Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: AEX

Investeringsidee: AEX

De AEX-index profiteert van gunstige economische ontwikkelingen, maar kan onder druk komen te staan door wereldwijd toenemende geopolitieke spanningen.

Begin augustus schreven wij nog dat de AEX-index profiteerde van goede kwartaalcijfers van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, al werden hier direct wel kanttekeningen bij gezet. Zo zou er voor de toekomstbestendigheid van de Nederlandse economie door met name de overheid meer geïnvesteerd moeten worden in opkomende sectoren.

Met het nieuw aangetreden kabinet is er meer duidelijkheid gekomen over de koers die Nederland in de komende jaren wil varen, maar moet worden afgewacht hoe deze plannen zich gaan ontvouwen.

Groei zet door

De afgelopen periode heeft de Nederlandse economie zijn groei doorgezet. Over het derde kwartaal bedroeg de groei op jaarbasis 3%, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel investeringen als de export groeiden met 6%, terwijl consumenten 2,5% meer uitgaven en hun vertrouwen op het hoogste niveau in meer dan tien jaar tijd ligt.

Daarnaast was de Europese Commissie in zijn herfstprognose positief over de Nederlandse economie. Verwacht wordt onder meer dat de in het regeerakkoord aangekondigde uitbreiding van de overheidsbestedingen zullen resulteren in een extra positief effect in 2018 en 2019.

Volgens de ramingen van de Europese Commissie groeit het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 3,2% en in de jaren daarna met 2,7% en 2,5%. Analisten van ABN AMRO gaan mee in dit positivisme. Zij verwachten dat de Nederlandse economie over heel 2017 zal groeien met circa 3,25%, wat het hoogste groeitempo sinds 2007 zou betekenen.

Positieve marktontwikkelingen

Zwaargewichten binnen de AEX zagen over de afgelopen periode de koers door diverse factoren opgedreven worden. Zo profiteerde Royal Dutch Shell onder meer van de aankondiging door de OPEC-landen en Rusland om de olieproductiebeperking langer te handhaven. Dit ondersteunt de olieprijzen en mede hierdoor zagen ook Vopak en SBM Offshore hun aandelenkoers oplopen.

Daarnaast profiteerde ArcelorMittal de afgelopen periode van een oplevende staalmarkt. De wereldwijde vraag naar staal neemt toe, terwijl Europa meer maatregelen wil nemen om de eigen staalmarkt beter te beschermen.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen zijn er nog altijd een aantal onzekerheden waar marktkenners rekening mee houden. Zo zijn geopolitieke spanningen weer verder opgelopen nadat de Verenigde Staten samen met Zuid-Korea een luchtmacht-oefening organiseerde. Volgens Noord-Korea lijkt hierdoor een oorlog met Zuid-Korea onvermijdelijk.

Daarnaast is er in het Midden-Oosten onrust ontstaan nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël. Deze ontwikkelingen kunnen de groei van de wereldeconomie destabiliseren en druk zetten op de AEX-index.

Stijging dit jaar

Sinds ons laatste artikel begin augustus over de AEX is de index met 2,5% opgelopen tot 544,45 punten. Ten opzichte van begin 2017 staat de AEX bijna 12% hoger. Afgewacht moet worden hoe de index zich in de komende periode zal voortbewegen.

Vontobel producten op de AEX zijn verkrijgbaar bij DEGIRO, Lynx en Interactive Brokers.

Investeringsidee: AEX

Ontdek Vontobel's productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links