 0,9 x 0,85). Aangezien ik hier niet doe aan rocket science, zou je de waarde gemiddeld op 11,8 miljard euro kunnen zetten.  

Bij ABN Amro staan er 940 miljoen gewone aandelen uit, dus per aandeel is de getaxeerde winst over 2013 1,50 euro en de boekwaarde 15 euro. Dit zou de introductiekoers op 12,50 kunnen zetten. De bijna 12 miljard euro is aanzienlijk lager dan wat de overheid destijd voor de bank betaald heeft, maar zeer welkom bij het dichten van een begrotingsgat.

Geen keus
Bij een plaatsing van bijvoorbeeld in eerste instantie 75% van de aandelen kan er toch bijna 9 miljard euro opgehaald worden. Bestuursvoorzitter Zalm, die zijn bestuurstermijn eind 2014 ziet aflopen, gaf onlangs nog een keer aan dat in zijn ogen de beste optie is om De Bank naar de beurs te brengen.

Volgens Zalm is ABN Amro er klaar voor om eind volgend jaar of begin 2015 de markt op te gaan. Hij ziet niet veel andere mogelijkheden. Wel zou de overheid volgens hem een minderheidsbelang kunnen houden om te gebruiken bij ongewenste overnamepogingen. Want u weet nog hoe het allemaal begon?

In 2004 had ABN Amro de beschermingsconstructie afgebroken, waardoor het geen preferente aandelen meer kon plaatsen. Toen kwam op 20 februari 2007 de brief van het Children’s Investment Fund (TCI), waarin gemeld werd dat zij 1% van de aandelen had en dat zij een strategische koerswijziging eisten.

De corporate governance-regels waren versoepeld en er konden nu zaken op de AVA-agenda worden gezet bij tenminste 1%-stemrecht. Vervolgens kwam Barclays en met de overname door banktrio Fortis, RBS en Santander en verdween de bank eind 2007 van de beurs en werd het Fortisdeel een jaar later als gevolg van de kredietcrisis genationaliseerd. Enfin, dit is allemaal geschiedenis.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 augustus 2013 14:07
    Nederlandse banken bezitten gezamenlijk , las ik, 130 miljard aan commercieel onroerend goed.

    De waarde van dat commerciele spul is de afgelopen jaren met meer dan 30 % afgenomen en er is veel leegstand, dus daar veel kosten en geen inkomsten.

    Er zou uitgaande van die 30%, 40 miljard moeten worden afgeschreven.

    Moet dat getalletje niet in de berekening worden meegenomen, want wat is daar tot nu toe op afgeschreven?

    mvg, Peanuts.
  2. [verwijderd] 22 augustus 2013 15:40
    quote:

    france schreef op 22 augustus 2013 14:07:

    Nederlandse banken bezitten gezamenlijk , las ik, 130 miljard aan commercieel onroerend goed.

    De waarde van dat commerciele spul is de afgelopen jaren met meer dan 30 % afgenomen en er is veel leegstand, dus daar veel kosten en geen inkomsten.

    Er zou uitgaande van die 30%, 40 miljard moeten worden afgeschreven.

    Moet dat getalletje niet in de berekening worden meegenomen, want wat is daar tot nu toe op afgeschreven?

    mvg, Peanuts.
    Helemaal mee eens. In Spanje gingen banken naar de beurs voor 50% van de boekwaarde of zelfs minder, juist vanwege het overgewaardeerde onroerend goed. Bankia is daar een van, die bleek echter 0% waard te zijn en is inmiddels genationaliseerd. Boekwaarde zegt heel weinig bij banken.
  3. [verwijderd] 22 augustus 2013 20:00
    Waarom verkopen? Het scheelt +/- 2% rente over die 12 miljard opbrengst. Dat is 250 miljoen per jaar. Schiet niet op als je 6000 miljoen moet vinden voor 2014.

    Het beste lijkt mij om abnamro naar de beurs te laten gaan door nieuwe aandelen uit te geven. Dan kan vrijwel direct worden voldaan aan de Basel III kapitaaleisen en dan kan er eindelijk weer eens wat krediet verleend worden. De overheid kan dan geleidelijker en hopelijk met een hogere opbrengst de stukken doorverkopen.
  4. [verwijderd] 22 augustus 2013 20:30
    quote:

    AlexisColby schreef op 22 augustus 2013 20:00:

    Waarom verkopen? Het scheelt +/- 2% rente over die 12 miljard opbrengst. Dat is 250 miljoen per jaar. Schiet niet op als je 6000 miljoen moet vinden voor 2014.

    Het beste lijkt mij om abnamro naar de beurs te laten gaan door nieuwe aandelen uit te geven. Dan kan vrijwel direct worden voldaan aan de Basel III kapitaaleisen en dan kan er eindelijk weer eens wat krediet verleend worden. De overheid kan dan geleidelijker en hopelijk met een hogere opbrengst de stukken doorverkopen.
    Geen enkele bank verleent krediet, in heel europa niet. ABN zal zich dus niet anders gedragen.

