Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KK AEX 21-12-12 "Plan B" van tafel - Het einde van de wereld ?

35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 21 december 2012 18:00
    AMSTERDAM VANDAAG: AEX sluit lager, begrotingsdeal VS blijft uit


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten, met de kerstdagen in zicht toonden beleggers zich terughoudend terwijl het uitblijven van een begrotingsdeal in de Verenigde Staten de stemming drukte.

    De AEX-index sloot 0,7% lager op 344,12 punten, de Midkap verloor 0,6% op 534,71 punten en de Smallcap eindigde met een nipte plus van 0,2% op 404,58 punten.

    Ondanks de expiratie op de optiebeurs lagen handelsvolumes op de aandelenbeurs laag. De decemberexpiratie is traditioneel een van de grotere, waarop gelijktijdig opties op aandelen en opties en futures op de index aflopen, het zogenaamde 'triple witching' effect. Echter, de impuls die dit de aandelenomzetten in Amsterdam had kunnen geven bleef uit, mede doordat de optiebeurs weer eens te kampen had met storing.

    Handelaar Cees Smit van Today's Beheer en Brokers kijkt op van de somberheid na het uitblijven van maatregelen om de Amerikaanse begroting te verbeteren. "Dat de deal niet door zou gaan, wisten we gisteren eigenlijk al", aldus Smit.

    Hij wijst erop dat het verlies bij de opening op Wall Street nog meeviel, gezien de flink lagere indicatie van de futures. Dit was mede te danken aan de hoger dan verwachte cijfers over de ontwikkeling van de persoonlijke inkomens en uitgaven in de Verenigde Staten. Het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan vertoonde evenwel een verdere daling, maar dat hing volgens Smit samen met de stroeve begrotingsonderhandelingen.

    Omstreeks 17.45 uur staat de Dow Jones Industrial-index 1,2% lager op 13.158,11 en levert de Nasdaq 100 1,4% in op 2.656,22.

    Nederlandse staatsobligaties sloten overwegend hoger. De euro noteerde lager op $1,3179 tegen $1,3209 om 8.20 uur in de morgen.

    De macroeconomische agenda is voor maandag nagenoeg leeg. De beurs in Amsterdam sluit om 14.00 uur in verband met kerstavond. Ook de Franse, Britse en Amerikaanse beurzen sluiten eerder, terwijl de Duitse en Japanse helemaal gesloten blijven.

    Dinsdag zijn de westerse beurzen dicht vanwege eerste kerstdag.

    Handelaar Smit ziet voor volgende week het grootste gevaar in de verdere ontwikkelingen rond de Amerikaanse staatsfinancien, die voor het nieuwe jaar aankijken tegen automatische aanpassingen, ook wel aangeduid als de 'fiscal cliff'. "Maar het kan ook dat kerst zorgt voor lieve gedachtes die Democraten en Republikeinen bijelkaar brengt", voegt hij eraan toe.


    Door Anton Reijinga; Dow Jones Nieuwsdienst; anton.reijinga@dowjones.com; +31-20-571 5213
  2. [verwijderd] 21 december 2012 18:20
    Het zal allemaal beter worden in 2013. Rutte ziet verbeteringen in Europa.

    vr 21 dec 2012, 17:07 |lees voor
    Rutte: het gaat iets beter met Europa DEN HAAG - Premier Mark Rutte ziet voorzichtige positieve ontwikkelingen in Europa. De maatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen, zoals de aanscherping van de begrotingsdiscipline en het bankentoezicht, beginnen hun vruchten af te werpen. De premier zei dat vrijdag na de laatste ministerraad van dit jaar.

  3. forum rang 10 voda 21 december 2012 18:20
    WEEKSLOT: AEX sluit op weekbasis met licht verlies


    Door Andre Sterk

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Week 51 werd gekenschetst door huizencijfers uit de VS, de optie-expiratie die tevens het einde van het handelsjaar markeerde en, uiteraard, de doorlopende begrotingsdiscussies en -onderhandelingen in de VS.

    Maandag werd het beursverhaal 'gemaakt' door KPN. Het fonds had zich het ongenoegen van de belegger op de hals gehaald door zich voor veel geld in het bezit te stellen van vijftien frequentieblokken om vervolgens de dividendoutlook te schrappen.

    Het aandeel KPN leverde maandag 15% in en ondanks een lage weging in de index voelde de AEX dit verlies toch. De ontwikkelingen rondom de Amerikaanse fiscal cliff, die onderhand een nogal manisch karakter hadden gekregen, leken te duiden op een oplossing en zorgde in New York voor een redelijk opgeklaarde sfeer, die het Damrak echter maar zeer ten dele kon doorvertalen.

    Het was overigens niet alleen het verlies van KPN dat de index drukt, ook Unilever en Philips zagen waarde wegvloeien. De AEX sloot maandag 0,3% lager op 343,34 punten.

    De maandag al spelende toenadering tussen Republikeinen en Democraten kwam dinsdag bij opening wel door. Wall Street was maandag hoger gesloten en dat resulteerde in een hogere opening voor de AEX. Later op de dag kwam de index nipt onder het slot van maandag uit, maar om 16.00 uur verscheen in de VS het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers over december dat wederom bleek te zijn gestegen, zelfs tot het hoogste niveau sinds april 2006. Het november-cijfer was licht neerwaarts bijgesteld. Daarop zette de AEX weer een stijging in en de bescheiden winst die dat met zich meebracht liet de graadmeter niet meer los. De AEX sloot dinsdag op 343,60 punten, een winst van 0,1%.

    Standard & Poor's verhoogde dinsdag de rating op Griekenland naar B- van 'selective default', wat een verhoging betekende met zes stappen, vanwege de sterke en duidelijke toewijding van de lidstaten van de eurozone om Griekenland binnen het valutablok te houden. De Europese Centrale Bank besloot woensdag de Griekse overheidsobligaties weer te aanvaarden als onderpand bij zijn monetaire transacties.

    Het wilde allemaal niet zeggen dat de Grieken er weer helemaal waren, maar de beurs leek van zins dit toch niet helemaal te negeren. De opening was hoger in navolging van de winst op Wall Street, maar ook de optimistische stemming in Tokio waar de Nikkei-225 zich voor het eerst sinds 3 april van dit jaar weer boven de 10.000 punten nestelde. Op een klein dipje na was de sfeer in Amsterdam positief. Het Ifo-cijfer uit Duitsland was beter dan verwacht, ofschoon de Duitse ondernemers over de huidige omstandigheden in de Duitse economie juist weer wat minder gunstig gestemd bleken. En in combinatie met ontstentenis aan verkoopdruk op het Damrak liep de AEX verdacht ver op richting de weerstand van 347 punten. Intraday werd er voor het jaar weer een nieuw hoogtepunt neergezet.

    Woensdag kwam een tweede bouw-gerelateerd cijfer in de VS uit, donderdag zou nog een derde volgen. Het betrof woensdag de huizenbouw in november. Die bleek te zijn gedaald, maar minder dan verwacht. Bovendien werd het oktober-cijfer ook nog eens opwaarts bijgesteld en steeg het aantal bouwvergunningen met 3,6%, terwijl gerekend was op een plus van 1,2%. Dit alles resulteerde per saldo in een niet eens zo negatieve trend in de bouwsector.

    De AEX liep in heel lichte mate verder op, maar de bandbreedte bleef ook woensdag smal met krap twee punten. Volgens marktvorsers was de onderliggende trend ongebroken positief, ofschoon er ook wel een beperkter opwaarts potentieel werd geconstateerd. Feitelijk was woensdag een saaie dag met weer een kleine wijziging op het slot, een plus van 0,5% op 345,14 punten. Dat was wel weer een nieuwe hoogtepuntje voor het jaar.

    Donderdag moest de markt toch even afstand nemen. Barack Obama, Amerika's president, had zich nogal afwijzend opgesteld inzake het zogeheten 'Plan B' van John Boehner van de Republikeinen, die op hun beurt de regering irrationaliteiten verweten. Voor velen was dit allemaal geen echte reden tot zorg, omdat het bij het spel hoorde.

    De opening was licht lager, maar het verlies viel lager uit dan verwacht. SBM was van meet af aan een stevige uitschieter met een aandelenplaatsing en claimemissie, beiden bij HAL, maar ook nogal wat afwaarderingen en voorzieningen en bijgevolg een winstwaarschuwing.

    Macrodata in de VS bevatten een definitieve groei van de economie over het derde kwartaal van 3,1%, een percentage dat lang op de schermen afwezig was. Toch ontstond er op het moment van publicatie in de grafiek niet veel meer dan een rimpeling. Na 16.00 uur was dat anders: de verkoop van bestaande woningen in de VS was meer gestegen dan verwacht en ook nog eens naar een hoogste niveau in twee jaar tijd. De index zette koers naar zijn weerstandsniveau van 347 punten, maar kon daar niet boven sluiten. Het slot lag op 346,60 punten, een winst van 0,4%. En weer was er een jaarrecord gebroken.

    Van donderdag op vrijdag gebeurde er iets tegenstrijdigs, waar de markten niet omheen konden: John Boehner had eerder op donderdagavond nog gezegd dat de onderhandelingen over het begrotingsvoorstel positief verliepen. De Republikeinen hadden met hun 'Plan B' een voorstel ingediend waarin zij de inkomensdrempel voor belastingmaatregelen verlaagden. De president van de VS had al aangegeven dat hij daarover zijn veto zou uitspreken, maar Boehner, die namens de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden naar voren trad, kreeg bij zijn eigen partij de handen al niet op elkaar.

    Daar moest hij mee naar buiten treden en dat deed hij veel later op de avond. Wall Street was toen al dicht en had zijn eerdere positieve indicaties verwerkt. Boehners besluit voerde de druk op een begrotingsakkoord nog verder op: de tijd raakte op met Kerstmis voor de boeg en niemand in de VS zag de fiscal cliff graag werkelijkheid worden, zeker de Republikeinen niet.

    De AEX verwerkte vrijdag, met daarop de laatste expiratie van het jaar, de nieuwe stand van zaken in de VS met een verlies van 2 punten en dat viel nog mee gezien de reactie in de Amerikaanse futures. In de loop van de ochtend kwamen er uit Duitsland weinig opwekkende tijdingen: het ministerie van financien verwachtte een aanhoudende terugval van de economie en het consumentenvertrouwen over januari daalde onverwacht, terwijl dat over december neerwaarts werd bijgesteld.

  4. forum rang 10 voda 21 december 2012 18:21
    Deel 2:

    De AEX zakte in de loop van de ochtend tegen de verwachting wel verder weg onder invloed van de verder wegzakkende Amerikaanse futures die rond het middaguur voor de Dow Jones Industrial een verlies indiceerden van 180 punten. Groeicijfers uit het Verenigd Koninkrijk werden neerwaarts bijgesteld en ook dat weerhield de belegger er niet van enige winst te verzilveren.

    's Middags bleek uit data van de Universiteit van Michigan dat het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in december is afgenomen, nadat men in november nog optimistischer leek over de staat van de economie. De index kwam uit op 72,9, van 82,7 een maand eerder. Verder zorgde het impasse rondom de fiscal cliff ervoor dat Wall Street na de openingsbel verder in het rood dook.

    De AEX sloot vrijdag af met een verlies van 0,7% op 344,12 punten. Op weekbasis bedroeg het verlies 0,1%.


    De sterkste stijgers in de AEX en de Midkap van de afgelopen week, (slotstand vandaag vergeleken met vrijdag een week geleden):



    - SBM Offshore +17,83%
    - Koninklijke BAM Groep +8,37%
    - TNT Express +7,35%
    - PostNL +4,81%
    - Aegon +3,56%


    De sterkste dalers in de AEX en de Midkap van de afgelopen week, (slotstand vandaag vergeleken met vrijdag een week geleden):



    - Koninklijke KPN -18,57%
    - TomTom -5,19%
    - Aperam -4,59%
    - Koninklijke Wessanen -4,26%
    - Koninklijke Vopak -3,07%


    Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@dowjones.com; +31-20-571 5201
  5. forum rang 10 voda 21 december 2012 19:05
    EUROPA VANDAAG: Europese beurzen sluiten lager


    AMSTERDAM (Dow Jones)-De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag lager gesloten, maar herstelden gedurende de tweede helft van de handelsdag licht, nadat de Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden John Boehner benadrukte dat beleidsmakers moeten blijven samenwerken om de dreigende fiscal cliff te vermijden.

    De EuroStoxx 50 sloot vrijdag 0,3% lager op 2.651,09. De DAX-30 daalde 0,5% tot 7.636,23, de CAC-40 sloot 0,2% lager op 3.661,40 en de FTSE-100 verloor 0,3% tot 5.939,99.

    Het sentiment stond vrijdag volledig in het teken van de Amerikaanse begrotingsproblemen. Nadat John Boehner donderdag laat niet de steun kreeg van zijn achterban voor de belastingverhoging voor inkomens boven $1 miljoen. Een oplossing voor de Amerikaanse budgetproblemen voor 31 december lijkt daarmee verder weg dan ooit.

    Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen voor januari lager is uitgekomen dan verwacht. De index daalde tot 5,6, tegenover 5,8 in december.

    Daarnaast werd bekend dat de Britse economie in het derde kwartaal van 2012 minder hard is gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal op kwartaalbasis met 0,9%.

    Quza bedrijfsnieuws kon het Finse Nokia rekenen op de aandacht van de beleggers, nadat bekend werd dat Nokia en Research in Motion, de producent van BlackBerry, hun dispuut omtrent een patent-licentie-overeenkomst hebben beslecht. Het aandeel Nokia verloor circa 3,6%.

    De Britse verzekeraar Aviva sloot 0,4% lager, nadat het concern bekend maakte zijn Amerikaanse levensverzekeringsdivisie te verkopen voor $1,8 miljard.

    Met name de financials en mijnbouwfondsen hebben het vrijdag zwaar te verduren.

    In Londen verloor Barclays 1,5%, Royal Bank of Scotland sloot 1,1% lager en Lloyds Banking Group leverde 2,0% in.

    Mijnbouwer Eurasian Natural Resources sloot 1,5% lager, Anglo American leverde 0,9% in en BHP Billiton sloot 0,6% lager.

    Omstreeks het slot van de handel in Europa noteerde Wall Street lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 1,3% daalt.


    - Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@dowjones.com
35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 913,39 +0,30%
EUR/USD 1,0883 +0,60%
FTSE 100 8.445,80 +0,21%
Germany40^ 18.875,90 +0,85%
Gold spot 2.386,84 +1,22%
NY-Nasdaq Composite 16.511,18 +0,75%

Stijgers

arGEN-X
+4,29%
WDP
+4,26%
Cofinimmo
+4,07%
Aedifica
+3,82%
Xior
+3,44%

Dalers

Umicore
-1,69%
AZELIS...
-1,57%
Melexis
-1,38%
Solvay
-1,22%
bpost
-1,02%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links