Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tesla, AMG en Shell

Liveblog: Tesla, AMG en Shell

Update 14:55 uur: Tesla haalt $2 miljard op

Het is geen verrassing dát, dit vooropgesteld. Na de Q1-cijfers vorige week was het duidelijk dat het bedrijf geld nodig heeft en van plan was op te gaan halen. Bij deze. Die koersstijging alleen, zeg het maar: valt het bedrag mee, zijn de voorwaarden beter dan verwacht, of is dit gewoon weer aandeel Tesla-logica?

Doorgaans is de markt namelijk wat minder happig op verwatering. Hoewel, de verliezen worden nu over meer aandelen verdeeld. Kan ook nog de reden van de stijging zijn :-)

 


Update 13:45 uur: Wat is dit nou weer voor aandeel?!

Even tussendoor, die naam en het businessmodel... Hoe verzin je het :-) Dat is zo leuk aan de Big Board, u komt er de gekste aandelen tegen. En gek hoeft niet altijd slecht te zijn. Nooit eerder was voor het zingen de kerk de uitgaan zo'n slecht advies.

 


Update 13:00 uur: De Chinese Takeaway

Ja, de Chinese Takeaway. Maar dan anders, heel anders en vooral veel groter en disruptiever. Fascinerender dan dit gaat u het niet lezen onder de lunch, zal ik maar zeggen. Het is een longread, maar u krijgt geen spijt. Ik moet het zelf nog even laten bezinken. Of uitbuiken.

 


Update 12:00 uur: ING

Gisteren was er nog een mooi voorbeeldje. Leuk (voor de marketingafdeling) dat Apple Pay, maar wat ga je er aan verdienen, ING? Cehck, top notch wat langere termijnanalyse met de juiste vragen, dunkt me.

Dit is de lange(re) termijn. Over naar de waan van de dag, de Q1's van ING zijn gewoon goed. Wel is duidelijk zichtbaar hoe kostbaar het is om zwart geld te traceren. De bank is hier populair gezegd klauwen met geld aan kwijt. Ik weet het ook van analisten. Boekhoudfraude bij fondsen is bijna niet te traceren.

Enfin, dit verklaart misschien ook waarom banken - ING is zeker niet de enige - zo lang hebben gedraald en dus gefaald met adequaat toezicht. Het is peperduur als je het goed wilt doen. Dan is er ook nog de economie, zie de PMI's een blogje hieronder. Martin van onze beleggersdesk concludeert dit:

Dat de bank toch een winstdaling van ruim 6% vóór belastingen moet rapporteren heeft deels te maken met hogere voorzieningen voor slechte leningen (het aloude stroppenpotje) en deels met verder oplopende kosten voor toezicht en compliance.

Oftewel, de kosten lopen bij ING harder op dan de baten. Een fenomeen waar de bank vermoedelijk het gehele jaar mee te dealen heeft. En dat geldt mogelijk ook voor de voorzieningen voor slechte leningen.

Verder zijn er prima ratio's, maar rept ING met geen woord over een mogelijke dividendverhoging. Het dividendrendement is nu al 6% en dat lijkt me een meer dan prima risicovergoeding. En wat de (verre) toekomst brengt - en hierbij kijk ik weer naar Jeroen - geen idee, maar dit geldt natuurlijk voor alle bedrijven. 

Zelfs grootmachten Shell en Unilever kunnen geen moment op hun lauweren rusten, omdat anders de concurrentie met de groeimarkten aan de haal gaat. Shell heeft goed ingezet op LNG, Unilever kijkt vandaag vast geïnteresseerd naar de beursgang van vega-aandeel Beyond Meat. Dat maakt alleen geen winst... 

 


Update 10:45 uur: Europese PMI's

Zeg het maar: is de Europese economie aan het bodemen, of niet? Gisteren kwam onze Nevi PMI uit over april en met 52,2 zijn wij het beste, of minst slechte jongetje van de EU-klas. Oh nee, de Grieken doen beter. Veel beter zelfs :-)

 


Update 10:00 uur: AMG en ForFamers

AMG beweegt net zoals grondstoffen zelf: boom & bust en dan een hele tijd niks. Nou ja, niks? de dagelijkse uitslagen mogen er ook dan zijn, maar er is dan geen wat langere, duidelijk op- of neergaande trend. Gelet op de zeg maar -25% winstwaarschuwing van gisteren is de double digit-daling nu niet raar. Maar...