    Banken hebben het veel te goed met het gratis geld van de ECB investeren in staatsleningen.

    Bovendien, als je ABN-AMRO wilt herkapitaliseren, wie is bereid om verwaterende aandelen te kopen? Herkapitaliseren van een bank houdt niets anders in dat het teveel uitgeven van aandelen.
  5. forum rang 4 Bernardo 23 augustus 2013 08:00
    quote:

    cocobrown schreef op 22 augustus 2013 14:20:

    verzelfstandiging ABNAMRO wordt morgen bekendgemaakt?

    Kijk bij laatste alinea van oud IEX-ers:

    www.eremplusnikken.nl/14-columns/wake...

    Zit bij de halve finale mannen hockey! Deze winnen we,daar gaan de kranten genoeg over schrijven!
  6. forum rang 5 theo1 23 augustus 2013 10:46
    Niet omdat er nu zo’n optimale opbrengst gerealiseerd kan worden, maar omdat de overheid geld nodig heeft. Het kabinet wil politieke keuzes tussen bezuinigen of belastingen verhogen, omzeilen.

    En dit geeft dan weer in een notedop aan waarom dit zo'n waardeloos kabinet is. Liever voor een slechte prijs verkopen en de belastingbetaler een enorme strop bezorgen dan doen waar ze voor betaald worden: het land regeren en keuzes maken. Dit kabinet kiest altijd weer voor de gemakkelijke weg.

    Want u weet nog hoe het allemaal begon?

    Ja, dat weet ik nog en kennelijk ben ik zo'n beetje de enige want er wordt hierover voortdurend enorme onzin verkondigd. Het probleem was namelijk niet dat ABN te weinig beschermingsconstructies had en dat er toen een hele stoute meneer van TCI kwam die zomaar "onze" ABN kwam lastig vallen. Die brief kwam niet uit de lucht vallen namelijk. Het echte probleem was dat ABN al jaren slecht presteerde en dat er daarom ook al jaren onvrede was en er ook al jaren iedere keer weer overnamegeruchten rond gingen. Bij een bedrijf dat goed presteert gaan er nooit overnamegeruchten. Toen ook nog Groenink voortdurend gouden bergen begon te beloven en nooit leverde, barstte de bom vervolgens. Dat het aan Fortis-kant vooral werd gedreven door kinderachtige rancune en jaloezie, dat is een heel ander verhaal.

    ABN heeft helemaal niet allemaal beschermingsconstructies nodig. Die dienen alleen maar om een falend management uit de wind te houden. ABN heeft gewoon een sterk management nodig dat weet te presteren. En vooral ook commissarisen die nu voor de verandering eens wel de zuurstof die ze inademen waard zijn en ingrijpen als het management loopt te knoeien. Bedrijven die goed presteren komen niet en de problemen en worden niet vijandig overgenomen. Dat overkomt alleen kneuzen.

  7. kareldr 23 augustus 2013 18:03
    Vooruitzicht van de bank is: krimp. Daar hoort een koers-winstverhouding bij van 1:6. Dus een opbrengst van 6,6mld. Geen 14 mld. Waarom krimp?
    - verzadigde en structureel krimpende markt in nederland (vergrijzing etc)
    - concurrentie uit het buitenland (makkelijk na SEPA)
    - concurrentie van andere business modellen (Google bank, hoe lang zou dit nog duren)?
    - verdergaande deleveraging
    Dus helaas, die inschatting van 14 mld slaat nergens op.
    Alhoewel...als de staat ABN snel op de beurs brengt, zijn er misschien wel beleggers dit er wél intrappen en niet doorhebben wat de ontwikkelingen zijn...
  8. [verwijderd] 24 augustus 2013 15:52
    Verkopen? Om de dooie donder niet!
    Laat deze bank eerst al de investeringen van het volk terugbetalen. Zolang dat niet is gedaan, geen bonus, geen verhoging, geen enkele extra vergoeding. Vorm maar om naar een ouderwetse spaarbank en gedaan met alle frivole financiele constructies en beursgangen.
  9. [verwijderd] 25 augustus 2013 13:11
    quote:

    TAisOnzin schreef op 22 augustus 2013 21:22:

    In 2007 wilde toch die domme engelse banken voor 100 mld euro ABN AMRO kopen
    Dat wilden ze niet alleen, dat hebben ze ook gedaan. Ze hebben de sappige onderdelen gehouden, en de rest is in ABN-AMRO achtergebleven, daar zijn vervolgens de resten van Fortis aan toegevoegd.

    Een uitgeholde bank is samengegaan met de Nederlandse resten van een failliete bank. Het resultaat daarvan is geen 100 miljard waard, en ook bij lange na geen 14 miljard....

    Als je ook naar de kwaliteit en klantgerichtheid van ABN-AMRO anno 2013 kijkt dat is het zelfs geen cent waard.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links