Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Dat belegvarken is zo gek nog niet

Wouter van Leusen

Auteur:

Wouter van Leusen is financieel planner, coach en eigenaar van Financieel Bewust Zijn. Daarnaast is hij partner van Stanwende.nl.

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bergen 19 december 2014 15:16
    Interessant artikel, alleen jammer dat het ontbreekt aan de gehanteerde definities. Hoe zijn een slechte, normale en goede markt gedefinieerd? Hoe hoog is de inflatie mbt tabel 2?

    De enige toelichting betreft de gehanteerde spaarrentes, maar die zijn dan weer fout: bij goede, verwachte en slechte markt zijn de resp. percentages precies andersom. In de alinea boven tabel 1: de 464.000 euro hoort bij sparen in een verwachte markt, dus niet in een goede markt (= 682.000 euro).

    Van een financieel planner verwacht ik dergelijke slordigheden niet. Jammer van zo'n eerste bijdrage van een nieuwe medewerker.
  2. xyxyxy 19 december 2014 15:49
    Een verhaal met nagenoeg uitsluitend onjuistheden!!!
    Zie bovenstaande reacties.
    Ook de aanvang is onjuist het is helemaal nog niet zeker dat het DGA pensioen gaat verdwijnen.
    Wel wordt er over wijzigingen gepraat.
    IEX PROFS onwaardig
    Ga eerst je huiswerk overdoen alvorens een dergelijk jank verhaal te produceren.
  3. [verwijderd] 24 december 2014 11:45
    Graag reageer ik op de eerste reactie. De scenario analyse van Ortec Finance rekent met 1000 scenario's per profiel. De goede en slechte markt zijn gedefinieerd als met een kans op 10%. De verwachte markt is het gemiddelde van de middelste twee scenario's, de mediaan. De kans bedraagt hier 50%. Voor elk profiel zijn de uitkomsten anders.

    Voor wat betreft het inflatie scenario het volgende. In de verwachte markt zal deze dicht tegen de verwachting aanliggen, namelijk op lange termijn 2% (beleid ECB) en in de eerste jaren een lagere meer realistische inflatie.

    Ook de redactie van IEX profs maakt wel eens een foutje. Het woord 'goede' is inmiddels vervangen door 'verwachte'. In ieder geval dank voor de oplettendheid.
  4. [verwijderd] 29 december 2014 20:33
    Nuttige informatie.
    Het huidige DGA pensioen dient inderdaad aangepast te worden. Met name het verschil tussen de commerciele en actuariele waardering in de opbouwfase is bij velen een probleem. Beschikbare premie regeling zou ook een aardige optie zijn.
    Bolleke1 zou wat beter moeten lezen. Als je de € 662.000 op pensioenkoers in tikt kom je op de € 36.000 per jaar uit bij NN, (niet per maand zoals Bolleke1 beweert) Los daarvan hoef je een pensioen niet af te storten maar kun je het kapitaal gewoon belegd houden waarmee je wellicht een hoger rendement kunt behalen.

    Daarnaast hoef je in een opine naar mijn mening niet alle technische details te vermelden. Doel van een opinie is een mening te ventileren, niet om alle details tot in de puntjes weer te geven. (Deze onderbouwing zal er echter wel in "Van Leusen's" administratie moeten zijn.

    Kortom, ik kijk uit naar de nieuwe opinie van deze schrijver.
  5. [verwijderd] 31 december 2014 11:12
    Duidelijk is dat het pensioen nog veel gemengde reacties oplevert. Het geeft het belang aan van de zuiverheid die in de pensioendiscussie gevoerd moet worden. Ik wil Bolleke1 en xyxyxy dan ook graag uitnodigen om een inhoudelijke discussie aan te gaan. Ik verwijs daarvoor bijvoorbeeld naar de bijdrage van Lex Hoogduin onlangs in de Beleggers Belangen. Hij ging in dat artikel in op ieder zijn eigen pensioenpot. Precies zoals dhr. Van Leusen in zijn bijdrage bespreekt. Niet alleen voor de DGA maar ook voor de man in loondienst. Een andere interessante ontwikkeling is het besef dat ook na ingang van het pensioen belegd moet blijven/kunnen worden. En dan is een beleggen met een uitgebreide scenario analyse noodzakelijk. Voor de DGA maar straks ook voor de werknemer. En in feite gebeurt dat nu al bij de beschikbare premie regelingen. Kortom laten we informeren en een inhoudelijke discussie voeren op basis van deze bijdrage. Ik nodig Bolleke1 en xyxyxy daartoe graag uit, in plaats van losse kreten over jankverhalen en leugens. Het pensioen is lastig en er zijn leugens over verteld, maar we zitten nu in een nieuwe tijd. Niet alleen qua informeren maar ook qua pensioenopbouw. Beleggen en scenario analyses zijn daarin noodzakelijk is mijn stelling gebaseerd op de bijdrage van Van Leusen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.