Het is AMG en dat heeft een verhaal.

  • Het is hypercyclisch, zoals u ziet;
  • Het bedrijf waarschuwt voor 2019, maar handhaaft de outlook 2020. Ofwel, het denkt dat zijn grondstoffenmarkten bodemen;
  • Het fonds koopt 3 miljoen eigen aandelen in en dat voor maximaal €100 miljoen. Gelet op het dalingstempo nu is AMG heel wat minder kwijt;
  • Er staat nu 17,9% netto-short uit: gaan die vooral hedge funds coveren of niet, ofwel denken ze dat de gifbeker leeg is of niet?

Ik zou ze zelf - en dan vertrouw ik vooral op die uitgenaaste, gepokte en gemazelde CEO Heinz Schimmelbusch - nu wel durven dobbelen. Daar voeg ik aan toe dat ik niet in individuele aandelen beleg of handel en ik zeg dobbelen en niet beleggen. Weet u meteen wat mijn Aktienfingerspitzengefühl waard is.

Het is te nat of te droog, te warm of te koud en de prijzen zijn nooit goed. ForFarmers is zelf net een boer. Dat de Q1's niet goed zouden zijn, voelde iedereen op zijn klompen aankomen. Maar zó slecht... Dikke halvering winst en vooral een outlook die weinig regen belooft. Of is het juist weer te droog?

Toen het bedrijf naar de beurs ging, dacht ik: dit is een nobrainer. Depressie of hoogstconjunctuur, de dieren eten en drinken er niet minder om, ofwel defensief. Hoe kon ik zo dom zijn... Grondstofprijzen, valutarisico, concurrentie, krimpende veestapel, brexit en inderdaad, ook het weer. Het speelt allemaal een rol.

Tja, achteraf kan het nu een mooi instapmoment zijn - want wat kan er nog meer fout gaan? - maar die flauwe outlook vind ik zelf een veeg teken. En het aandeel is nu wel even een vallend mes. Kepler Cheuvreux verlaagt in ieder geval haar koersdoel al naar €8,50 van €9.

 


Update 09:30 uur: Lege winkels, volle webshops

Die lege winkelstraten komen niet uit de lucht vallen:

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. PSING 2 mei 2019 12:32

    Compliment ING, wel gewoon je belasting betalen en de fintech rechts inhalen.

    Die sterven nl. na veel subsidie, investeringsgeld en verlies, voor 99% allemaal een stille dood. Of worden nu nog waanzinnig zwaar overgewaardeerd op de beurs, voor de onvermijdelijke crash. Adyen is vooral een middel voor de enkeling om zwaar te cashen.

    Maak je geen zorg om de eeuwige zeurpieten als de "jeroentjes" die het hebben over nu al jaren (!) zgn. opkomende en met de banken concurrerende en massaal belasting ontwijkende Google, Alibaba en Amazon.

    Daar moeten wij het niet van hebben in Europa, misschien dat het met de wanstaltig verouderde betalingssystemen in de US wel gaat lukken.

    In het kader van PSD2 , zie ik vooral de grotere banken succesvoller worden in andere Europese landen. Met ING voorop.......!

    Met deze resultaten kan ING niet anders dan in de loop van dit jaar weer richting de 16 euro gaan. Nu eerst ff dippen, door en a.g.v. de shorters op ING.

    Op naar de shortsqeeze, en eind volgende week boven de 12 euro.
  2. Bonost 2 mei 2019 14:04
    quote:

    Snugger schreef op 2 mei 2019 13:04:

    Na een x aantal bewegingen zal het neerwaarts gaan, geldt voor een index als een aandeel. Sommige aandelen hebben het max. aantal bewegingen gehad, die gaan neerwaarts. Voor een index idem. Aandeel naar beneden en de index. Meer is het niet...
    Gooi maar in mijn hoed die onzin die je hier op IEX schrijft. Dan schud ik de hoed wel even en dan krijg je er hopelijk wat zinnigs uit.
  3. [verwijderd] 2 mei 2019 15:38
    quote:

    Bonost schreef op 2 mei 2019 14:04:

    [...]

    Gooi maar in mijn hoed die onzin die je hier op IEX schrijft. Dan schud ik de hoed wel even en dan krijg je er hopelijk wat zinnigs uit.
    Voor jou is het onzin ja, omdat je nooit in een grafiek kijkt… Dus laat die hoed maar zitten, ga gewoon kijken, en tellen, wat er in een grafiek gebeurt!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links