Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Euronext verhoogt bod op Oslo Børs

Gepubliceerd op 11 feb 2019 om 07:55 | Views: 1.847 | Onderwerpen: Euronext

Euronext 23 aug

69,70 -0,20 (-0,29%)

AMSTERDAM (AFN) - Euronext heeft zijn bod op zijn Noorse branchegenoot Oslo Børs verhoogd. De pan-Europese beursuitbater biedt nu 158 Noorse kroon per aandeel waardoor het totale bod op ruim 6,7 miljard Noorse kroon uitkomt. Omgerekend is dat ongeveer 690 miljoen euro.

Het eerdere bod van Euronext was circa 625 miljoen euro waard. Euronext heeft verder de periode om zijn bod te accepteren verlengd tot en met 11 maart. De uitbater van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Dublin zegt al meer dan de helft van de aandeelhouders achter zijn bod te hebben.

Euronext-topman Stéphane Boujnah liet weten dat zijn bedrijf niet per se heel Oslo Børs in handen hoeft te krijgen. Als een aantal grote aandeelhouders aan willen blijven als minderheidsaandeelhouders, dan valt daar zeker over te praten zei hij tijdens een persconferentie in de Noorse hoofdstad.

Decentrale model

Na het bekend worden van het bod van Euronext nodigde de directie van Oslo Børs ook andere partijen op om een bod te doen. Het Amerikaanse Nasdaq deed dat en is momenteel bereid omgerekend 674 miljoen euro op tafel te leggen voor de Noorse beurs. De Amerikanen hebben ongeveer een derde van de aandeelhouders achter hun bod.

Euronext benadrukt nu dat de Noorse beurs door het decentrale model na een overname zijn eigen identiteit en bestuur houdt, maar wel kan profiteren van de slagkracht van een groot beursbedrijf op het gebied van bijvoorbeeld technologie en IT. Ook belooft Euronext dat Oslo zijn hoofdkantoor wordt voor alle toekomstige activiteiten in Scandinavië.

Meer vertrouwen in Nasdaq

Verder laat Euronext weten dat de Noorse financiële waakhond Finanstilsynet de belangrijkste toezichthouder blijft en nodigt het de Noorse financiële autoriteit ook uit om plaats te nemen in de toezichtsraad. Behalve de aandeelhouders heeft ook het Noorse ministerie van Financiën nog een stem in de overname van Oslo Børs. De overheid heeft al gewaarschuwd dat het beoordelingsproces enige tijd in beslag kan nemen.

Oslo Børs gaat het verhoogde bod van Euronext bestuderen, laat het Noorse beursbedrijf weten. Tegelijkertijd zegt de beursuitbater nog altijd meer vertrouwen te hebben in een toekomst als onderdeel van Nasdaq.

Nasdaq Nordic laat in een reactie weten er vertrouwen in te hebben dat het beter bij Oslo Børs past. Daardoor denkt Lauri Rosendahl, het hoofd van de Noord-Europese Nasdaq-tak, dat zijn bedrijf ,,superieure waarde biedt aan klanten, bedrijven, investeerders en de beurs''. De Amerikanen zijn ook al uitbater van onder meer de beurzen in Zweden, Denemarken, Finland en IJsland en willen een regionaal Scandinavisch handelssysteem optuigen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
Euronext

Gerelateerd

Euronext

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Euronext

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord