Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,390 7 jun 2024 17:35
  • +0,050 (+0,35%) Dagrange 14,270 - 14,420
  • 198.308 Gem. (3M) 472,9K

SBM Offshore -februari 2014- on topic draadje

1.488 Posts
Pagina: «« 1 ... 42 43 44 45 46 ... 75 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2014 00:24
    quote:

    ff_relativeren schreef op 8 februari 2014 00:18:

    Wat we niet weten, is de omvang van de boetes (NL en USA) en verdere juridische kosten. Wat we wel weten is wat de maximale budgetruimte is bij SBM Offshore. Houd er svp rekening mee dat die maximale budgetruimte vast niet bedoeld was voor boetes. Werkkapitaal is veel logischer voor een bedrijf in een kapitaal-intensieve industrie. 40% onvoorzien aftrekken van je werkkapitaal is al een hele grote aderlating. Die 40% betekent dan € 400 miljoen.

    Voor meer info over de budgetruimte, zie hieronder.

    Greetzzz

    [...]
    Dus hoe gaan ze de boete financieeren ?
  2. Gregoor 8 februari 2014 00:36
    Ze gaven in de presentatie over de jaarcijfers ook al aan aan 'tight cash management' te doen. Hiervoor kunnen bij een bedrijf meerdere redenen zijn, maar dat is hier echt niet omdat ze geld te over hebben.

    Ik hoop dan ook dat het derde kantoor, SBM Installer en misschien FPSO Falcon of zelfs VLCC Alba snel verkocht kunnen worden. Dit zou voor de noodzakelijke cash zorgen.

    Ook voor de mensen die niet geloven in het risico met de bankconvenanten: waarom zou SBM bijvoorbeeld haar kantoren willen verkopen in een sale and lease-back constructie als ze weinig problemen zien in hun cashflow? Natuurlijk is dit een goede stap van ze, want ze zagen dat al aankomen en hebben er op geanticipeerd. Maar het bewijst dus wel dat er een (mogelijke) noodzaak was.
  3. Gregoor 8 februari 2014 00:44
    quote:

    Karel Pieter schreef op 8 februari 2014 00:24:

    Dus hoe gaan ze de boete financieeren ?
    Zeg het maar:

    - Uit de huidige cashreserves (met 200M$ mogelijk niet voldoende)
    - Geld opnemen bij de banken vanuit de doorlopende kredietfaciliteit (met de huidige gecorrigeerde EBITDA nog maximaal 1.234M$)
    - Extra aandelen uitgeven
    - Obligaties/extra lening uitgeven?
    - Anders?

    Daarnaast hopen dat de uitspraak zo laat mogelijk komt. Dan hebben ze nog de nodige tijd om het kantoor en de schepen te desinvesteren of cash te genereren uit activiteiten. Dit laatste wordt echter ook lastig met een negatieve cashflow tot 2016.

    Een vol orderboek is dus heel leuk, maar een groot deel kan pas financieel gemaakt worden gedurende de periode dat de FPSO's in gebruik zijn. In het begin zul je dus veel moeten investeren. Wanneer je als SBM ineens een veel groter orderboek hebt dan voorheen dan heb je relatief weinig kasstroom uit de oude projecten en zul je dus ergens een flinke financiering vandaan moeten halen om toch de nieuwe projecten te kunnen bekostigen.
  4. gerrit 69 8 februari 2014 03:01

    Ik weet niet goed wat ik over het aandeel SBM-Offshore moet denken.
    De uptrend is in ieder geval abrupt afgebroken en net als bij DSM zie ik maar weinig koersherstel tegemoet.
    De intrinsieke waarde per aandeel is € 7,58
    De winst over 2013 is uitgekomen op € 0,39 per aandeel
    Bij een koers rond de € 12,00 is de K/W ruim 30
    Dan is het aandeel beslist niet goedkoop als er ook nog boete-claims op de loer liggen en de komende twee jaar geen uitzicht is op dividend.
    Door de grote onzekerheid is het aandeel SBM een gewillige prooi geworden voor shorters.
    Jos Versteeg is nog steeds positief over het aandeel SBM, maar daar staat tegenover dat andere analisten hun koopadviezen alweer herzien.
    Het word weer een moeilijk jaar voor SBM en veel geduld voor de lange termijn beleggers.

    Mvrgr. van Gerrit
  5. zonnedaal 8 februari 2014 05:24
    Markt bang voor doemscenario van zwarte lijst bij SBM Offshore

    Beleggers zijn bang dat olieplatformbouwer SBM Offshore door de omvangrijke corruptiezaak terechtkomt op de zwarte lijst voor zakendoen in Brazilië en de Verenigde Staten.

    Gisteren kreeg het aandeel een dreun op de beurs nadat details van de omkopingszaak naar buiten kwamen. De Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten zijn bezig met de zaak.

    Veel geld nodig

    ‘Een boete valt nog wel op te hoesten’, zegt analist André Mulder van Kepler Chevreux. ‘Maar als je op de zwarte lijst komt, krijg je geen opdrachten meer.’

    SBM Offshore is een kapitaalintensief bedrijf dat veel geld nodig heeft voor de voorfinanciering van de drijvende installaties die zij bouwt voor de olie-industrie. Deze kosten zo’n $?1,5 mrd per stuk.

    Accountant KPMG

    De smeergeldaffaire, SBM zou in enkele landen steekpenningen hebben betaald, heeft zich van 2007 tot 2011 afgespeeld. De jaarrekeningen van SBM van 2007 tot en met 2010 zijn gecontroleerd door Jack van R., toen accountant bij KPMG. Van R. is ook verdachte in de omkopingszaak rond Ballast Nedam. Het bouwbedrijf heeft naar verluidt voor $?500 mln steekpenningen betaald aan hooggeplaatste functionarissen in Saoedi-Arabië. Van R., die niet meer voor KPMG werkt, was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

    KPMG zegt accountant van SBM te kunnen blijven. ‘Er is geen enkele aanwijzing dat onze onafhankelijkheid als accountant in het geding zou zijn. Jack van R. rouleerde conform wettelijke bepalingen in 2011’, aldus de accountant.

    Passende maatregelen

    ‘Het gaat om een bekend dilemma’, zegt Nyenrode-hoogleraar finance Jaap Koelewijn. ‘Zakendoen of opdrachten laten lopen. Zeker in landen als Brazilië en Angola, waar de oliewinning grotendeels in overheidshanden is.’

    Of de corruptiezaak negatief afloopt voor het huidige management of de raad van commissarissen van SBM hangt af van het feit of zij passende maatregelen tegen corruptie of omkoping hebben genomen, aldus Koelewijn. ‘Het gaat erom of het management verwijtbaar gedrag heeft vertoond.’

    Jaarrekening afgetekend

    Het jaarverslag over 2011 rept niet van de omkopingszaak. Er zijn geen gebeurtenissen na balansdatum die het vermelden waard zijn, aldus de jaarrekening. Vorig jaar zei SBM Offshore in een persbericht dat de zaak eind 2011 naar boven kwam bij een controle van interne juridische procedures. De jaarrekening is op 1 maart 2012 afgetekend door accountant Pieter Smorenburg, opvolger van Jack van R. Op 10 april van hetzelfde jaar kwam SBM Offshore naar buiten met de aankondiging van een onderzoek naar onjuiste verkooppraktijken en met de benoeming van jurist Sietze Hepkema.

    Bron: fd
  6. [verwijderd] 8 februari 2014 07:50
    SBM weer de sigaar


    Op zich sterke jaarcijfers die echter ook duidelijk hebben gemaakt dat aandeelhouders voorlopig nog niet op dividend hoeven te rekenen, en vooral commotie over de al lang voortslepende smeergeldaffaire hebben het aandeel SBM Offshore fors onder druk gezet. Na bijna een jaar geleden een schikking te hebben getroffen over het rampzalig verlopen Yme-project en recentelijker Deep Panuke dan eindelijk opgeleverd en vol in bedrijf, is deze affaire het laatste hoofdpijndossier dat uit het verleden is overgebleven. De vrees is nu toegeslagen dat die het bedrijf wel eens veel meer zou kunnen gaan kosten dan waarmee in de markt tot nog toe rekening was gehouden.

