Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

ING moet zuiniger omgaan met investeringen en reserves

ING moet zuiniger omgaan met investeringen en reserves

ING kijkt terug op een moeizame periode en likt momenteel de wonden na een significante afschrijving op het overgenomen Payvision, terwijl de internationale ambities voorlopig op een laag pitje worden gezet. Maar tijd om rustig te herstellen heeft de bank niet. De ECB verwacht namelijk dat Europese banken meer geld opzij moeten zetten voor hun stroppenpot, om de klap op te kunnen vangen wanneer overheden de financiële steun aan bedrijven stopzetten.

Op 5 november presenteerde ING zijn derdekwartaalcijfers van 2020. Deze waren beduidend minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Zo viel de omzet op jaarbasis 7,3 procent lager uit op 4,29 miljard euro en daalde de winst met 41,4 procent naar 788 miljoen euro.

De afgelopen periode kreeg ING meerdere zware tegenslagen te verwerken. In september kwam naar buiten dat de Poolse dochteronderneming van ING betrokken zou zijn bij dubieuze transacties vanuit Rusland naar West-Europa. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of en zo ja welke financiële gevolgen de mistanden bij de Poolse dochter zullen hebben voor ING.

Payvision lijkt grote miskoop

De tweede grote tegenvaller vormt de overname van betaalplatform Payvision. ING betaalde in 2018 circa 350 miljoen euro voor het fintechbedrijf, waarmee dit zelfs een van de grootste overnames ooit was voor ING. ING wilde met de overname een sterkere marktpositie binnen de snelgroeiende fintechindustrie verkrijgen.

Een onderzoek van het Financieele Dagblad toonde aan dat de overname van Payvision een miskoop lijkt te zijn. Het betaalplatform bleek een bijzondere clientèlegroep te bedienen, bestaand uit partijen die actief waren binnen de porno- en gokindustrie. Er lijkt daarbij sprake te zijn geweest van witwaspraktijken.

In november heeft ING voor het symbolische bedrag van 1 euro de resterende Payvision-klanten terugverkocht aan de vorige eigenaar en is de bank blijven zitten met een strop van 188 miljoen euro.

ING zet ambities in de koelkast

De bovengenoemde tegenslagen, in combinatie met de onzekerheid rondom de coronacrisis, maakt dat ING keuzes heeft gemaakt voor zowel zijn internationale als IT-gerelateerde ambities. Zo maakte de bank recent bekend al zijn kantoren in Zuid-Amerika en Azië ta gaan sluiten, waarmee tot eind 2021 duizenden banen zullen verdwijnen. Het gaat vooral om de Wholesale Banking-activiteiten. Daarbovenop kondigde ING aan om alle salarissen te bevriezen tot 2024.

Ook trekt ING de stekker uit een ambitieus IT-project waarmee een afschrijving van 140 miljoen euro is gemoeid. In het verlengde daarvan nam ING afscheid van innovation officer Benoit Legrand, die onder meer een groot fintechfonds van 300 miljoen euro voor ING opzette. Legrand wordt eind dit jaar opgevolgd door Annerie Vreugdenhil.

ECB en DNB onzeker over toekomst voor banken

Op dit moment is het moeilijk te voorspellen welke gevolgen de huidige coronacrisis voor banken zal hebben. De ECB (Europese Centrale Bank) is vrij pessimistisch en vreest dat banken te maken krijgen met aanzienlijke verliezen zodra de overheidssteun aan bedrijven in diverse landen stopt.

DNB (De Nederlandsche Bank) stelt ondertussen dat het aantal problematische leningen hoger zal zijn dan bij de vorige financiële crisis. Van de 1.900 miljard euro aan leningen die Nederlandse financiële instellingen hebben uitstaan is 4 procent problematisch, wat neerkomt op 76 miljard euro. Bij de helft daarvan is al sprake van betaalproblemen en de DNB verwacht dat bij de andere helft deze gaan ontstaan.

Koersontwikkeling

Beleggers reageerden positief op de plannen van ING om te snijden in het aantal buitenlandse kantoren en banen. Na de bekendmaking van dit nieuws op 5 november liep de koers hard op en staat nu (27-11-2020) op 8,41 euro, wat nog altijd 19,9 procent lager is dan een jaar terug.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op ING zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Beleggingsidee: ING

ING BEST Turbo Long
ING BEST Turbo Long
ING BEST Turbo Short
ING BEST Turbo Short

Ontdek hier Vontobels productaanbod


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links