Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Liveblog: GLPG, Tesla en Beter Bed

Liveblog: GLPG, Tesla en Beter Bed

Update 16:00 uur: Beleggen stééds goedkoper (en geconcentreerder)

Het is geen wonder dat ook NIBC de handdoek in de ring werpt. tegen 0% kosten valt niet te concurreren. Hoewel, als gebruik ergens gratis is, weet u dat u zelf het product bent en in de banken en broker wereld in dat niet anders. Niettemin kunnen de Amerikaanse grootmachten puur op massa steeds goedkoper concurreren.

Zoals Charles Schwab:

Wat dacht u van BlackRock en Vanguard. Vooral bij de laatste zijn de trackers niet aan te slepen.

 


Update 15:55 uur: Ach, de Drooglegging

Kun u zich een beurs voorstellen zonder Heineken, ABInBev, Diageo, Rémy Cointreau, Carlsberg, Colson Moors en al die andere fondsen die alcohol in hun aderen hebben? Precies honderd jaar terug moest u als belegger daar over nadenken: de Amerikaanse drooglegging dus en ja, achteraf was dit een blunder.

Er werd geen druppel minder gedronken, maar de mafia werd er groot mee.

Ik weet geen drankenfondsen uit die tijd en hun eventuele lotgevallen. Ik heb hier wel de Dow Jones 1919-1920. Zo, alsof het niks is, ging daar even wat vanaf. Ik denk alleen dat het hier om de post WOI crisis ging in plaats van een borreldip. Daarna vloog de beurs, maar dat is weer een ander verhaal.

Update 14:30 uur: SnowWorld, Beter Bed (en AND)

Omdat het 57 jaar geleden is dat de meest beroemde Elfstedentocht ooit werd verreden, in die beruchte moordende kou met een handvol tien finishers. Het klimaat is aardig veranderd sindsdien. Geintje. Toeval of niet, Snow World heeft vandaag cijfers en verhip, wat deed dit lokaaltje het goed het afgelopen jaar.

Overbodig op te merken hier IEX, maar ik doe het toch. Het is een waar dilemma altijd om wel of niet over kleine aandelen te schrijven met vaak weinig vrij verhandelbare aandelen en meestal (bijna) geen dagomzet. Deze fondsen verdienen ook aandacht, maar we zijn altijd bang voor een stormloop.

Ik heb dat zelf ooit gehad met het niet meer genoteerde HES Beheer: normaal paar stukje op een dag, ik schreef wat en boem, er gingen ineens duizenden aandelen doorheen. Ik schrok heftig. Voeg daarbij dat in de krach van 2008 mensen gevangen zaten in illiquide aandelen en moesten verkopen. Bestens. 

Vandaar onze terughoudendheid. Dit rondje is daarom meer voor ter informatie, dan er iets mee te doen. Het zijn ook wel fondsen voor ingewijden. Toeval of niet, vandaag bewegen er weer een paar fors. Het zijn niet alleen Alfen, Vivoryon en Kiadis die u in de AScX ziet jakkeren. Enfin, Snow World dus.

Eerst maar even de meest urgente: special occasion Beter Bed komt morgen met omzetcijfers!

 Vivoryon weet u intussen:

Kiadis is eer ook zo eentje.

Toevallig weet ik ook nog een lokaaltje waar het af en toe... AND is ook zo'n typisch aandeel met een enorm verhaal en af en toe flinke koersklappers. Verhip, vandaag weer.

 


Update 13:15 uur: Morgan Stanley (over |Tesla)

Morgan Stanley heeft jaarcijfers en doet +2,4$ pre-market. Ik gok dat het u echter meer interesseert dat ze zakenbank voor het eerst in zeven jaar Tesla op verkopen zet. Om precies te zijn gaat het advies van equal weight naar under weight en het koersdoel naar $360 van $250. De autobouwer doet nu -3,1%.

Hier de hele analistenbingo uit Reuters. Meningen, koersdoelen en realiteit op het koersbord lopen vér uiteen.