    Aanleiding voor alle commotie is een al langer op internet circulerende uitgebreide passage, uit de koker van een ex-medewerker en alleen via een omweg (via de ‘view history’-link) te zien op de Engelstalige versie van Wikipedia. De passage is nogal gedetailleerd, claimt dat het om grootschalige omkooppraktijken van in totaliteit ruim $250 miljoen zou gaan, met ook het verwijt aan het adres van het bedrijf het verhullen van de feiten nadat die naar voren waren gekomen. Uit een door SBM naar buiten gebrachte reactie kan worden opgemaakt dat de ex-medewerker het bedrijf voor ongeveer 3 miljoen euro heeft proberen af te persen, en dat de passage op Wikipedia is neergezet toen het bedrijf had laten weten daar niet op in te gaan. De ex-medewerker was tot juni 2012 betrokken bij het interne onderzoek en toen op eigen initiatief opgestapt. Volgens SBM gaat het om zijn interpretatie van stukken die hij op illegale wijze achter de hand heeft gehouden of in handen heeft gekregen. Omdat het onderzoek nog loopt zegt het bedrijf inhoudelijk niet te kunnen reageren, echter met de toevoeging dat wel kan worden opgemerkt dat het om gedeeltelijke en uit het verband gerukte informatie gaat en dat op de plaatsen waar die al feitelijk correct is sprake is van gedateerde informatie. SBM geeft dan ook aan dat het niet representatief is voor de feiten, en verwerpt ook elk verwijt die te hebben proberen te verhullen.

    Ondanks eenmalige lasten terug in zwarte cijfers
    De commotie rondom deze ex-werknemer is kort na de jaarcijfers ontstaan. Die cijfers vormden eigenlijk een bevestiging dat SBM op de goede weg was, met echter wel als belangrijke tegenvaller dat aandeelhouders voorlopig nog niet op dividend hoeven te rekenen. Eind vorig jaar had het bedrijf in een update de omzetverwachting voor het gehele jaar verhoogd van $4,3 miljard naar $4,6 miljard. De omzet blijkt nu zelfs met 32% naar $4,8 miljard te zijn gestegen. In diezelfde update eind vorig jaar had SBM echter ook op verschillende eenmalige lasten gewezen (afboekingen op waarde vloot inclusief voorziene kosten voor buiten bedrijf stellen van schepen na afloop leasecontract). Waar eerder al een flinke last was genomen in verband met de schikking over het Yme-project, hebben bijzondere posten derhalve weer een flinke stempel op de resultaten gedrukt. Desondanks is het bedrijf wel in de zwarte cijfers kunnen terugkeren, met een nettowinst van $111 miljoen ($0,55 per aandeel).

  7. [verwijderd] 8 februari 2014 07:51
    Directional
    Dat is de ‘reguliere’ winst die onder IFRS wordt gerapporteerd. In de loop van vorig jaar is SBM echter begonnen ook cijfers op zogenaamde ‘directional’ basis te geven. Achtergrond is hoe leasecontracten moeten worden geboekt (bedenk dat klanten de keuze hebben om te kopen of te leasen), waarbij het veel uitmaakt of iets als een financiële of als een operationele lease moet worden aangemerkt. Reden voor het ook geven van cijfers op directional basis is dat onder IFRS omzet (en dus ook winst) steeds meer met cashflows uit de pas is gaan lopen. Onder IFRS moet een deel van de omzet al worden geboekt (al in de constructiefase) lang voordat het betreffende bedrag daadwerkelijk wordt ontvangen. Het verschil zit niet in het totale bedrag dat uiteindelijk met een project is gemoeid, maar in hoe dat over de tijd wordt uitgesmeerd. Op directional basis is de omzet het afgelopen jaar beduidend minder hard gestegen, namelijk met 13% naar $3,4 miljard, en is helemaal onderaan de streep geen winst gemaakt maar een verlies van $58 miljoen.

