Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell en Unilever wegen op AEX

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs donderdag licht lager begonnen. Tegenvallende resultaten van Shell en Unilever zetten de stemming onder druk. De andere Europese beurzen lieten overwegend kleine winsten zien. Na de stevige koerswinsten van de afgelopen dagen namen beleggers wat gas terug. Ook werd gewacht op meer macro-economische cijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 323,48 punten. DeMidKap-index won 0,1 procent tot 521,22 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,3 procent. Londen bleef ongewijzigd.

Shell bracht de resultaten naar buiten. Het olieconcern wist de winst in het vierde kwartaal flink op te voeren ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2010. In vergelijking met de eerste drie kwartalen van dit jaar viel het resultaat onder de streep echter behoorlijk terug door onder meer zwakke raffinagemarges. Het aandeel verloor 2,1 procent.

Unilever

Beleggers waren ook teleurgesteld in de resultaten van Unilever en stuurde het aandeel 3,2 procent omlaag. Het levensmiddelenconcern verwacht ook dat de economische omstandigheden in 2012 ,,lastig'' blijven.

Het Nederlands-Franse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco maakte woensdag nabeurs al de resultaten bekend. De winstdaling in 2011 viel daarbij lager uit dan het bedrijf had verwacht. Unibail-Rodamco is ook positief over de verwachtingen van de huurinkomsten in 2012. Het aandeel zakte desondanks 2 procent.

Deutsche Bank

In Frankfurt verloor Deutsche Bank 1 procent nadat de bank in het vierde kwartaal een onvoorzien verlies leed. Het verlies werd veroorzaakt door een sterke teruggang van de activiteiten in de investeringstak van de Duitse bank.

Munich Re steeg 0,4 procent. De Duitse herverzekeraar heeft het jaar 2011 ondanks al het natuurgeweld toch nog met winst kunnen afsluiten.

Xstrata

In Londen klom Xstrata 13 procent. Het mijnbouwbedrijf bevestigde fusiegesprekken te voeren met concurrentGlencore. Het aandeel Glencore won 3,8 procent.

AstraZeneca zakte in Londen 3 procent nadat het Britse farmaceutische concern aankondigde dat de winst dit jaar verder zal dalen vanwege het aflopen van patenten op belangrijke medicijnen. Ook schrapt het bedrijf 7300 extra banen.

De euro was 1,3144 dollar waard, tegen 1,3195 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 97,69 dollar per vat en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 112,14 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 15:57
    883,25
    +1,49% +12,98
  2. SHELL PLC 15:42
    34,115
    +0,22% +0,075

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links