Intussen rukt heel CNBC al met groot materiaal uit om dit advies te duiden:

 


Update 09:45 uur: Galapagos doet het weer

Net te laat met mijn screendump, maar het stond er wel. Met €198,45 scherpt Galapagos zijn all time high voorlopig met een stuivertje aan. Intussen alweer €200, feli's Ono en alle stakeholders. 

 


Update 09:30 uur: Waar zit de beweging

Marktbreed doet het Damrak rustig aan even na opening. Paar dingetjes:

 • Randstad krijgt een tikje van het waarschuwende Hays
 • Bij Relx en Wolters Kluwer zie ik dan weer weinig reactie op het dito waarschuwende Pearson
 • Galapagos rukt sneaky op richting all time high €198,40
 • De karavaan trekt van Vivoryon naar Kiadis?
 • Neways stijgt voor het eerst dit jaar!

Gelet op de adviezen vind ik Vastned de verrassing van de dag met die stijging. De chippers openden nog hoger, maar toen dus.

 • ASML: naar €315 van €250 - Barclays
 • Prosus: starten met buy, Conviction Buy List en €94 - Goldman Sachs
 • Prosus: naar €73 van €69 - HSBC
 • ASMI: naar €125 van €110 (hold) - KBC
 • Vastned: naar €26 van €34 - Morgan Stanley

Geklokt om 09:30 uur:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. Het is een beetje anders dan anders voorbeurs
 2. Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen
 3. Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 16 januari 2020 12:06
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 16 januari 2020 09:42:

  Randstad krijgt een tikje van het waarschuwende Hays
  De koers van het aandeel Hays sloot woensdag 0,2 procent lager

  Randstad: naar €58 van €54 - Citigroup
  ING: Het advies voor Randstad staat op hold, met een koersdoel van 42,50 euro.
 2. löngterm 16 januari 2020 13:32
  Typisch dat een koersdoel verhoging met sell advies voor Tesla hier meteen nieuws terwijl er in de afgelopen een dozijn voorbij is gekomen waar geen woord over gerept wordt. Weet niet wat de criteria hier zijn maar blijf het frappant vinden hoe berichtgeving gereguleerd wordt.
 3. Wolff in schaapskleren 16 januari 2020 15:27
  quote:

  löngterm schreef op 16 januari 2020 13:32:

  Typisch dat een koersdoel verhoging met sell advies voor Tesla hier meteen nieuws terwijl er in de afgelopen een dozijn voorbij is gekomen waar geen woord over gerept wordt. Weet niet wat de criteria hier zijn maar blijf het frappant vinden hoe berichtgeving gereguleerd wordt.
  Nou ja, is toch wel echt nieuws als er een koersdoel afgegeven wordt dat slechts 50% is van de huidige koers. Koers in de USA reageert er voorbeurs stevig op.
 4. forum rang 4 efreddy 16 januari 2020 20:19
  quote:

  Wolff in schaapskleren schreef op 16 januari 2020 15:27:

  [...]

  Nou ja, is toch wel echt nieuws als er een koersdoel afgegeven wordt dat slechts 50% is van de huidige koers. Koers in de USA reageert er voorbeurs stevig op.
  Koersdoel was 50 % van huidige koers en is opgetrokken naar 70 %,als men telkens dat een koersdoel op 50 % staat (koers moet voor tesla dan nu naar 720 $) word opgetrokken naar 70 % echt nieuws vind zegt dit wel wat over dergelijke koersdoelen en het nieuws.
 5. löngterm 16 januari 2020 22:04
  quote:

  Wolff in schaapskleren schreef op 16 januari 2020 15:27:

  [...]

  Nou ja, is toch wel echt nieuws als er een koersdoel afgegeven wordt dat slechts 50% is van de huidige koers. Koers in de USA reageert er voorbeurs stevig op.
  Laten we beginnen met het correct aflezen van een koersdoel. En als we het zo spelen is een koersdoel verhoging van Ark van 4000 naar 6000 ook nieuws?

  Daarnaast is het naïef te denken dat de koers reageert op het advies. De koers van tesla is in de afgelopen 3 maand op dagelijkse basis aan het variëren met percentages tot wel 10%. Als er dan op een dag als vandaag nog geen % lager wordt gesloten dan de opening is het erg voorbarig om te zeggen dat de koers heeft gereageerd op dit analisten advies.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.