    Nogal relevant
    Deze aanvullende cijfers zijn op meerdere manieren van belang. In de eerste plaats gezien het onderscheid tussen wanneer een bedrag bij een financiële lease onder IFRS wordt geboekt en wanneer het wordt ontvangen. Tussen beide omzetten zat vorig jaar dus een verschil van maar liefst $1,4 miljard, dat te beschouwen is als de contante waarde van inkomsten die de komende 20 jaar nog ontvangen moeten worden (denk aan hoe lang leasecontracten lopen). In de tweede plaats had SBM al laten weten dat prognoses voortaan op directional basis zouden worden gegeven. Dat is nu ook gedaan, met het uitspreken van de verwachting dat de omzet op die basis dit jaar ongeveer gelijk zal blijven, met als toevoeging dat dit onder conservatieve aannames is wat betreft het binnen kunnen slepen van nieuwe opdrachten. Bij de jaarcijfers was deze voorzichtige prognose niet zozeer de grote tegenvaller, maar lag dat veel meer bij de derde manier waarop de cijfers op directional basis relevant zijn.

    Voorlopig nog geen dividend
    Het gaat dan om het dividend. Bekend was al dat over het net afgelopen boekjaar geen dividend zou worden uitgekeerd, gezien de verliezen in 2011 en 2012 en de noodzaak om de balans te versterken. Tegenvaller is dat voorlopig ook nog geen dividend in het vat lijkt te zitten. SBM heeft laten weten naar een ander dividendbeleid te willen, en dat over ruim een jaar op de dan te houden algemene aandeelhoudersvergadering voor te leggen. Bedoeling is dat binnen het nieuwe dividendbeleid niet langer de onder IFRS gerapporteerde winst de basis voor het uit te keren dividend vormt, maar de winst op directional basis met ook nog eens een positieve vrije cashflow als cruciale randvoorwaarde. Gezien de uitvoering van het vorig jaar fors uitgedijde en rijkelijk gevulde orderboek (gestegen van $14,5 miljard naar $19,7 miljard) verwacht SBM in 2014 en 2015 geen positieve vrije cashflow te gaan genereren. Met andere woorden zal dan waarschijnlijk niet aan die randvoorwaarde binnen het nog wel goed te keuren nieuwe dividendbeleid worden voldaan, en hoeft dus ook de komende twee jaar nog geen dividend te worden verwacht.

