Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Deens hypotheekmodel moet onze woningmarkt redden

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 augustus 2012 07:43
    door Sonny Duijn

    VOORBURG - Aan de vooravond van de verkiezingen houden projectontwikkelaren en bouwondernemingen in Nederland een nadrukkelijk pleidooi voor een radicale verandering van het hypotheekstelsel. Een massale overstap naar het traditionele Deense model moet de bankfinanciering op gang brengen. Bovendien kan extra ondersteuning voor starters vanuit de overheid de lijkbleke woningmarkt weer kleur geven. Vooralsnog lijken politici de urgentie nog onvoldoende in te zien en vooral druk bezig te zijn met het winnen van zieltj

    We schrijven 1795 als een grote brand woedt in Kopenhagen en een deel van het huizenbestand verwoest. Een geniale oplossing wordt bedacht: de wederopbouw van de stad wordt gefinancierd met obligaties, met het geld van rijke goedzakken. Het Deense hypotheekmodel werd in zijn meest pure vorm in het leven geroepen. Binnen enkele jaren was Kopenhagen weer de oude.

    Het ’oude’ Deense hypotheekmodel is vrij eenvoudig uit te leggen. Een bank verstrekt een hypotheek aan een klant, en biedt op de markt direct een obligatie uit met dezelfde kenmerken. Dat schuldpapier komt vervolgens in handen van institutionele beleggers als pensioenfondsen. De bank is in deze eigenlijk niet meer dan een tussenpersoon, een administratiekantoor. Een bewoner leent het geld eigenlijk van pensioenfondsen en verzekeraars, de opkopers van de obligaties.

    Metafoor
    Het drama in Kopenhagen destijds is een metafoor van het slagveld vandaag de dag onder Nederlandse bouwbedrijven. Er zijn dit jaar al honderden faillissementen in de bouwnijverheid uitgesproken (exclusief eenmanszaken) en volgens de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers zal dit over heel 2012 uitkomen op 1200. „Ongeveer de helft van die failliete bedrijven zijn gewoon gezond, het zijn ook nog vaak innovatie bedrijven”, neemt directeur Nico Rietdijk het op voor zijn achterban. „Velen gaan failliet omdat banken gebruikmaken van kleine lettertjes in de contracten, waardoor banken afzien van kredietverstrekking op conversiemomenten.”

    Dat klinkt slinks, maar Rietdijks irritatie richt zich niet op banken. „Die moeten hun eigen vermogen versterken volgens nieuwe regelgeving, zoals die van Basel III. Daardoor verstrekken ze liever niet al te royale hypotheken, omdat hun positie dan juist verzwakt.”

    Kracht
    En juist op dat vlak schuilt een grote kracht van het Deense hypotheekmodel. „De kapitaalpositie van de bank wordt dan niet verzwakt bij het verstrekken van een hypotheek”, stelt Rietdijk. „Het grote kapitaal – ja, dat is er echt – zit nu bij pensioenfondsen en verzekeraars. Die zijn een aantal jaren terug grotendeels uit de hypotheekmarkt gedrukt door de banken, die via een hefboomsysteem meer aan hypotheken wilden gaan verdienen.”

    Niet alleen projectontwikkelaars en bouwers zijn lovend over de Deense variant. Solid Mortgages uit Leiden ziet in het Deense model dé oplossing voor de Nederlandse woningmarkt en jubelt op zijn website: „Het Deense hypotheekmodel heeft drie nationale bancaire crises overleefd, en zelfs een default van de Deense centrale overheid. Ook tijdens de laatste financiële crisis was men in staat om obligaties uit te blijven geven in de kapitaalmarkt.”

    Introductie
    Solid Mortgages gaat volgend jaar samen met de Vereniging Eigen Huis en De Hypotheekshop het Deense model in Nederland introduceren. „Ze hebben ons gevraagd om hierin te investeren”, zegt algemeen directeur Ron Bavelaar van de Hypotheekshop. „Dit model biedt zó veel voordelen, dit konden wij niet aan ons voorbij laten gaan.” Hij benoemt het lagere risico voor banken en de grotere zekerheid voor investeerders in de hypotheekobligaties. Immers, bij het Deense model wordt de loan-to-value gelimiteerd op 80%.

    De politiek kan zijn steentje bijdragen door ook in de bres te sprengen voor het Deense model, maar ook op andere manieren. Tot nu toe is de politiek echter laks. Dat kost de sector banen, en het land werkgelegenheid. „De problemen onder kleine bouwers zijn nog veel groter dan iedereen denkt.” Ook de Neprom, die grotere projectontwikkelaars vertegenwoordigd, maakt zich sterk voor een alternatieve financieringswijze op de Nederlandse woningmarkt.

    Maar de oplossing hoeft niet per definitie uit Denemarken te komen. Rietdijk ziet ook alternatieve oplossingen. „De Nederlandse staat kan bijvoorbeeld goedkoop financieren op de kapitaalmarkt. Stel dat zij een systeem in het leven roept, waarin zij pak ’m beet €500 miljoen extra beschikbaar stelt voor aantrekkelijke leningen aan starters op de woningmarkt. Puur om de hypotheekruimte van starters te verruimen. Dat zou een enorme stap in de goede richting zijn. De overheid kan hier zelf gewoon aan verdienen, door aan de starters een iets hogere rente te vragen dan waartegen zij zichzelf kunnen financieren - maar dan altijd nog veel goedkoper dan waar banken dat voor moeten doen. Maar hiervoor is wel meer daadkracht van de politiek nodig. De discussie beperkt zich nu veel te veel tot de hypotheekrenteaftrek. Dit is op zichzelf geen oplossing.”

  2. forum rang 6 haas 16 augustus 2012 08:17
    quote:

    schreef:

    Deens hypotheekmodel moet onze woningmarkt redden
    DE titel van dit draadje dekt niet de inhoud van het artikel !

    Het Deens model is financieringsmodel
    Het finacieringsmodel is interessant om BANKEN uit te schakelen voor nwe hypotheken tot 80% dekking mss ? Interessant voor hypotheekverkopende ketens.zoals de hyposhop etc ?

    Maar het redt niet de NE Woningmarkt:
    - de huizenprijzen zijn te hoog
    - er kan maximaal 80 % hypotheek verstrekt worden
    - er zijn te weinig kopers die de prijs/hypotheek kunnen betalen
    - het is geen vervanging/regeling afbouw van de HRA
  3. MRK1 16 augustus 2012 12:38
    directeur Nico Rietdijk, Solid Mortgages en Neprom zijn een beetje naief. Het Deens hypotheek model is gebaseerd op maximaal 80% loan to value.
    Dat betekent dat een koper 25% eigen geld mee moet nemen (ik reken ook 5% kosten koper mee.). Dus op een huisje van 250k, even EUR 62.500 cash aftikken aub.
    Dat kunnen niet zo veel gezinnen, dus geen realistische oplossing voor Nederland.
  4. [verwijderd] 16 augustus 2012 12:45
    Hier nog wat meer info over hoe andere landen dit doen
    Overal is er een maximum aan verbonden
    Totaal iets anders dus als onze HRA

    Vergelijkbare regelingen in andere landen
    België

    In 2005 heeft België een nieuw systeem van hypotheekrenteaftrek ingevoerd: de Woonbonus. De aftrek is een vast bedrag (€ 2080), ongeacht de waarde van het huis, dat van toepassing is zolang de hypotheek nog niet afbetaald is. Dit is ongeveer een vijfde van de in Nederland geboden aftrek voor een gemiddelde woning bij een modaal inkomen. Daarbovenop komt in België maximaal de eerste 10 jaar een extra aftrek van € 690. Beide bedragen zijn geïndexeerd. Gezinnen met drie of meer kinderen krijgen daar bovenop nog € 70. Het financiële voordeel is afhankelijk van de hoogste belastingschijf waaraan men individueel onderworpen is.
    [bewerken] Ierland

    Ierland kent het systeem van Mortgage Interest Relief. Gedurende de eerste zeven jaar dat men een huis bezit betaalt de overheid 20 tot 25% van de rente terug. Het rentebedrag waarover de teruggaaf geldt is gemaximeerd op 10.000 euro voor een alleenstaande en 20.000 euro voor gehuwden. Als men een ander huis koopt gaat de termijn van zeven jaar opnieuw in.
    [bewerken] Verenigd Koninkrijk

    De hypotheekrenteaftrek in het Verenigd Koninkrijk is vanaf 1979 uitgefaseerd. Als eerste werd het aftrekbare bedrag aan een maximum gebonden. Daarna werden de aftrektarieven verlaagd. Na vijfentwintig jaar is de hypotheekrenteaftrek uiteindelijk in 2000 helemaal afgeschaft. De afschaffing heeft niet tot grote problemen geleid.
    [bewerken] VS

    In de Verenigde Staten is de hypotheekrente (over een hypotheekschuld van maximaal een miljoen dollar) voor verreweg de meeste eigenaars volledig aftrekbaar. Er bestaat geen politieke steun om de hypotheekrenteaftrekregeling te veranderen. De impact van hypotheekrenteaftrek is in de VS overigens gering vanwege de veel lagere belastingtarieven. De eigenaars hebben er dus relatief minder baat bij en de overheid relatief minder nadeel.
    [bewerken] Zweden

    In Zweden is de hypotheekrenteaftrek in 1991 beperkt tot een maximum van 30% van de betaalde hypotheekrente, waar voorheen een maximum van 90% van toepassing was. Het moment van afschaffing werd gevolgd door een periode van recessie in de Zweedse economie. Het is niet duidelijk of de wijziging in de hypotheekrenteaftrek hier de oorzaak van was. Wel wordt de mening gehoord[bron?] dat zij een versterkend effect op de recessie heeft gehad, hoewel de grootte
  5. sunnyboy 16 augustus 2012 14:16
    De graaiers en prijsopdrijvers hebben weer iets bedacht. Hypotheekmodel op z'n Deens? Jarenlang hebben projectontwikkelaars, banken en bouwbedrijven zakken met geld verdiend door grondspeculaties en hoge huizenprijzen. Het pleidooi waar ze nu weer mee komen is geen oplossing voor de huizenkoper, maar voor hen zelf. Om te beginnen, alles moet goedkoper en dat zal de grote jongens pijn blijven doen. Ik heb de oplossing in huis, maar die krijgen ze alleen als ze me er dik voor betalen zoals in Brussel, ha,ha.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 910,59 +0,71%
EUR/USD 1,0771 -0,10%
FTSE 100 8.433,76 +0,63%
Germany40^ 18.773,50 +0,47%
Gold spot 2.360,72 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.340,87 -0,03%

Stijgers

UCB
+3,58%
Ontex
+2,78%
Lotus ...
+1,75%
Ageas
+1,69%
bpost
+1,61%

Dalers

Bekaert
-2,79%
Solvay
-2,15%
Xior
-2,03%
Deceun...
-1,96%
VGP
-1,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links