Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Heineken

Investeringsidee: Heineken

Heineken is druk bezig met het uitbreiden van zijn activiteiten in onder meer Zuid-Amerika en China, maar deze groei gaat voorlopig ten koste van de winstmarge.

Eind juli bracht Heineken een winstwaarschuwing naar buiten. Over de eerste helft van 2018 daalde de aangepaste operationele winstmarge met 118 basispunten. Deze daling is grotendeels te wijten aan de integratie van Brasil Kirin, dat Heineken vorig jaar overnam voor bijna 4 miljard dollar.

De uitbreiding van de activiteiten in Brazilië drukken op de resultaten van Heineken, omdat de winstmarges in het Zuid-Amerikaanse land lager liggen. Zonder Brasil Kirin zou de daling van de aangepaste operationele marge 76 basispunten zijn geweest.

Als gevolg van de dalende winstmarge overweegt Heineken inmiddels twee fabrieken in Brazilië te sluiten. Afgewacht moet worden of Heineken deze plannen doorzet en of de brouwer erin zal slagen de marges in Brazilië op te krikken.

Next step: China?

Heineken richt zijn blik ondertussen op China. Begin augustus nam de bierbrouwer voor 2,7 miljard euro een belang van 40% in China Resources Beer Holdings. Het Chinese bedrijf heeft een belang van 51,7% in CR Beer, de grootste brouwerij van China, en ongeveer een kwart van de Chinese biermarkt in handen.

De Chinezen hebben op hun beurt een belang van 0,9% genomen in Heineken. Dankzij deze deal hoopt Heineken zijn marktpositie in China te verbeteren. Marktexperts verwachten dat met name luxe bieren de komende jaren in China populairder zullen worden en Heineken wellicht daar zijn graantje van zal meepikken.

Minder bier in VS

Een van de mogelijke risico’s voor Heineken is dat in onder meer de Verenigde Staten jongeren steeds minder bier drinken. Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat de bierconsumptie van Amerikanen tussen de 21 en 24 jaar de afgelopen vijftien jaar met bijna 3% per jaar is afgenomen.

Uit data van Euromonitor komt daarnaast naar voren dat de bierconsumptie van alle Amerikanen tussen 2008 en 2017 met bijna 10% is gedaald. Heineken behoort in de VS tot de tien grootste brouwers en is goed voor 2% van het totale volume.

Glas halfvol of halfleeg?

De koers van het aandeel is het afgelopen jaar zeer volatiel geweest en staat momenteel (11 september 2018) op 81,66 euro, wat rond het laagste koersniveau is van de afgelopen twaalf maanden. Op 20 juli piekte de koers van het aandeel nog op 93,54 euro.

De toekomstige koers is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Heineken zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee Heineken

Ontdek Vontobel's productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links