Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Frank van Dongen - Op berenjacht

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 augustus 2003 14:43
    De verhalen van Frank zijn al een half jaar lang logish, alleen de markt gaat gewoon haar eigen weg. Vandaar dat Frank geld verloren heeft de laatste maanden, net als de vele andere beren die maar bleven vasthouden aan het ineenstorten van de koersen en bleven wachten op het juiste (veel lagere) moment om in te stappen.
    Het is (en blijft) gewoon een moeilijk te voorspellen markt, maar de lering is wel dat je af en toe anders dan logisch moet handelen en een gokje moet wagen.
    Marijn
  2. forum rang 6 !@#$!@! 27 augustus 2003 13:30
    Pensioenfonds kalm bij obligatiekrach

    AMSTERDAM - Na de beurskrach worden pensioenfondsen geconfronteerd met een duikvlucht van obligaties. Maar dat leidt nog niet tot aanpassing van de beleggingsmix.

    Even leek het tij gekeerd. Begin vorige week werd de koersdaling van staatsobligaties tijdelijk afgelost door stijgende koersen. Maar al snel hernamen obligaties de weg omlaag. Daardoor ligt de toonaangevende Amerikaanse tienjaars rente nu op 4,5%, ver boven het dieptepunt van half juni (3,1%).

    Volgens sommige zakenbanken is het einde van de rentestijging nog niet in zicht. Rabobank International stelt in een recente studie dat de rente de komende 12 maanden verder oploopt naar 5,4%. De bank merkt op dat het tempo van de rentestijging sterker is dan tijdens eerdere obligatiecrashes, maar dat de omvang van de stijging nog niet bijzonder is (zie grafiek).

    Rabobank ziet redenen voor een verdere rentestijging. Zo maakt kwantificering van de relatie tussen de lange rente en de nominale economische groei duidelijk dat de rente op dit moment nog onder het niveau ligt dat hoort bij de huidige groei. Bovendien 'vereist' het verwachte economische herstel een verdere stijging van de rente.

    Daarnaast laat de studie zien dat de rente nog steeds laag is in vergelijking met het dividendrendement op aandelen. De rente moet verder omhoog richting een kleine 6%.

    Daling van de obligatiekoersen kan problematisch zijn voor pensioenfondsen. De sluipkrach op de beurs heeft hun dekkingsgraad onder druk gezet. Het beleggen in obligaties is bij sommige fondsen opgelopen ten koste van aandelen. Zo heeft pensioenfonds ABP het streefpercentage van obligaties, ten koste van aandelen opgevoerd van 40% naar 44%. Toch zegt Jean Frijns, directeur vermogensbeheer ABP, niet wakker te liggen van de duikvlucht van de obligatiekoersen. 'Op de korte termijn bijt het wat omdat onze dekkingsgraad negatief beïnvloed wordt door slechte beleggingsresultaten op obligaties. Maar op de lange termijn heeft een hogere rente ook voordelen. Het beleggen van nieuwe pensioenpremies in obligaties met een hogere rente is voor het afdekken van onze pensioenverplichtingen gunstig', aldus Frijns.

    'Bovendien zullen obligaties alleen verder dalen als de economie aantrekt en dan wordt het verlies op obligaties meer dan gecompenseerd door koerswinsten op aandelen', voegt Frijns toe.

    Het ABP laat zich bij het beleggingsbeleid slechts beperkt leiden door de verwachting wat koersen op korte termijn gaan doen. Van de streefpercentages die voor de verschillende beleggingscategorieën zijn vastgesteld mag Frijns tien procent afwijken, maar hij heeft geen behoefte die grens op te zoeken.

    Frijns vertelt zich pas zorgen te gaan maken over de obligaties als de rente harder stijgt dan de economische groei. 'Want dan stijgen aandelen niet genoeg om de obligatieverliezen goed te maken.'

    Roderick Munsters, directeur beleggingen PGGM, heeft het streefpercentage van 30% voor het obligatiebezit ook nog niet aangepast. 'In reactie op de koersdalingen hebben wij obligaties bijgekocht.' Zo probeert het pensioenfonds voor de zorg- en welzijnssector het belang van obligaties in de totale portefeuille op peil te houden. Het obligatiebezit van PGGM ligt nu op circa euro 15 mrd.

    Munsters betwijfelt of de obligatiekoersen nog veel zullen dalen. 'We hebben een minicrash gehad, maar het kan goed dat daarmee het ergste achter de rug is.' Ook Roland van den Brink van het pensioenfonds voor de Metaal-en elektrotechnische industrie (PME), past het obligatiebelang nog niet aan, ondanks de koersverliezen. PME houdt op dit moment zelfs iets meer obligaties aan dan nagestreefd wordt. Door de duikvlucht van de obligatiemarkt is het rendement op obligatiebeleggingen van PME voor dit jaar teruggelopen van 4% half juni naar 2,25% half augustus. 'Het effect is beperkt, omdat we slechts 14% van onze obligaties in Amerikaanse schuldpapieren beleggen en 29% in Europese obligaties', aldus Van den Brink. Daarbij gaat het grootste deel van de Amerikaanse beleggingen niet naar staatsobligaties, terwijl dat in Europa wel het geval is.

    Jan Karstanje, hoofd beleggingen bij Interpolis, zegt dat het rendement op obligaties dit jaar negatief uitvalt als de rente verder stijgt. Maar ook hij maakt er zich niet druk over. 'Wij hebben een maand geleden een al eerder geplande draai gemaakt richting minder obligaties en meer aandelen', aldus Karstanje. Ten opzichte van het nieuwe streefpercentage van 55% voor obligaties blijft het huidige belang iets achter.

    Door de minikrach is het rendement op de obligaties van Interpolis, dat voor 14 bedrijfstakpensioenfondsen belegt, gezakt van 4,5% naar 2,5%. Maar dat heeft Interpolis nog niet bewogen tot extra actie. 'De koersverliezen tikken op papier wel door in de beleggingsresultaten, maar obligaties die in koers dalen houden wij vaak gewoon vast', aldus Karstanje.

    Pensioenfondsen gaan er blijkbaar van uit dat de koersval van obligaties hun dekkingsgraad niet te veel zal aantasten.
    Raoul Leering
    Copyright (c) 2003 Het Financieele Dagblad

    - dit stukje heb ik hieronder geplaats vanwege deze alinea;
    "'Bovendien zullen obligaties alleen verder dalen als de economie aantrekt en dan wordt het verlies op obligaties meer dan gecompenseerd door koerswinsten op aandelen', voegt Frijns toe."

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 911,68 +0,12%
EUR/USD 1,0784 +0,12%
FTSE 100 8.430,17 -0,04%
Germany40^ 18.735,30 -0,20%
Gold spot 2.342,34 -0,78%
NY-Nasdaq Composite 16.340,87 -0,03%

Stijgers

Care P...
+3,89%
Recticel
+2,82%
Proximus
+2,10%
Ontex
+1,95%
D'IETE...
+1,57%

Dalers

Cofinimmo
-7,10%
KBC Groep
-3,45%
arGEN-X
-1,70%
Kinepolis
-1,35%
UCB
-1,06%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links