Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ervaringen met beleggen in trackers van ThinkCapital vs. i-shares of Vanguard

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Oosterbuurman 18 februari 2013 22:02

    Ik was benieuwd of iemand ervaringen heeft in beleggen in ETF's van Think Capital.

    Voordelen:
    -Als ik de trackers die ze bieden vergelijk met i-shares of Vanguard dan zijn de TER's relatief laag.

    -Daarnaast kun je dividendbelasting terugvorderen omdat Think als enige in NL geregistreerd is.

    Nadelen:

    -Think Capital is vlg mij een relatief nieuwe speler met beperkte omvang (think global capital equity tracker belegt in 250 aandelen) terwijl Vanguard of i-shares global trackers vlg mij in 4000 aandelen belegt, kortom vlg mij een betere spreiding / minder risico en de trackers hebben een veel grotere omvang.

    Ik hoor graag jullie reacties.

  2. ycdtosay 19 februari 2013 13:13
    De TER zegt niet alles. De aanpak van Marcel Tak is eigenlijk wel praktisch: de afwijking van de index als kosten rekenen. Zie bv www.iexprofs.nl/Column/Opinie-Product... , ik weet niet of hij Think wel eens heeft bekeken.

    Het dividend dat een tracker uitkeert kan je altijd verrekenen met de IB. Think claimt echter dat zij meer dan anderen in staat zijn om voorheffingen op het dividend dat zij ontvangen terug te vorderen.

    Ik heb ze zelf niet. De laatste keer dan ik keek was hun prestatie slechter dan bv Vanguard (vwb een wereldwijde tracker).

    Grt, Willem
  3. Hallo! 19 februari 2013 16:52
    quote:

    Oosterbuurman schreef op 18 februari 2013 22:02:

    Voordelen:
    -Als ik de trackers die ze bieden vergelijk met i-shares of Vanguard dan zijn de TER's relatief laag.

    -Daarnaast kun je dividendbelasting terugvorderen omdat Think als enige in NL geregistreerd is.
    In de praktijk beleg ik niet in deze trackers, maar ik hou wel een modelprotefeuille bij waarin deze trackers voorkomen. De trackerportefeuille en beleggingsfondsen portefeuille zijn grotendeels op dezelfde wijze samengesteld: 40% obligaties en 60% aandelen. Bij de obligaties heb ik gelet op staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Fondsen en trackers komen redelijk overeen. Bij de aandelen gaat het iets moeilijker. Qua samenstelling komen de DJ STOXX GLOBAL SELECT DIVIDEND 100 ETF en het Kempen Global High Dividend redelijk overeen. Een Global EM tracker en een Global EM fonds is ook snel gevonden, evenals een small cap fonds en een small cap tracker. Er is dus geen precieze overeenkomst, maar wel globaal.

    Rendement YTD:

    trackerportefeuille +1,4%
    beleggingsfondsen portefeuille +2,5%

    De trackerportefeuille bestaat voor 53% uit trackers van Think Capital.

    Kijk niet alleen naar kosten, maar ook naar de opbrengst. Het dividendverhaal is een drogreden. Nederland houdt 15% dividendbelasting in die je kunt verrekenen met de belastingdienst. Ierse trackers houden geen bronbelasting in. Je krijgt bruto voor netto. Als er bronbelasting wordt ingehouden, kun je die verrekenen met de belastingdienst. Dit is afhankelijk van de belastingovereenkomst tussen Nederland en het betreffende land. Een Duitse tracker houdt iets meer dan 15% bronbelasting in. Je kunt 15% opgeven voor de Nederlandse inkomstenbelasting. De rest kun je terugkrijgen van de Duitse belastingdienst.
  4. [verwijderd] 20 februari 2013 17:10
    Allereerst een korte reactie op ycdtosay. Marcel Tak heeft ThinkCapital zeker een aantal keren bekeken, zoals hier; www.iexprofs.nl/Column/Nieuws-Product...
    Vervolgens ook een reactie n.a.v het uitgebreide verhaal van Global Selection. Het dividendverhaal is zeker geen drogreden. Dit probeer ik graag uit te leggen. Een Iers fonds kan inderdaad tegen 0% uitkeren, maar kan slechts het netto ontvangen dividend op die wijze uitkeren, dus het netto dividend wordt door de belegger ontvangen. Een Nederlands fonds (met fbi status) kan het bruto dividend uitkeren, weliswaar onder inhouding van 15% dividendbelasting, maar deze 15% wordt door het fonds niet afgedragen, enkel weggestreept tegen de 15% die ook niet ontvangen was. Hierdoor ontvangt de NL belegger 85% van het bruto dividend en een claim om de ontbrekende 15% bij de aangifte IB terug te vragen. Via deze structuur krijgt de belegger dus uiteindelijk het hele dividend in handen, en niet 85%.. Uiteraard leg ik graag in meer detail uit als dit nodig is, dan graag een verzoek via info@thinkcapital.nl
  5. __AQR__ 6 juli 2016 15:28
    De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF heeft ongeveer 11% dividend lekkage.
    Het dividend op de "World index" is ongeveer 2.4%, dit betekent dus een lekkage van 0.24% per jaar, die Think weet te voorkomen.

    Overigens is het wel appels met peren vergelijken, omdat de Think Global ETF een mandje van slechts 250 aandelen heeft tov een paar duizend voor de Vanguard World ETF.

    De grootste lekkage wordt veroorzaakt de USA aandelen waarop 15% dividendbelasting wordt ingehouden. De Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF heeft bijvoorbeeld slechts 7% dividend lekkage.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 911,66 -0,19%
EUR/USD 1,0871 -0,12%
FTSE 100 8.428,98 -0,20%
Germany40^ 18.826,20 -0,23%
Gold spot 2.384,39 -0,09%
NY-Nasdaq Composite 16.742,39 +1,40%

Stijgers

Orange...
+3,69%
Galapagos
+2,83%
VGP
+2,50%
Care P...
+1,36%
arGEN-X
+1,01%

Dalers

D'IETE...
-4,73%
Umicore
-4,39%
KBC Groep
-3,57%
Brederode
-3,24%
Solvay
-2,79%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links