Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Malaise op Europese beurzen houdt aan

AMSTERDAM (AFN) - De malaise op de Europese beurzen hield vrijdag aan. Ondanks een belofte van de G20-landen om de crisis krachtig aan te pakken bleven beleggers bezorgd over de Europese schuldensituatie en de gezondheid van de banken.

De AEX-index in Amsterdam verloor 1,5 procent tot 259,63 punten. De MidKap-index zakte 2 procent tot 435,67 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt daalden de beurzen tussen 0,7 en 1,6 procent. In New York noteerden de beurzen kort na opening tot 0,6 procent lager.

De ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20 brachten in Washington een verklaring uit waarin ze beloven te komen met een sterk en gecoördineerd internationaal antwoord op de crisis. In de verklaring beloven de ministers voor de G20-top begin november in Cannes met een actieplan te komen.

Griekse wanbetaling

De mogelijkheid van een Griekse wanbetaling en de gevolgen daarvan voor de banken bleven een centrale rol spelen. In Nederland liet Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid van de Europese Centrale Bank, in een interview met het Financieele Dagblad weten er serieus rekening mee te houden dat Griekenland zijn schulden niet meer kan betalen.

Daarnaast schreven twee Griekse kranten dat de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos rekening houdt met een afschrijving van 50 procent op de Griekse schulden.

Moody's

Ook verlaagde kredietbeoordelaar Moody's vrijdag de kredietwaardigheid van acht Griekse banken met twee stappen. De vooruitzichten van de banken blijven daarbij negatief.

Bodemonderzoeker Fugro en pakketbezorger TNT Express waren de grootste dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met verliezen van 6,6 en 5,4 procent. Bank en verzekeraar ING zette de daling voort met een verlies van 3,5 procent. Levensmiddelenconcern Unilever was met een plus van 1,4 procent de enige stijger in de AEX.

Verliezers

In de MidKap was metalenspecialist AMG de grootste verliezer met een min van 8,4 procent. Bouwbedrijf Heijmans volgde met een verlies van 5,9 procent en bankverzekeraar SNS Reaal leverde 4,8 procent in. Softwarebedrijf Unit4 was de enige stijger met een plus van 1,1 procent.

De euro was 1,3479 dollar waard tegen 1,3440 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 79,22 dollar per vat. De prijs van Brentolie daalde 1 procent tot 104,43 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links