quote:

Lingus schreef op 16 sep 2019 om 21:41:


De ESSDAI is een klinische index die is ontworpen om ziekteactiviteit te meten bij patiënten met primaire SS.
Het is een [gewogen] meting van twaalf factoren:
- Constitutional domain [3]: Koorts/gewichtsverlies,
- Lymfadenopathy domain [4]: lymfeklierontsteking.
- Glandulair domain [2]: Klierzwelling.
- Articulair domain [2]: Gewrichtsontsteking, artrose.
- Cutaneous domain [3]: Cutane en urticariële vasculitits, vaatwandontsteking.
- Respiratory domain [5]: Longfunctie, longontsteking.
- Renal domain [5]: Nierfunctie, nierontsteking.
- Musculair domain [6]: Spierfunctie, myositis.
- PNS domain [5]: Perifeer zenuwstelsel, ataxie, axonal sensory-motor neuropathie.
- CNS domain [5]: Centraal zenuwstelsel, neuritis.
- Hematological domain [2]: Bloedbeeld, anemie, cytopenieën van witte bloedcellen en bloedplaatjes
- Biological domain [1]: biologisch, hypocomplementemie, hypogammaglobulinemie

ESSPRI is een score, samengesteld uit de klachten die de patiënt rapporteert. Dan gaat het om droogte, pijn, vermoeidheid en mentale vermoeidheid. Subjectiever en eenvoudiger dan de ESSDAI, maar betrouwbaar als maat voor hoe de patiënt zich voelt.

Het geeft een beeld waar Sjögren-patiënten mee kunnen kampen. Serieuze problemen. Een beetje zoeken op sjogren blogs levert indrukwekkende verhalen van mensen die niet om deze ellende gevraagd hebben maar er toch mee opgezadeld zitten.

RSLV-132 scoort op ESSPRI, met name op vermoeidheid en neuropsychologie. Het geeft echter geen aantoonbare verbetering in de ESSDAI score. Zolang er niets beters is kan RSLV-132 een succes worden. Sjögren-patienten zullen denken: als verbetering/genezing niet mogelijk is, dan maar verlichting.

Zoals pe26 al aangaf: let op de ESSPRI en ESSDAI scores bij de publicatie van de fase 2 resultaten van filgotinib in Sjögren. Als filgotinib vergelijkbaar scoort op ESSPRI en ook een aantoonbare verbetering geeft in de ESSDAI score is het gedaan met RSLV-132.

Het kwartje kan ook de andere kant op vallen. Sjögren is een lastig te bestrijden syndroom. Dat blijkt alleen al uit de hoeveelheid technieken en targets die ingezet worden om een remedie te vinden. Als filgotinib hierin faalt in fase 2 (ik hoop en verwachte het niet), zal het imago van wondermiddel een deuk(je) krijgen. En dat ga je terugzien in de koers.


Ik heb overigens momenteel niet het idee dat er heel veel verwachtingen meer in de koers zitten, maar laten we inderdaad hopen op aanvullende goede scores en wederom bewijs van de kracht van Filgo.