    Beleggingsopinie
    Wat dividend aangaat moeten aandeelhouders niet alleen nog meer geduld opbrengen, ook kunnen ze op termijn een lagere uitkering tegemoet zien. Het plan is namelijk om tussen 25% en 35% van de winst op directional basis uit te keren, waar dat nu nog eigenlijk 50% van de winst onder IFRS is. Dat brengt ons terug op de jaarcijfers en op de forse daling die het aandeel nu heeft laten zien door alle commotie over de smeergeldaffaire. Het afgelopen jaar heeft SBM sterk gepresteerd, maar hebben eenmalige posten dus wel weer een behoorlijke stempel op het geheel gedrukt. Desondanks is het bedrijf onder IFRS weer in de zwarte cijfers beland, maar op directional basis nog wel op een bescheiden verlies. Dat laatste is dus alleen aan de verschillende eenmalige lasten te wijten. Worden die (en uiteraard ook eenmalige baten) buiten beschouwing gelaten, is de winst op directional basis het afgelopen jaar met 26% gestegen naar $375 miljoen. Door de nieuwe aandelen die zijn uitgegeven is de bijbehorende winst per aandeel minder hard gestegen, namelijk met 8% naar $1,84. Op de koers op moment van schrijven laat zich dat in een koers-winstverhouding van 9 vertalen, met de aantekening dat dit dus aan de ene kant gebaseerd is op de onderliggende winstgevendheid van het bedrijf los van alle problemen die achter de rug zijn (Yme, Deep Panuke) en vooral nog voor de boeg liggen (hoeveel geld de smeergeldaffaire zal blijken te kosten) en aan de andere kant wel op een conservatieve manier berekend is (de meer op cash geënte directional basis). Concreter vinden wij het echter worden als een blik wordt geworpen op het dividend dat aandeelhouders te zijner tijd tegemoet zouden kunnen zien. Op de huidige winstgevendheid komen wij uit op een dividendrendement tussen 2,8% en 3,9%, dat voorlopig dus nog wel uit zicht is omdat a) het nieuwe dividendbeleid nog zal moeten worden goedgekeurd en vooral omdat b) de vrije cashflow voorlopig nog geen dividenduitkering zal toestaan (als gevolg van het ter hand nemen van nieuwe projecten in het leasesegment waar eerst de nodige kosten mee gemoeid zijn en die pas later geld zullen gaan opleveren). Wij vinden dat niet opwegen tegen alle onzekerheid die nu over de smeergeldaffaire is ontstaan, of beter gezegd over hoeveel geld die affaire uiteindelijk zou kunnen blijken te kosten. Het enige dat nu wel duidelijk lijkt te zijn geworden is dat de buitenwacht wat dit betreft met te lage bedragen rekening heeft gehouden. Het aandeel vinden wij nog steeds goedkoop als naar de onderliggende winstgevendheid wordt gekeken, maar niet goedkoop genoeg (zie voorgaande rekenexercities) om tegen het risico op te wegen dat de laatste uit het verleden overgebleven horde die het bedrijf nog moet zien te nemen wel eens hele dure zou kunnen blijken te worden. Ondanks de flinke koersdaling nu, die de koerswinst van het laatste jaar en sinds onze adviesverhoging iets meer dan een jaar geleden als sneeuw voor de zon heeft doen verdwijnen, zien wij voldoende aanleiding om ons koopadvies te verlagen naar een houdadvies en de verdere ontwikkelingen langs de zijlijn te willen afwachten.
    * Publicatiedatum website 7 februari op 12,05. www.beursexpress.nl
  8. [verwijderd] 8 februari 2014 08:01
    Ben benieuwd komende tijd of dat de koers onder 10 EURO gaat komen, inieder geval zodra no-sa hier weer opduikt is de bodem bel nabij. Oude tijden herleven helaas weer, sbm word steeds meer een speculatief aandeel terwijl ze juist op de weg waren er wat van gaan te maken. Vertrouwen zal nu moeilijk terug gewonnen worden. De komende tijd een achtbaan aandeel. Een gevaarlijk aandeel.
  9. [verwijderd] 8 februari 2014 08:41
    quote:

    DAR schreef op 8 februari 2014 08:01:

    Ben benieuwd komende tijd of dat de koers onder 10 EURO gaat komen, inieder geval zodra no-sa hier weer opduikt is de bodem bel nabij. Oude tijden herleven helaas weer, sbm word steeds meer een speculatief aandeel terwijl ze juist op de weg waren er wat van gaan te maken. Vertrouwen zal nu moeilijk terug gewonnen worden. De komende tijd een achtbaan aandeel. Een gevaarlijk aandeel.
    Yep. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
  10. [verwijderd] 8 februari 2014 09:11
    quote:

    gerrit 69 schreef op 8 februari 2014 03:01:


    Ik weet niet goed wat ik over het aandeel SBM-Offshore moet denken.
    De uptrend is in ieder geval abrupt afgebroken en net als bij DSM zie ik maar weinig koersherstel tegemoet.
    De intrinsieke waarde per aandeel is € 7,58
    De winst over 2013 is uitgekomen op € 0,39 per aandeel
    Bij een koers rond de € 12,00 is de K/W ruim 30
    Dan is het aandeel beslist niet goedkoop als er ook nog boete-claims op de loer liggen en de komende twee jaar geen uitzicht is op dividend.
    Door de grote onzekerheid is het aandeel SBM een gewillige prooi geworden voor shorters.
    Jos Versteeg is nog steeds positief over het aandeel SBM, maar daar staat tegenover dat andere analisten hun koopadviezen alweer herzien.
    Het word weer een moeilijk jaar voor SBM en veel geduld voor de lange termijn beleggers.

