Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vandaag doorbraak AEX

De AEX is een van de indices die nog niet structureel boven zijn dalende toppenlijn van deze correctiefase wist te breken, maar de kans is groot dat deze doorbraak vandaag zal plaatsvinden.

Deze fase startte enkele weken geleden nadat mijn koersdoel van 374 was getest. Alle signalen stonden destijds op rood en een correctie was het meest reele scenario. Op dit moment is de wijzer de andere kant opgeslagen.

Veel signalen gaven in de afgelopen week aan dat het einde van de correctie dichtbij was. Buiten het feit dat mijn koersdoelen van deze correctie waren bereikt, gaven de technische indicatoren ook de eerste aanwijzingen. De VIX testte bijv. precies de toppen van de afgelopen maanden en de dalende langetermijntoppenlijn.

Kwestie van tijd
Ook de RSI lijkt net boven de belangrijke 30-puntengrens uit te bodemen. Mijn koersdoel lag rond de 345 punten. De richtpunten daarbij waren het 200-daags gemiddelde en de sinds november stijgende bodemlijn. Beide niveaus werden tot op heden alleen intraday gebroken, een zogenoemde overshoot.

We zagen ook bij vorige correcties dat indices geregeld terugvielen naar hun 200-daags gemiddelde. Tot op heden is het dieptepunt bij 342 geplaatst, een terugval van ongeveer 31 punten, binnen de grenzen van een normale correctie van 5% tot 10%. Het belangrijkste signaal voor het einde van de correctie moet echter uit de grafiek zelf komen.

Ondanks dat belangrijke steunniveaus werden getest, moet de AEX nog structureel boven de dalende toppenlijn komen. Ik gaf vorige week al aan dat dit slechts een kwestie van tijd is. Vandaag is deze toppenlijn verder gezakt naar 347,50. Hiermee ligt hij bijna gelijk aan de sinds november stijgende bodemlijn.

Hertest van 373
Een doorbraak is vandaag dan ook reëel. Hierna is het belangrijk dat de AEX boven de top van afgelopen vrijdag (350) weet te komen, om deze uitbraak te bevestigen. Steunniveaus liggen bij de stijgende bodemlijn (347), het 200-daags gemiddelde (344,20) en de bodem van vorige week (342).

Pas onder de aprilbodems rond 338 verzwakte het technische beeld verder en ontstaat een diepere correctie. Dit is nog steeds niet mijn uitgangspunt. Ik verwacht in de komende tijd een forse herstelbeweging. Boven de top van vrijdag (350) is nog horizontale weerstand te vinden bij 352, 355,40 en de voormalige jaartop van 359.

Deze niveaus kunnen na een uitbraak vandaag of morgen in de dagen daarna (deze week nog?) worden opgezocht. Voor de komende twee maanden acht ik een hertest van de zware weerstandszone 373 – 374 mogelijk. Een doorbraak daarboven is daarbij direct mogelijk. 

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: opwarts vervolg
De S&P 500 brak als een van de eerste indices boven de dalende toppenlijn vanaf de all-time high van 1.687. Tijdens de correctie was hij precies teruggevallen naar de onderkant van het sinds november stijgende trendkanaal en de voormalige top bij 1.598.

In de afgelopen week brak hij al boven de dalende toppenlijn en vormde daarvoor al een hogere bodem, tesamen met een bullish engulfing bodempatroon. Afgelopen vrijdag testte de S&P 500 precies zijn voormalige dalende toppenlijn terug. Deze is vandaag te vinden bij 1.625.

Ik verwacht in de komende tijd een snel opwaarts vervolg naar uiteindelijk de bovenkant van het langere stijgende trendkanaal, dat langzaam naar de 1.715 kruipt. Tot aan de all-time high zijn nog horizontale weerstanden te vinden bij 1.648 en 1.674. 

 



Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

253 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Koffiezondersuiker 17 juni 2013 11:07
    quote:

    M.B. schreef op 17 juni 2013 10:26:

    Hoe lopen je sprinters Sander?

    goed, maar ben niet tevreden.
    Verlies goedmaken lijkt mijn beleggingsbeleid zo ondertussen.
    Verdienen is er bijna niet bij.
    Tsja, eerlijk = eerlijk: ik had 700-800 euro kunnen verdienen met de
    mei expiratie op de AEX...als ik niks gedaan had; met 1 contract! wel te
    verstaan.

    Laat de sprinter staan met een verwachting van AEX die hoger gaat deze week.
    Kijk ik vrijdag wel.
    Maar het kan binnen no-time weer draaien en het is een gokbeurs geworden.

    Mocht ik wat verdienen met de sprinters dan vd winst een callspread pakken op alsnog de 370 of 375 vd AEX. Maar dat is pas over 14-20 dagen.
253 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links