Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KK AEX DD 22-8 "Het ei van Columbus.."

149 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Mintzkov 22 augustus 2012 08:14
    Vandaag in het FD een voorstel van VNO-NCW voorzitter Wientjes en alle problemen zijn opgelost...En zo wordt ook de laatste voorzichtige en zuinige spaarder meegezogen in de hypothekenproblematiek als hij na jarenlange trouwe dienst zijn pensioen hoopt te krijgen.

    <quote>
    Pensioenfondsen moeten hypotheekportefeuilles van banken kopen om de economie uit de financiële crisis te helpen. Dat voorstel doet VNO-NCW vandaag in zijn notitie ‘Nederland moet het weer gaan verdienen’.

    Als de hypotheken niet langer drukken op de balans, kunnen banken meer geld lenen aan bedrijven en nieuwe hypotheken verstrekken, zo is de gedachte van de werkgeverslobby.

    Belegging

    Als een van de weinige landen in de wereld beschikt Nederland volgens VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes over een ‘spaarpot’. Banken hebben voor pakweg €?650 mrd aan Nederlandse hypotheken uitstaan. Een groot deel daarvan moet in de visie van Wientjes worden verkocht aan pensioenfondsen. ‘Een dergelijke belegging is minder risicovol dan beleggen in Zuid-Europese staatsobligaties en levert toch langjarig een goed rendement.’

    Banken kunnen dan weer meer kredieten verlenen. Ook de vastgelopen woningmarkt krijgt volgens Wientjes hiermee een nieuwe impuls. Het kabinet moet dan wel het afstempelen van de pensioenen opschorten en de rekenrente waarmee pensioenfondsen hun verplichtingen berekenen, verhogen.

    Investeren

    VNO-NCW kijkt niet als eerste naar de Nederlandse pensioenfondsen als oplossing voor de financiële problemen. Politici hebben de afgelopen jaren de fondsen opgeroepen dat zij moeten investeren in wegen, banken, de gezondheidszorg, schoolgebouwen en sowieso meer in het Nederlandse bedrijfsleven. Tot dusver hebben pensioenbestuurders zich altijd krachtig verzet tegen dergelijke suggesties. ‘Pensioenfondsen zijn niet de pinautomaat van het kabinet’, zei PGGM-bestuurder Martin van Rijn toen werd gesuggereerd dat pensioenfondsen in verzorgingstehuizen zouden moeten investeren.

    Dat de fondsen de kat uit de boom kijken, verbaast Wientjes niet. ‘Zij kijken vooral naar het rendement voor hun deelnemers, niet of de Nederlandse economie wordt gered.’

    Eurocrisis

    Voor de eurocrisis heeft Wientjes een controversiële oplossing: de Europese Centrale Bank moet lidstaten helpen wanneer beleggers hun staatsschuld niet meer willen financieren. ‘Elke munt­unie heeft een “lender of last resort” nodig. Er moet een vangnet zijn. Het punt is gepasseerd waarop Europa de muntunie uit elkaar laat vallen.’

    Tot nu toe is het rechtstreeks opkopen van nieuwe staatsobligaties taboe, omdat een Europees verdrag dat verbiedt. Vooral Duitsland en Nederland verzetten zich hiertegen, omdat landen met schuldproblemen dan geen dwang meer voelen om hun overheidsfinanciën gezond te maken.

    Vangnet

    Een vangnetfunctie voor de ECB moet van Wientjes daarom vooraf worden gegaan door een groeipolitiek en strengere afspraken over begrotingsdiscipline. ‘Eerst moet je saneren. Maar je moet een lender of last resort boven de markt laten hangen.’ Groei moet wat hem betreft komen uit loonmatiging, lastenverlichting en het bevriezen van overheidsuitgaven.

    <unquote>

    fd.nl/economie-politiek/138901-1208/v...

    Succes weer !
    grt Mintzkov
  2. [verwijderd] 22 augustus 2012 10:21
    Hmm ik denk vandaag meervanhetzelfde,vanavond die FOMC minutes maar zal wel niks zijn.Immers komen de verkeizingen eraan en elk politek clubje in de VS zullen inmiddels de nodige schoenzolen hebben versleten om de fed iets/niets te laten doen,dus dat heft elkaar mooi op.Kreeg zelf de indruk dat het volgens de fed mensen het voorlopig wel welletjes is met dat gestimuleer.Oh wacht er is natuurlijk ook nog die € "crisis"...helemaal vergeten,nou die stellen we ff uit tot volgende week,nieuwe maand,nieuwe kansen..

    Gr,
    JJ
149 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 0,00%
EUR/USD 1,0731 +0,33%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +0,09%
Gold spot 2.332,38 -0,24%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

AB InBev
0,00%
Ackerm...
0,00%
Aedifica
0,00%
Ageas
0,00%
Aperam
0,00%

Dalers

AB InBev
0,00%
Ackerm...
0,00%
Aedifica
0,00%
Ageas
0,00%
Aperam
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links