    Mvrgr. van Gerrit
    Ik heb gisteren een geluk gehad met SBM om een ritje mee te pakken .Ook ik blijf er nu vanaf ondanks dat de koers tegen alle ophef in makkelijk weer richting de 13 of 14 kan gaan .Inderdaad zoals je schrijft een KW van ruim 30 en en een hoop onzekerheid in de markt voor SBM . Ik vind het ook linke soep worden en blijf er verlopig ver van af totdat de koers naar een normale KW toe gaat en alle problemen uit de wereld zijn .
  11. [verwijderd] 8 februari 2014 09:56
    Worden die (en uiteraard ook eenmalige baten) buiten beschouwing gelaten, is de winst op directional basis het afgelopen jaar met 26% gestegen naar $375 miljoen. Door de nieuwe aandelen die zijn uitgegeven is de bijbehorende winst per aandeel minder hard gestegen, namelijk met 8% naar $1,84.

    eigenlijk had sbm dus zo'n 1,30 euro winst per aandeel over 2013, maar ook in 2014 zal de winst door fraude wel weer sterk minder worden per aandeel. zonder problemen een aandeel wat nu laag gewaardeerd staat, maar ja ze hebben wel problemen.
  12. [verwijderd] 8 februari 2014 10:19
    quote:

    DAR schreef op 8 februari 2014 09:56:

    Worden die (en uiteraard ook eenmalige baten) buiten beschouwing gelaten, is de winst op directional basis het afgelopen jaar met 26% gestegen naar $375 miljoen. Door de nieuwe aandelen die zijn uitgegeven is de bijbehorende winst per aandeel minder hard gestegen, namelijk met 8% naar $1,84.

    eigenlijk had sbm dus zo'n 1,30 euro winst per aandeel over 2013, maar ook in 2014 zal de winst door fraude wel weer sterk minder worden per aandeel. zonder problemen een aandeel wat nu laag gewaardeerd staat, maar ja ze hebben wel problemen.
    Geen dividend door cash krapte geeft gelijk de vraag hoe gaan ze de eventuele hoge boete betalen? Weer een emissie? Dan nog meer verwatering. Teveel vragen gewoon om nu onbezorgd in testappen. Bij mij speelt dan ook nog de vraag waarom er geen aangifte is gedaan in maart 2013 toen die medewerker kwam met chantage voor 3 miljoen. Dat maakt me achterdochtig.
  13. [verwijderd] 8 februari 2014 10:49
    quote:

    easy56 schreef op 8 februari 2014 10:19:

    [...] Geen dividend door cash krapte geeft gelijk de vraag hoe gaan ze de eventuele hoge boete betalen? Weer een emissie? Dan nog meer verwatering. Teveel vragen gewoon om nu onbezorgd in testappen. Bij mij speelt dan ook nog de vraag waarom er geen aangifte is gedaan in maart 2013 toen die medewerker kwam met chantage voor 3 miljoen. Dat maakt me achterdochtig.
    een hoop onzekerheid alweer komende tijd, plus vertrouwen wat alweer weg is.
    dat ze geen aangifte meteen hebben gedaan is vreemd.
    Ik heb sbm er gister rond de 12 eruit gegooid, 1,50 verlies per aandeel.
    De risco's zijn nu te groot, het aandeel kan in een positief scenario wel weer naar 13 a 14 euro. Maar het neerwaarts risco is vele male groter, koersen onder de 10 zijn niet ondenkbaar als blijkt dat de beerput nog niet volledig open is nu.
  14. tenore 8 februari 2014 11:44
    quote:

    WillemM schreef op 8 februari 2014 10:41:

    Mensen blijf toch weg van dit aandeel!! Geen dividend, geen groei, mogelijk weer emissie, mogelijk zwarte lijst brazilie en US. Kijk er echt mee uit! Vang geen vallend mes op!! Imtech 2.0
    [/quote]

    [quote alias=WillemM id=7439276 date=201402081041]
    Mensen blijf toch weg van dit aandeel!! Geen dividend, geen groei, mogelijk weer emissie, mogelijk zwarte lijst brazilie en US. Kijk er echt mee uit! Vang geen vallend mes op!! Imtech 2.0
    Hoewel bovenstaande post wellicht goedbeboeld is, is het nogal bezijden de realiteit. Imtech 2.0. Hoe bedenk je het. Iedereen die zich een beetje heeft verdiept in dat debacle zal hoofdschuddend achter zijn PC zitten.

