Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opkomende landen wachten niet

Ondanks de recente terugval in de opkomende markten, blijven ze op de lange termijn een goede investering. Volgens Threadneedle Investments, in het rapport ‘The changing dynamics of emerging markets’ wordt de terugval grotendeels veroorzaakt door externe ontwikkelingen. Stijgende economische zorgen maakten dat beleggers wereldwijd massaal activa van de hand deden. Daardoor kwamen vooral de lokale munteenheden onder druk te staan, doordat die werden ingeruild door de Amerikaanse dollar als veilige haven.

Tijdens een periode van risicoaversie ontstaat volatiliteit. Opkomende landen merken daar meer van, door bepaalde structurele kenmerken zoals een lagere liquiditeit en hogere spreads. Kleinere veranderingen in vraag en aanbod hebben meer impact op de prijs. De veelal westerse beleggers zagen de opkomende markten wederom als risicovol. Volgens Threadneedle onterecht, want de afgelopen jaren zijn het beleid en de economie flink verbeterd. In september bereikten de spreads hun hoogtepunt sinds zeven jaar, 2008/2009 niet meegerekend.

De wereldwijde groei wordt geleid door de opkomende landen. Deze markten zijn steeds minder afhankelijk van de export naar de ontwikkelde landen, doordat de binnenlandse consumptie stijgt en de landen ook steeds meer onderling handelen. De schuldenniveaus liggen er een stuk lager, op gemiddeld 35% van het bbp. De centrale banken hebben grote voorraden, waardoor ze beter bestand zijn tegen een crisis.

De opkomende markten wachten niet op westerse beleggers. Ze hebben de mogelijkheid het zelf te doen, met eigen beleggers, keren Amerikaanse dollars de rug toe en kiezen voor andere munteenheden. Threadneedle verwacht dat de komende jaren lokale beleggingen een belangrijke factor worden in de opkomende markten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 31 mei Must read: 8% rente of meer, da's veel
  2. 30 mei Must read: Voor waarde-aandelen moet je in Europa zijn
  3. 29 mei Must read: Grondstoffen zijn tot nu toe de winnaar van 2024

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links