Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Value8 AEX:VALUE.NL, NL0010661864

  • 5,800 30 apr 2024 16:56
  • +0,050 (+0,87%) Dagrange 5,750 - 5,800
  • 12.012 Gem. (3M) 3,3K

Value8 in 2016

1.438 Posts
Pagina: «« 1 ... 13 14 15 16 17 ... 72 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. p/o 6 mei 2016 10:56
    Met een beetje goed nieuws we hier wel terug fors herstellen.:
    8,399 548 1
    8,4 200 1
    8,484 100 1
    8,485 1.500 1
    8,52 200 1
    8,6 7.500 1
    8,65 100 1
    8,66 250 1
    8,7 100 1
    8,99 370 1

    Ben deze morgen ingestapt aan 8.4 (stond met order aan 8.50), was dus even schrikken, maar denk er voorlopig niet aan te verkopen.
  2. BASF en BAYER kopen 6 mei 2016 11:47
    quote:

    bartvde schreef op 6 mei 2016 11:33:

    Je kan zien dat Peter Paul er echt mee zit: twitter.com/peterpaul_vries/status/72...

    Wow! @Max33Verstappen per direct naar RedBull. Mijn voorspelling: dit jaar 4 podiumplaatsen, volgend jaar nr3 in de stand, daarna nr 1.
    Ja als je een heel groot EGO hebt moet je natuurlijk als betweter overal je mening over kwijt, erg triest begint het te worden.
  3. forum rang 6 keffertje 6 mei 2016 14:09
    Om te voorkomen dat mij i een later stadium dingen in de mond worden gelegd die ik niet heb beweerd, licht ik mijn kritiek op de verslaggeving van Value8 nog maar eens genuanceerd toe, hetgeen ik ook overigens al vaker bij de AFM heb aangekaart.

    1. Vrijheidsgraden in de verslaggeving

    Het is juist dat de regelgeving omtrent de externe verslaggeving bij een groot aantal onderwerpen een keuzemogelijkheid biedt, die uiteraard een verschillend effect hebben op het beeld in de jaarrekening. Dat laatste wordt wel aangeduid als 'presentatie-effecten' van de verslaggevingskeuzes en daar is op zich niets mee. Als je waardeert tegen historische kosten of actuele waarde is de uitkomst nu eenmaal verschillend.

    Daarnaast is er de houding van de opsteller van de jaarrekening, die met de kennis van de presentatie-effecten van de verschillende grondslagen steeds opteert voor dat stelsel dat hem het beste uitkomt. Dit wordt wel aangeduid als 'gedragseffecten van de keuzevrijheid' en ook daar is niet mis mee (Je leest het goed :))

    Het probleem zit hem in het feit dat bij de waardering van participaties niet duidelijk gemaakt welke grondslag op welke participaties wordt losgelaten en of dat jaar na jaar op dezelfde manier geschiedt. Wie echt geïnteresseerd moet zelf de toelichting bij de jaarrekening en de passages in de accountantsverklaring maar eens lezen.

    Hierdoor voldoet de verslaggeving niet aan het inzichtsvereiste want het maakt natuurlijk nog wel wat uit of de waardering van Miss Etam, IEX of welke deelneming dan ook op kostprijs, beurskoers, dcf-calculatie berust. We weten het simpel weg niet en daarmee kan je de jaarrekening dus niet goed doorgronden. Dat value8 stelt dat het beeld afhankelijk is van de gekozen waarderingsmethode is een waarheid als een koe, maar geeft niet aan hoe dat effect er in de praktijk uitziet (en hoeverre er dus sprake is van gebakken lucht, als dat al zo is).

    2. Communicatie naar aanleiding van de verslaggeving

    Wat mij persoonlijk nog het meest irriteert zijn de ronkende persberichten die de wereld in worden gestuurd over de gang van zaken, terwijl men zichzelf heel goed bewust moet zijn van hetgeen ik hierboven heb gesteld en dus de betrekkelijkheid van de gepresenteerde gegevens probeert te maskeren.

    Daarnaast is er - los daarvan - een groot aantal aantoonbare zaken, die verdekt worden gecommuniceerd en die deze betrekkelijkheid nog eens benadrukken.

    Ik noem er een: In het jaarverslag van de Source Group blijkt dat het resultaat geflatteerd wordt door een eenmalige bate (vrijval voorziening) van circa € 900.000. Als daar - hoe is niet te achterhalen - 70% van aan Value8 kan worden toegerekend en dit loopt via hun verlies- en winstrekening dan blijft er van de pontificaal gepresenteerde winststijging bij laatstgenoemde ook niet veel meer over.
  4. [verwijderd] 6 mei 2016 15:17
    Het artikel van Roel Gooskens op FTM van deze week is een interessant artikel en stelt relevante punten aan het licht. Ik ben het gedeeltelijk eens met het commentaar van Peter Paul de Vries met betrekking tot het artikel. Zo is Value8 verplicht haar jaarrekening op te stellen in overeenstemming met IFRS. Het basisbeginsel ‘voorzichtigheid’ dat door Roel Gooskens wordt benoemd, komt voort uit artikel 384.2 van BW 2 Titel 9. Echter is dit artikel niet van toepassing, aangezien Value8 in overeenstemming met artikel 362.8 van BW2 Titel 9 haar jaarrekening opstelt met IFRS. In het conceptual framework van IFRS is voorzichtigheid sinds 2010 niet meer opgenomen als basisbeginsel, hierdoor hoeft (en mag) Value8 voorzichtigheid niet in aanmerking te nemen bij het opstellen van de jaarrekening. Het is natuurlijk te bediscussiëren of voorzichtigheid niet opnieuw moet worden opgenomen in het conceptual framework, maar dit is Value8 niet aan te rekenen.
    Voor wat betreft de ongerealiseerde herwaarderingsresultaten op de beleggingen zijn de drivers van deze resultaten beperkt toegelicht. Nadere toelichting lijkt mij hier gewenst, mede gezien de hoogte van de herwaardering (van level 3 beleggingen) ten opzichte van de beleggingswaarde.
    Het artikel van Roel Gooskens heeft mij getriggerd om de jaarrekening van Value8 eens nader te beoordelen. Op basis van het beoordelen van mijn jaarrekening vraag ik mij af of bij het opstellen van de jaarrekening de relevante IFRS vereisten voldoende zijn gevolgd. Gedurende 2015 zijn meerdere meerderheidsbelangen verworven. Op moment dat zogenoemde control wordt verkregen over een entiteit moet Value8 in overeenstemming met IFRS een Purchase Price Allocation uitvoeren. Hierbij moeten alle assets en liabilities van de overgenomen partij worden gewaardeerd tegen de reële waarde. Het is van zeer groot belang dat de PPA met voldoende diepgang wordt uitgevoerd, aangezien het restant (verschil transactiesom en reële waarde activa / passiva) als goodwill wordt verantwoord. Op goodwill wordt onder IFRS niet stelselmatig afgeschreven, in tegenstelling tot bijvoorbeeld MVA.

    Wat opvalt bij de overnames van Value8 in 2015, is dat het verschil tussen de boekwaardes van de assets / liabilities van de deelnemingen op moment van overname slechts beperkt afwijken volgens Value8 (zie pagina 68 tm 77 in jaarrekening Value8 2015). Dit is een indicatie dat Value8 onvoldoende heeft geanalyseerd of er verschillen zijn tussen de boekwaardes en de reële waardes. Dit gevoel wordt mede versterkt doordat Value8 in haar jaarrekening meerdere malen melding maakt van het volgende “Ten aanzien van de verwerving zijn nagenoeg alleen interne ‘transactiekosten’ gemaakt”. Met andere woorden, Value8 heeft klaarblijkelijk geen Due Diligence procedures laten uitvoeren door onafhankelijke adviseurs.
    Op basis van analyse van de grootste overnames heb ik de volgende opmerkingen ten aanzien van de overnames:
    Kersten
    • In het jaarverslag (pagina 10) wordt vermeld dat Kersten een leidende speler is in de markt van medische hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Echter er is door het management van Value8 geen waarde toegekend aan de merknaam Kersten. Hierdoor komt de waarde hiervan terecht onder de goodwill (waar niet over wordt afgeschreven, in tegenstelling tot waarde die zou zijn toegekend aan het merkrecht);
    • Voorraad: Normaal gesproken zou ik hier een herwaardering in verwachten, deze is niet doorgevoerd.
    Source Group N.V.
    • Er wordt EUR 5.1 aan waarde toegekend aan de immateriële vaste activa van Source Group N.V. Op basis van analyse van de jaarrekening van Source Group N.V. blijkt dat deze IVA betrekking heeft op de merknaam en het klantenbestand. Boekwaarde hiervan per 31-12-2014 is EUR 5.5 mio, boekwaarde op moment overname is EUR 5.1 volgens de jaarrekening van Value8. Uit jaarrekening 2014 van Source Group N.V. blijkt dat de boekwaarde per 31-12-2014 bestaat uit circa EUR 11 mio aanschafwaarde -/- EUR 5.5 mio afschrijvingen. Ik betwijfel het ten zeerste of de boekwaarde per overnamedatum gelijk is aan de reële waarde, dit lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Value8 had per overnamemoment moeten analyseren wat de reële waarde hiervan was.
    • Materiele vaste activa: Er is geen herwaardering doorgevoerd op de MVA, dit terwijl de MVA door Source Group N.V. werd gewaardeerd tegen historische kostprijs minus afschrijvingen. Het lijkt mij waarschijnlijk dat de boekwaarde van dit actief niet gelijk is aan de reële waarde op moment van overname.
    Op basis van bovenstaande bevindingen heb ik ernstige twijfel over de kwaliteit van het financiële verslaggevingsproces binnen Value8. Er wordt onvoldoende aandacht geschonken aan de waardering van de overgenomen partijen, als gevolg waarvan een zeer som aan goodwill staat gewaardeerd in de balans. Aangezien hierover niet wordt afgeschreven in komende jaren (alleen in geval van impairment), heeft dit impact op de resultaten over komende jaren. De twijfel over de kwaliteit van de financiële verslaggeving van Value8 wordt versterkt door enkele andere ‘bijzonderheden’ in de jaarrekening:
    • Pagina 57: Volgens het verloopoverzicht goodwill bedraagt de aanschafwaarde van desinvesteringen gedurende 2015 EUR 4.767K. Uit de specificatie op pagina 58 blijkt dat Amsterdam Gold B.V., Amsterdam Safe B.V en MTY Holdings B.V. in 2015 zijn gedesinvesteerd / gereclassificeerd. Gezamenlijk waarde hiervan per 31-12-2014 was EUR 2.618K. Ik vraag mij af wat het verschil veroorzaakt tussen beide opstellingen. Ik zou hierop minimaal een toelichting in de jaarrekening verwachten.
    • Pagina 59: Het lijkt alsof in het verloopoverzicht in de jaarrekening cumulatieve afschrijvingen van nieuw geconsolideerde entiteiten wordt meegenomen. Echter kan dit niet, de reële waarde van MVA op moment van overname is de eerste boekwaarde voor Value8, op dat moment heeft Value8 nog geen cumulatieve afschrijvingen. (effect hiervan op P&L is echter nihil)
    • Pagina 68 tm 70: Kersten Healthcare B.V. (85% aandelen gehouden door Value8) heeft gedurende 2015 een 80% belang verkregen in Kersten Next B.V. Op pagina 70 wordt vermeld dat EUR 7.793K van de omzet over 2015 van Kersten toebehoord aan minderheidsaandeelhouders. Dit is 20% van totale omzet. Volgens mij zou het aandeel derden in de omzet minimaal EUR 12.471K moeten zijn (85% gehouden in Kersten Healthcare * 80% belang van Kersten H in Kersten Next * 38.963K). In werkelijkheid is het aandeel derden nog hoger, doordat in juli 2015 het belang pas is verhoogd van 60% naar 80%.
    • Pagina 93: Lijst van groepsmaatschappijen van Value8 is onvolledig. Hierin zouden niet alleen de directe belangen moeten worden getoond maar ook de indirecte belangen (aangezien deze entiteiten ook tot de ‘groep’ behoren. Dit geldt bijvoorbeeld voor Kersten Next.
    Al met al lijkt de jaarrekening van Value8 op een van de meest kritische elementen (1e waardering van assets en liabilities op moment overname) niet opgesteld in overeenstemming met IFRS. Met name bij een onderneming als Value8, die veel overnames uitvoert, is dit van kritisch belang. Ik ga de AFM verzoeken nadere inlichtingen op te vragen bij Value8 over de gedeponeerde jaarrekening. Het lijkt mij dat zij dezelfde bezwaren hebben bij de jaarrekening.
  5. IJpenbroek 6 mei 2016 15:21
    Op mijn dringende mail aan V8 van 3 mei (uiteraard) nog geen antwoord ontvangen; deze neergang duurt nu al 4 dagen en ik vraag mij af of er bij Value8 zelf inmiddels de paniek niet is toegeslagen. Ongetwijfeld zullen er van de 14 of 15 medewerkers op het hoofdkantoor meerdere mensen zijn die het IEX forum volgen. Ik zou aan die medewerkers willen vragen om eens via dit forum te reageren, er moet bij jullie toch ook de pleuris zijn uitgebroken. Jullie baas houdt z'n kaken op elkaar, eigenlijk kan dat niet want we zitten met z'n allen met een serieus probleem.
    Reageer eens (anoniem).
  6. [verwijderd] 6 mei 2016 15:36
    Ik vind het inderdaad wel heel erg stil bij Value8. Je zou verwachten dat men meer actie neemt om e.e.a. te ontkrachten zeker door PPdV welke niet mediaschuw is. Maar helaas het blijft schijnbaar tot een telefonisch interview beperkt. De koers gaat blijkbaar niet hard genoeg naar beneden om alle hands aan dek te hebben en een tegen offensief te starten?
  7. IJpenbroek 6 mei 2016 15:59
    Beste fred1t/m5; ik vraag niet zozeer om een reactie op de koersdaling, dan kan je inderdaad wel aan de gang blijven, maar ik vraag om een reactie van PPdV, zijnde grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter (dus iets meer dan een manager)op de impliciete aantijgingen van FTM. En dan niet een praatje voor de vaak maar een heldere gedegen toelichting waarom het FTM verhaal niet klopt. Damage control heet zoiets.
  8. Adek 2001 6 mei 2016 16:02
    quote:

    IJpenbroek schreef op 6 mei 2016 15:59:

    Beste fred1t/m5; ik vraag niet zozeer om een reactie op de koersdaling, dan kan je inderdaad wel aan de gang blijven, maar ik vraag om een reactie van PPdV, zijnde grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter (dus iets meer dan een manager)op de impliciete aantijgingen van FTM. En dan niet een praatje voor de vaak maar een heldere gedegen toelichting waarom het FTM verhaal niet klopt. Damage control heet zoiets.
    Lees de Telegraaf.
  9. The Duck Master 6 mei 2016 16:03
    LOL, dat is nu juist de werkwijze van slimme partijen.
    Die weten dat piet particulier toch geen reet snapt van een jaarverslag met 100 pagina's.
    Zo ging het bij Antoplof ook.

    Ik zou trouwens al tevreden zijn als V8 in het jaarverslag gewoon van elke 5%+ deelneming (beursgenoteerd of niet) de histotische verkrijgingsprijs en huidige waarde per 31-12-15 zou vermelden.
    Dan kan ik prima oordelen of ze conservatief of zeepbel waarderen.

    quote:

    Pokerface schreef op 6 mei 2016 15:39:

    Wat mij het meest stoort, is dat er 0,0 gereageerd wordt op e-mails. Boekhoudkundig zal het allemaal wel OK zijn, daar heb ik geen verstand van.
  10. Fietser 6 mei 2016 16:24
    Tja en als het slechte nieuws eenmaal is begonnen volgt er meestal meer:
    Bestuursleden weg vanwege onenigheid maar uiteraard niet zonder zakcentje

    AMSTERDAM (AFN) - Novisource heeft dit jaar een ,,aarzelende" start gemaakt. De beursgenoteerde aanbieder van interim-professionals meldde vrijdag in een kwartaalupdate een omzetstijging in het eerste kwartaal, maar het resultaat daalde.

    Het bedrijf schrijft de moeizame start van het jaar, evenals een jaar eerder, deels toe aan de opdrachtgevers. Die startten projecten vaak pas in de loop van januari. Ook de interne discussies die leidden tot het vertrek van twee leden van de raad van bestuur werkten door op de operationele gang van zaken, zo meldt de onderneming.

    Het bedrijfsresultaat (ebitda) was daardoor in het eerste kwartaal ,,licht negatief''. Daarbij zijn de kosten voor het vertrek van de twee bestuursleden van 300.000 á 350.000 euro nog niet meegeteld. Novisource verstrekte geen cijfers bij de update.

  11. Tategoi69 6 mei 2016 16:30
    @Vandergeld, constructieve en goede inhoudelijke feedback, thanks!!

    V8 zou betreffende punten inhoudelijk kunnen kwantificeren en duidelijkheid kunnen creeren op korte termijn, verwacht dat begin volgende week V8 wel met een formele reactie komt als de aandeelhouders inderdaad hoog in het vaandel staan...
  12. forum rang 6 keffertje 6 mei 2016 16:33
    quote:

    Tategoi69 schreef op 6 mei 2016 16:30:

    @Vandergeld, constructieve en goede inhoudelijke feedback, thanks!!

    V8 zou betreffende punten inhoudelijk kunnen kwantificeren en duidelijkheid kunnen creeren op korte termijn, verwacht dat begin volgende week V8 wel met een formele reactie komt als de aandeelhouders inderdaad hoog in het vaandel staan...
    You are right Tatje,

    Hoop dat hij ook op mijn constructieve en goede inhoudelijke feedback in gaat overigens :)
  13. aandeeltje! 6 mei 2016 16:51
    @vandergeld: goede start analyse.
    Er zit echter volgens mij een verschil in devennootschappelijke en geconsolideerde jaarrekening. Vennootschappelijk: belangen op ifrs dus gewoon zeg de marktwaarde, danwel de interne calculties (dcf) methode.
    Geconsolideerd werkt natuurlijk wat anders, daar zit jemeer met jouw analyse. Of heb ik het verkeerd?

  14. Tategoi69 6 mei 2016 17:00
    quote:

    keffertje schreef op 6 mei 2016 16:33:

    [...]

    You are right Tatje,

    Hoop dat hij ook op mijn constructieve en goede inhoudelijke feedback in gaat overigens :)
    Ik moet zeggen laatste post van jouw kant had een significant hoger inhoudelijk gehalte dan de gebruikelijke persoonlijke verwijtingen richting PPdV, die voegen in mijn ogen niets toe, laatste post dus wel, thanks voor deze bijdrage!!

    Waarheid zal in het midden liggen, bal licht nu bij Value8, zij zullen duidelijk moeten creeren richting de huidige aandeelhouders en vertrouwen in de markt moeten rechtzetten op zeer korte termijn, dus niet afwachten op AFM...

    Als Investering Holding heb ik nog steeds vertrouwen in het concept wat toegepast wordt door Value8 voor de langere termijn, voorwaarde voor succes is echter wel vertrouwen door de Markt zodat nieuw kapitaal voor verdere acquisities gegenereerd kan worden.
1.438 Posts
Pagina: «« 1 ... 13 14 15 16 17 ... 72 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links