Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Tesla

Investeringsidee: Tesla

Tesla wist de markt positief te verrassen met een mooie winst over het derde kwartaal. Wel bleven de omzet- en productiecijfers enigszins achter bij de marktverwachtingen. Topman Elon Musk stelde beleggers echter gerust met ambitieuze vooruitzichten, waardoor de koers een flinke sprong maakte.

Waar de markt voor het derde kwartaal rekende op een verlies bij Tesla, zette de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s een winst van 143 miljoen dollar in de boeken. Hoewel dit het eerste winstgevende kwartaal van 2019 betekende voor Tesla, kwam de winst ten opzichte van een jaar geleden 54 procent lager uit.

De winst was voornamelijk te danken aan lagere kosten. Zo daalden de operationele kosten van Tesla op jaarbasis met 16 procent naar 930 miljoen dollar.

De omzet kwam over het afgelopen kwartaal uit op 6,3 miljard dollar, wat op jaarbasis een daling van 8 procent betekende. De productie viel eveneens iets lager uit. Waar analisten erop rekenden dat Tesla 97.477 auto's zou afleveren, kwam dit aantal daadwerkelijk uit op 97.000. Desalniettemin was het een record voor Tesla.

Productie en leveringen

Voor heel 2019 verwacht topman Elon Musk dat het aantal leveringen uitkomt op meer dan 360.000 elektrische auto’s. Een ambitieus doel, aangezien Tesla in het vierde kwartaal minstens 104.800 auto’s moet afleveren om deze doelstelling te halen. Het is afwachten of de elektrische autoproducent dit kan waarmaken.

Een positieve ontwikkeling is dat Tesla vooroploopt met de bouw van zijn Gigafactory in Shanghai. De fabriek zou inmiddels zelfs al in gebruik zijn, waardoor Tesla zijn productie aanzienlijk kan uitbreiden en versnellen. De introductie van de Model Y, een compacte SUV, staat gepland voor halverwege 2020.

Deze maand presenteerde Tesla ook de futuristische Cybertruck. Hiermee wil Tesla de lucratieve markt voor pick-up trucks betreden. De eerste trucks moeten ergens in 2021 in de verkoop gaan in de Verenigde Staten. De demonstratie van de Cybertruck verliep niet geheel vlekkeloos. Elon Musk wilde aantonen dat de truck onverwoestbaar is, maar vernielde daarbij twee ramen. Desondanks zijn de eerste 200.000 bestellingen voor de Cybertruck al binnen.

Een mogelijk risico voor de productie en marges van Tesla is een eventuele wereldwijde schaarste van metalen. Met name lithium en kobalt, nodig voor accu’s, dreigen door de toenemende vraag naar elektrische auto’s op te raken. De mijnen waar deze metalen nu worden gewonnen kunnen de vraag al bijna niet meer aan. Behalve voor accu’s van elektrische auto’s worden deze metalen ook gebruikt voor de productie van zonnepanelen en windmolens. Het is afwachten welke gevolgen deze ontwikkeling gaat hebben voor Tesla.

Koers

Op 23 oktober presenteerde Tesla zijn derdekwartaalresultaten, waarna de aandelenkoers dezelfde dag nog met 18 procent omhoogschoot naar 328,13 dollar. Op het moment van schrijven (29 november 2019) staat de aandelenkoers van Tesla op 331,05 dollar.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op Tesla zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Tesla

TSLA BEST Turbo Long
TSLA BEST Turbo Long
TSLA BEST Turbo Short
TSLA BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare