Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Minnen op beurzen Europa

Gepubliceerd op 14 juni 2019 15:47 | Views: 2.882 | Onderwerpen: Europa

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond vrijdag in de min. Ook elders in Europa kleurden graadmeters rood. Met name de chipsector kende een mindere sessie na een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipreus Broadcom. Beleggers hielden ook de oplopende politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran in de gaten. Ook de handelsvete tussen China en de VS hing nog altijd boven de markt.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,6 procent in de min op 552,52 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 774,11 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,7 procent.

Chipmachinemaker ASML was hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een min van 2,8 procent. In de MidKap stonden chipbedrijven Besi en ASMI onderaan met verliezen van 3,9 en 3,3 procent. Broadcom stelde moeilijkheden te voorzien vanwege de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China. In Frankfurt zakte Infineon 6 procent en STMicroelectronics verloor bijna 4 procent in Parijs. In Wenen daalde AMS 6,9 procent.

Vopak

Sterkste stijger in de AEX was tankopslagbedrijf Vopak met een winst van 1,8 procent. Bij de middelgrote bedrijven ging technologiegroep TKH aan kop met een plus van 2 procent. Maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis verloor 0,7 procent. Het concern heeft de opdracht gekregen voor het bergen van de twee beschadigde olietankers en hun lading in de Golf van Oman, die vermoedelijk zijn aangevallen.

Volkswagen daalde 1,3 procent in Frankfurt. Het bedrijf wil zijn vrachtwagen- en bussendivisie, met de merken MAN en Scania, op vrijdag 28 juni naar de beurs brengen. De waardering moet liggen tussen de 13,5 miljard tot 16,5 miljard euro. Het zou daarmee een van de grootste beursgangen in Europa van dit jaar worden.

Trage stijging

Op macro-economisch vlak liet de industriële productie in China in mei de traagste groeistijging zien sinds 2002. De industrie in het land kampt onder meer met tegenwind van de handelsstrijd met de VS.

De euro noteerde op 1,1241 dollar tegenover 1,1274 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 52,24 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 61,55 dollar per vat.

Gerelateerd

Europa

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare