Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen

  1. Premium

    Goed nieuws voor de bulls

    Wall Street beklimt dit jaar daadwerkelijk een 'wall of worry', de sombere headlines dit jaar in aanmerking genomen.

    Het herstel van Wall Street in 2023 wekt enige verbazing, in ogenschouw nemend dat er sprake was van een bankenechec, aanhoudende recessievrees en een verwachte winstdaling voor de S&P 500 in de eerste jaarhelft van 2023.

  2. Premium

    Spanning op oliemarkt neemt toe

    De olieprijs is aan een stevige opmars bezig en de fundamentals voor een verdere stijging zijn aanwezig.

    Vrij recent besloot de Opec+ tot een onverwachte productieverlaging, naar verluidt getriggerd om short zittende partijen de voet flink dwars te zitten. Nu werd er tot voor kort door veel marktpartijen inderdaad ingezet op een lagere olieprijs, gevoed door de verwachting dat de vraag onder invloed van een recessie stevig zou afnemen.

  3. Olieprijs op kruispunt

    Het abrupte herstel van de olieprijzen zet de neerwaartse trends op scherp. Technisch staat de markt op een kruispunt.

  4. Premium

    Vergeet grafiet niet

    De batterij van de gemiddelde elektrische auto bevat circa 66 kilogram grafiet. Uit China.

  5. Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie

    Technisch beweegt de internationale grondstoffenindex duidelijk neerwaarts, een signaal dat de inflatoire druk afneemt.

  6. Premium

    Lithium: gouden handel

    Het afgelopen jaar was een uitstekend jaar voor handelaren in lithium. Wat is precies de concurrentiepositie van AMG?

  7. Grondstoffen onder de niveaus van 24 februari 2022

    De meeste grondstofprijzen zijn inmiddels gedaald tot onder de niveaus van de dag van de Russische inval. Maar er zijn ook enkele incidentele stijgingen.

  8. Premium

    "Olieprijs kan naar de $140"

    De gasprijs is - bijna - weer terug op het prijsniveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Olie, dat wordt een ander verhaal.

    De Russische invasie van Oekraïne had extreme gevolgen voor de gasprijs. Die schoot meermaals door het dak, waarbij de absolute piek in de futuresprijs (TTF) even boven de €300 lag. Dat was voor de oorlog uitbrak slechts €30. De huidige futures doen 'slechts' ruim €50. Dat is weliswaar nog flink boven het pre-oorlogsniveau van €30, maar er valt goed mee te leven, zowel voor consumenten als het bedrijfsleven.

  9. Dit zijn de beleggingskansen in lithium

    Voor wie in lithium wil beleggen zijn ETF's geen optie, vanwege de geringe blootstelling aan lithiumproducenten. Wel kunt u in individuele lithiumbedrijven beleggen.

  10. Premium

    Een gouden transactie

    Hoewel goud opnieuw geen perfecte hedge is gebleken tegen inflatie, gebeurt er van alles in de edelmetaalsector.

    Fusies en overnames staan momenteel tot verdriet van veel zakenbanken op een laag pitje. Oorzaak: de opgelopen rentes maken het minder aantrekkelijk om grote deals te sluiten en de financiering vormt - nu de periode van gratis geld definitief voorbij is - vaak een struikelblok.

    Zo niet in de wereld van goudmijnbedrijven. De Amerikaanse goudproducent Newmont doet een bod van $17 miljard op branchegenoot Newcrest, die Australië als thuishaven kent. Meer in het bijzonder betreft het hier zelfs een tweede, verhoogd bod. De Australiërs hebben een eerste bod van de hand gewezen als niet aantrekkelijk genoeg.

  11. Premium

    Risk happens fast

    De directe koersschade voor het Indiase Adani door een negatief analistenrapport is inmiddels opgelopen tot een ongekende $118 miljard.

    Bloomberg spreekt enigszins poëtisch van een strijd op leven en dood tussen David en Goliath. Allicht wat over the top, maar feit blijft dat Hindenburg Research een financiële speler is van bescheiden omvang en Adani Group een conglomeraat dat grote delen van de Indiase economie omvat en - op papier - een marktwaarde heeft had van ettelijke honderden miljarden.

    Daar is deze week een bruusk einde aan gekomen. De waarde van Adani Group en zijn deelnemingen is met een ongekende $118 miljard geslonken. Oprichter en tycoon Gautam Adani zag geschat zo'n $62 miljard van zijn persoonlijke vermogen verdampen.

  12. Premium

    Het nikkel-effect

    Goed nieuws uit de auto-industrie voor de toch al krappe nikkelmarkt.

  13. Premium

    Dit kopen ’s werelds best geïnformeerde beleggers

    Spreiding is voor elke belegger een must, zelfs en zeker ook voor centrale banken. Dit kochten deze best geïnformeerde beleggers het afgelopen jaar.

    We hebben eerder dit jaar in onze slotcall al eens geconstateerd dat centrale banken actief aan de koopzijde opereren bij het aloude goud. De jongste cijfers van de World Gold Council – echt heel transparant is de goudmarkt helaas niet – onderstrepen dit nogmaals.

  14. Premium

    Precair evenwicht op oliemarkt

    De olieprijs is tegen alle verwachtingen in stevig gedaald vorig jaar. De vraag is of dat zo blijft.

    Afgelopen vrijdag stonden we stil bij de situatie op de internationale gasmarkt. Vandaag nemen wij de situatie op de internationale oliemarkt onder de loep: een markt die van groot belang is voor tal van beursgenoteerde fondsen als RDS, SBM Offshore, Vopak en (deels) Fugro plus Brunel.

    De olieprijs heeft sinds juni een glijvlucht ingezet en koers momenteel rond $75, ondanks een Europese boycot van Russische olie en jarenlange onderinvesteringen door oil majors. De vraag is dan ook gerechtvaardigd waarom het 'zwarte goud' zo onder druk staat op de internationale markten en of dit ook zo blijft. 

  15. Premium

    Gasmarkt blijft uiterst gespannen

    Europa lijkt de dans van een gascrisis dankzij een bijzonder zachte winter te ontspringen. Althans, voor nu.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links