Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Ahold Delhaize Koninklijke AEX:AD.NL, NL0011794037

  • 28,440 30 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 28,150 - 28,590
  • 3.141.980 Gem. (3M) 2,1M

Ahold rapporteert verbeterde resultaten over 2003

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 april 2004 08:36
    Published: 08:32 19.04.2004 GMT+2 /HUGIN /Source: Ahold NV /AEX: AHLN /ISIN: NL0000331817

    Ahold rapporteert verbeterde resultaten over 2003

    Hoofdpunten 2003

    - Nettoverlies Euro 1 miljoen (2002: nettoverlies van Euro 1,2 miljard)
    - Bedrijfsresultaat Euro 718 miljoen (2002: bedrijfsresultaat Euro 239 miljoen)
    - Netto-omzet Euro 56,1 miljard, een daling van 10,6% vergeleken met 2002, maar exclusief wisselkoerseffecten een stijging van 2,7%
    - Nettoverlies volgens US GAAP Euro 747 miljoen (2002: netto verlies van Euro 4,3 miljard)
    - Verbeterde balans: eigen vermogen toegenomen tot Euro 4,9 miljard (2002: Euro 2,6 miljard). Nettoschuld gereduceerd tot Euro 7,5 miljard (2002: Euro 12,3 miljard)
    - Netto kasstroom vóór financieringsactiviteiten Euro 1,5 miljard (2002: Euro 107 miljoen negatief)

    Zaandam, 19 april 2004 - Ahold heeft vandaag de resultaten over 2003 gepubliceerd. "Wij zijn verheugd dat we bekend kunnen maken dat we in 2003, een uitzonderlijk uitdagend jaar, een duidelijk verbeterd resultaat hebben behaald", aldus Hannu Ryöppönen, Chief Financial Officer, in een reactie op de resultaten. "Het was een zeer turbulente periode voor de onderneming, zowel door de gebeurtenissen die in februari 2003 bekend werden gemaakt als door de moeilijke omstandigheden in onze belangrijkste markten." Anders Moberg, President en CEO, voegt er aan toe: "Na maanden van forse inspanningen hebben we een aantal mijlpalen bereikt, in het bijzonder de bepaling van de nieuwe strategie en de vorming van een financieel platform, op basis waarvan we verder kunnen bouwen. Eind vorig jaar noemden we 2003 in veel opzichten een verloren jaar, maar de aankondiging van vandaag laat ook zien dat Ahold met het 'Road to Recovery' programma op het goede spoor zit."


    Samenvatting

    Verbeterde resultaten in een zeer uitdagend jaar
    De resultaten in 2003 werden in belangrijke mate beïnvloed door moeilijke marktomstandigheden, negatieve valutabewegingen en eenmalige posten. Niettemin realiseerde Ahold in 2003 een gering nettoverlies van Euro 1 miljoen, vergeleken met een verlies van Euro 1,2 miljard in 2002.

    Bedrijfsresultaat in lijn met verwachtingen
    De operationele gang van zaken was in lijn met de verwachtingen, zodat geen omvangrijke goodwill impairment noodzakelijk was. De belangrijkste elementen waren de omslag in de resultaten van U.S. Foodservice van winst naar verlies, vooral als gevolg van de aanscherping van de inkoopvoorwaarden door leveranciers, de verhevigde concurrentie bij de Amerikaanse en Europese detailhandelsactiviteiten en de bijzondere posten bij de verkoop van een aantal bedrijven. De kosten die samenhingen met de onregelmatigheden en onderzoeken in 2003 hadden ook een effect op het bedrijfsresultaat.

    Hogere netto-omzet in lokale valuta
    Hoewel de economische omstandigheden in de belangrijkste werkgebieden van Ahold moeilijk waren en de concurrentie hevig was, bleef de netto-omzet in lokale valuta op niveau. De belangrijkste detailhandelsactiviteiten, met uitzondering van Albert Heijn, alsmede U.S. Foodservice lieten omzetstijgingen in lokale valuta zien. De invloed van de zwakke Amerikaanse dollar gedurende 2003 is duidelijk zichtbaar in Aholds gerapporteerde netto-omzet in Euro. Desinvesteringen die in 2003 plaatsvonden, hadden slechts een geringe invloed op de netto-omzet.

    Verbeterde balans positie
    Ahold sloot 2003 af met een aanzienlijk verbeterde balans als onderdeel van het programma dat in 2004 en 2005 wordt voortgezet. De nettoschuld werd met het substantiële bedrag van Euro 4,8 miljard teruggebracht, onder meer dankzij de claimemissie en initiatieven om de operationele kasstroom te verbeteren. De versterking van Aholds financiële positie gaat door; een bewijs hiervan werd vorige week geleverd, toen Ahold de vervroegde aflossing van een lening van Euro 920 miljoen bekend maakte.

    Solide kasstroom
    Hoewel 2003 een moeilijk jaar was voor al onze activiteiten, slaagde Ahold erin een solide nettokasstroom uit operationele activiteiten te genereren. Tegelijkertijd leidde een selectief investeringsbeleid tot een sterke daling in uitgaven. Hierdoor steeg de nettokasstroom vóór financieringsactiviteiten aanzienlijk, tot Euro 1,5 miljard voor het gehele jaar, vergeleken met een negatieve kasstroom van Euro 107 miljoen in het voorgaande jaar.

    De geconsolideerde financiële overzichten zijn opgenomen in Bijlage A.

    Ahold 2003 Resultaten

    Ahold maakt de jaarrekening op in overeenstemming met de Nederlandse verslaggevingsregels ("Dutch GAAP"). Dutch GAAP wijkt in sommige materiële opzichten af van de Amerikaanse verslaggevingsregels ("US GAAP"). Alle financiële informatie in dit persbericht is gebaseerd op Dutch GAAP, tenzij anders aangegeven.

    De cijfers in dit persbericht zijn niet gecontroleerd door de externe accountant. Ahold is voornemens op 6 mei het jaarverslag te publiceren en Form 20-F te deponeren.

    In sommige gevallen worden in dit persbericht resultaten weergegeven exclusief het effect van veranderingen in de wisselkoersen die worden gebruikt om de financiële resultaten van buitenlandse werkmaatschappijen van Ahold om te rekenen naar Euro's, waarmee een beter inzicht wordt gegeven in de operationele prestaties van buitenlandse werkmaatschappijen.

    Voor meer informatie over dit begrip, dat geen deel uitmaakt van Dutch en US GAAP, zie 'Definities' achterin. Verder worden, in sommige gevallen, de bedrijfsresultaten van operationele segmenten gepresenteerd exclusief het effect van bijzondere waardevermindering ("impairment") en afschrijving van goodwill en bijzondere lasten. Het bedrijfsresultaat vóór bijzondere waardevermindering en afschrijving van goodwill en bijzondere lasten is een begrip dat niet tot GAAP behoort. Een herleiding van dit niet-GAAP begrip naar het Dutch GAAP begrip bedrijfsresultaat alsmede de uitleg van het management voor het gebruik van dit begrip wordt gegeven in Bijlage B.

    In dit persbericht wordt nettokasstroom voor financieringsactiviteiten gebruikt, het totaal van de nettokasstroom uit operationele activiteiten en de netto kasstroom uit investeringsactiviteiten.

    In het vierde kwartaal van 2003 heeft Ahold EITF 02-16 "Accounting by a Customer (Including a Reseller) for Certain Consideration Received from a Vendor" geïmplementeerd. Vanwege het feit dat deze stelselwijziging is geïmplementeerd bij aanvang van het boekjaar, zijn de resultaten zoals bekendgemaakt in de kwartaalberichten anders dan de resultaten zoals weergegeven in het bericht over boekjaar 2003. Zie Bijlage D.

    Netto-omzet

    Netto-omzet 10,6% lager, maar 2,7% hoger exclusief wisselkoerseffecten
    Veel bedrijfsonderdelen rapporteerden een stijging van de netto-omzet exclusief valuta-invloeden, ondanks moeilijke economische omstandigheden en hevige concurrentie
    De daling van 10,6% van de netto-omzet was vooral toe te schrijven aan lagere wisselkoersen tegenover de Euro, met name van de Amerikaanse dollar. De gemiddelde koers van de Amerikaanse dollar tegenover de Euro daalde in 2003 met ongeveer 16,5% ten opzichte van 2002. De netto-omzet exclusief wisselkoerseffecten nam toe met 2,7%, vooral door een stijging van de netto-omzet exclusief wisselkoerseffecten van 2,7% in de Amerikaanse detailhandelsactiviteiten, van 1,7% voor de Europese detailhandelsactiviteiten, van 2,3% bij U.S. Foodservice en van 17,8% in Zuid-Amerika.
    De netto-omzet werd in 2003 positief beïnvloed door de consolidatie voor het gehe
  2. [verwijderd] 19 april 2004 10:36
    ik denk toch ook dat de verkoopdruk van vanmorgen te maken hebben met verkeerde informatie van CNBC.
    om 8 uur zeiden ze dat er 1 miljard verlies was, toen werdt het 100 miljoen, en uiteindelijk 1 miljoen.
    Dus het kan zijn dat er bepaalde mensen bij het binnenkomen van het eerste nieuws een verkooporder ingelegd hebben.
    Kempen en co vindt de resultaten minder dan verwacht, maar FBS vindt de cijfers goed en verassend(zie binck).
    ook ik ben van mening dat dit goede cijfers zijn, net nog even Hannu horen spreken via de website, ik ben benieuwd wat larry benjamin zegt over US-Foodservice.
    sucses allemaal.
    NESCO...
  3. [verwijderd] 19 april 2004 11:46
    Een aantal zaken vielen analisten toch tegen; o.a.
    US Foodservice; (dollarinvloed...?)
    Albert Hein (mede door blijvende prijzenslag) --> moet opgelost worden door efficientieslagen...

    Zaken die o.a. meevielen waren de verkoop van onderdelen (waaronder Brazilie / Thailand)
    Persoonlijk vind ik de reactie te negatief; maar de markt heeft altijd gelijk. Trekt wel bij.
    MHM
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Ahold Delhaize op overnamejacht in de VS

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links