Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ASML

Investeringsidee: ASML

ASML is al jaren een van de marktleiders in fotolithografie en houdt dankzij voortdurende innovatie een stabiele orderstroom, wat over het afgelopen jaar recordcijfers opleverde.

De afgelopen tien jaar groeide de halfgeleiderindustrie op jaarbasis met gemiddeld 3 tot 4%, wat vooral te danken was aan de toenemende populariteit van smartphones. Deze markt lijkt echter langzaamaan verzadigd en daarom kijkt ASML naar nieuwe afzetmarkten.

Onder meer onderzoeksbureau McKinsey verwacht dat de Internet of Things (IoT) hierin een belangrijke rol gaat spelen. In 2016 waren er al 7 tot 10 miljard slimme apparaten op de markt en de verwachting is dat dit in 2025 zal zijn toegenomen tot 26 tot 30 miljard.

Groeimogelijkheid

McKinsey schat in dat dit een marktwaarde vertegenwoordigt van 4 tot 11 biljoen dollar. Al deze apparaten zullen op zijn minst een chip nodig hebben voor het doen van intelligente handelingen, maar ook voor connectiviteit en het verzenden van data.

Voor halfgeleiderfabrikanten biedt dit een groeimogelijkheid, maar ook voor toeleveranciers. Een van de bedrijven die hiervan kan profiteren is ASML, al jaren een belangrijke leverancier van chipmachines voor de halfgeleiderindustrie.

Onder meer Intel, de grootste producent van halfgeleiders ter wereld, behoort tot de clientèle en is daarnaast sinds 2012 grootaandeelhouder in ASML. De sector lijkt er daarbij over de gehele linie goed voor te staan.

Zo heeft het Nederlandse BE Semiconductor Industries, dat chipplaatmachines, sorteermachines en machines die de chips beschermen produceert, het aantal orders tot nu toe in het eerste kwartaal sterk zien stijgen en verwacht dat de omzet 15 tot 20% hoger uitkomt dan in het vierde kwartaal.

Recordcijfers en EUV-orderinstroom

ASML presenteerde begin dit jaar recordcijfers over 2016. De omzet steeg op jaarbasis van 6,29 miljard euro naar 6,79 miljard euro, terwijl de nettowinst over dezelfde periode toenam van 1,39 miljard euro naar 1,47 miljard euro.

Beide resultaten waren daarbij beter dan waar analisten vooraf op hadden gerekend. Belangrijk in de resultaten waren de EUV-chipmachines. EUV staat voor Extreme Ultra Violet oftewel ultraviolet licht en is een vrij nieuwe technologie die het voor chipfabrikanten mogelijk maakt om op grote schaal kleinere, maar krachtigere chips te produceren.

In het vierde kwartaal van 2016 boekte ASML zes nieuwe orders voor zijn EUV-chipmachines, waarmee het orderboek op achttien machines staat die samen een waarde van 2 miljard euro vertegenwoordigen.

Winstnemingen

Dit laat zien dat de orderinname voor EUV-chipmachines op stoom begint te komen, iets waar langere tijd over werd getwijfeld door de markt. De orderportefeuille bedraagt momenteel 3,96 miljard euro en voor 2017 neemt het aantal orders naar verwachting verder toe.

Dit wordt onder meer onderbouwd door het vertrouwen dat Intel recent nog uitsprak in de EUV-technologie van ASML. Verder werd ASML recent in het Financieele Dagblad genoemd als een mogelijke overnamekandidaat.

De krant baseerde dit op een aantal indicatoren zoals de koersontwikkeling van de concurrentie, de aandeelhouderssamenstelling en ontwikkeling van de markt waarin het actief is. Zolang Intel grootaandeelhouder is wordt echter niet verwacht dat er een overnamebod op ASML wordt gedaan.

Na de euforie rondom de jaarcijfers liep de koers van het aandeel in korte tijd snel op, maar lijken sommige beleggers inmiddels (deels) winst te hebben genomen.

Gezien de positieve trends binnen de halfgeleiderindustrie en het huidige koersniveau kunnen beleggers die vertrouwen hebben in ASML daarop inspelen met bijvoorbeeld een ASML turbo long. Het blijft echter afwachten hoe de toekomst zich zal ontwikkelen.

Investeringsidee ASML

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links