    SBM is als bedrijf gezond, hogere omzet, gigantische orderportefeuille, KW verhouding van rond de 9. Inderdaad geen dividend. Dat is een minpunt maar is al lang en breed ingeprijsd.

    Vervolgens zorgt oud nieuws in nieuw jasje voor koersdruk en de speculaties komen op gang: emissie om gat te dichten, het op de zwarte lijst zetten van het bedrijf. Dat terwijl er nog niet eens een uitspraak is.

    Wat betreft die emissie: Als deze er al komt, zal het een zodanig lichte emissie zijn dat die niet schokkend zal zijn voor de koers. Op de zwarte lijst kom je nadat je op grove wijze de boel meerdere malen hebt belazerd en geprobeerd hebt er mee weg te komen. In het geval van SBM kwam het bedrijf zelf met het probleem en heeft ook het verantwoordelijke management weggestuurd.

    Iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen welke criteria het zwaarst wegen. Voor mij wegen de fundamenten het meest. Zie dus geen aanleiding voor een verdere koersval (wellicht maandagochtend nog wat geringe koersdruk door al die ophef) en vond gisteren zelfs een mooi instapmoment voor een mooie herstelrit.
  15. De Jaap 8 februari 2014 11:46
    Angst is een slechte raadgever.Als er iemand is die de hoogte van de boete kan voorspellen is het wel SBM zelf. Er zijn natuurlijk al voorzieningen getroffen en het onthouden van dividend is hier een voorbeeld van. Cash krapte is een creatieve beschrijving van "we moeten geld opzij zetten voor de boete". Ook het rustig aan doen bij de inschrijving op orders is noodzakelijk om grote investeringen te voorkomen die gepaard gaan met de uitvoering van opdrachten.Verder is er een beurswijsheid: Koop alleen aandelen die niemand wil hebben van een gezond bedrijf met goede vooruitzichten.
  16. forum rang 4 guusje 8 februari 2014 11:53
    quote:

    tenore schreef op 8 februari 2014 11:44:

    [...]

    Hoewel bovenstaande post wellicht goedbeboeld is, is het nogal bezijden de realiteit. Imtech 2.0. Hoe bedenk je het. Iedereen die zich een beetje heeft verdiept in dat debacle zal hoofdschuddend achter zijn PC zitten.

    SBM is als bedrijf gezond, hogere omzet, gigantische orderportefeuille, KW verhouding van rond de 9. Inderdaad geen dividend. Dat is een minpunt maar is al lang en breed ingeprijsd.

    Vervolgens zorgt oud nieuws in nieuw jasje voor koersdruk en de speculaties komen op gang: emissie om gat te dichten, het op de zwarte lijst zetten van het bedrijf. Dat terwijl er nog niet eens een uitspraak is.

    Wat betreft die emissie: Als deze er al komt, zal het een zodanig lichte emissie zijn dat die niet schokkend zal zijn voor de koers. Op de zwarte lijst kom je nadat je op grove wijze de boel meerdere malen hebt belazerd en geprobeerd hebt er mee weg te komen. In het geval van SBM kwam het bedrijf zelf met het probleem en heeft ook het verantwoordelijke management weggestuurd.

    Iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen welke criteria het zwaarst wegen. Voor mij wegen de fundamenten het meest. Zie dus geen aanleiding voor een verdere koersval (wellicht maandagochtend nog wat geringe koersdruk door al die ophef) en vond gisteren zelfs een mooi instapmoment voor een mooie herstelrit.

  17. aandeeltje! 8 februari 2014 12:05
    quote:

    DAR schreef op 8 februari 2014 08:01:

    Ben benieuwd komende tijd of dat de koers onder 10 EURO gaat komen, inieder geval zodra no-sa hier weer opduikt is de bodem bel nabij. Oude tijden herleven helaas weer, sbm word steeds meer een speculatief aandeel terwijl ze juist op de weg waren er wat van gaan te maken. Vertrouwen zal nu moeilijk terug gewonnen worden. De komende tijd een achtbaan aandeel. Een gevaarlijk aandeel.
    Jazeker, zelfs onder de 9.
1.488 Posts
Pagina: «« 1 ... 42 43 44 45 46 ... 75 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links