Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tegenlicht Nederland 2: De macht van de rating agencies

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sloeki 30 januari 2012 22:01

    Kijktip..helaas wat laat gepost omdat ik zelf aan het kijken was ;)

    De financiële markten sidderen als de rating agencies hun oordeel bekend maken over de kredietwaardigheid van een land. Regeringsleiders liggen wakker om de rating van hun land. Maar vaak waren de oordelen van Moody's, S&P's en Fitch onjuist.

    "Het is gewoon koffiedik kijken. Het geven van een kredietbeoordeling aan een land is niets anders dan een raadspelletje." Jerome Fons. Voormalig directeur Moody's.

    De rating agencies, of kredietbeoordelaars, zijn niet uit het nieuws weg te denken. De laatste tijd vliegen de ‘downgrades’ van vooral Europese landen en bedrijven ons om de oren. Met als gevolg onrustige financiële markten en overheden die financieel nog verder in de problemen komen. Het verlagen van een kredietbeoordeling van een land kan zulke grote gevolgen hebben dat regeringsleiders, als hun kredietbeoordeling in het geding is, soms smekend aan de telefoon hangen bij de kredietbeoordelaars.

    Wie zijn deze kredietbeoordelaars eigenlijk? Waarop baseren zij hun kredietbeoordelingen? En kloppen de rapportcijfers die zij toekennen aan bedrijven en landen wel?

    Voor meer inzicht in de macht van de kredietbeoordelaars sprak Tegenlicht met o.a. Jerome Fons, ex-directeur van Moody’s, David Levey, voormalig hoofd van de afdeling Europese landenratings van Moody’s, Timothy Sinclair, hoogleraar politieke economie aan de Universiteit van Warwick, en Dirk Müller, voormalig beurshandelaar aan de aandelenbeurs in Frankfurt. Daarnaast kijkt Tegenlicht naar de gevolgen van de afwaardering van Portugal en spreekt met Ron Grassi, een gepensioneerde advocaat die in zijn eentje een rechtszaak is begonnen tegen de rating agencies.

    In Tegenlicht het verhaal over de rating agencies, hun invloed op de financiële markten en hun rol op het wereldtoneel.

    tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-...
  2. [verwijderd] 30 januari 2012 22:16
    Het is altijd prettig als in een dergelijk tv-programma je eigen mening wordt bevestigd.

    Portugese burgemeester: ze voeren eigenlijk gewoon een oorlog met andere middelen tegen de euro.
    Grappig, ex moody manager: de snelle verlaging van de ratings in Europa is eigenlijk alleen een bevestiging van het feit dat ze eerder te hoog waren vastgesteld.

    Weinig nieuws en een beetje eenzijdig, maar ik neem aan dat de agencies er weinig behoefte aan hadden hun standpunt uit te gaan leggen.

    Ook wel grappig en mij onbekend; De overheid in de VS betaalt zelf niet voor rating van hun obligaties, dat vinden ze onnodig
  3. [verwijderd] 30 januari 2012 22:57
    quote:

    Bard123 schreef op 30 januari 2012 22:49:

    ik kijk nu die uitzending en wie kan me uitleggen hoe de Nederlandse drie-maands lening tijdens de veiling op een negatief rente-percentage uitkomt? Wie doet dat en waarom?
    Partijen met "overtollig" geld op korte termijn die niet het risico willen nemen om het tijdelijk bij een onveilige bank of in een onveilig land te parkeren. Zekerheid voor alles, maar inderdaad bijna onbegrijpelijk
  4. [verwijderd] 30 januari 2012 23:06
    quote:

    Bard123 schreef op 30 januari 2012 22:49:

    ik kijk nu die uitzending en wie kan me uitleggen hoe de Nederlandse drie-maands lening tijdens de veiling op een negatief rente-percentage uitkomt? Wie doet dat en waarom?
    Wat zou jij doen als je Shell bent en je hebt een paar honderd miljoen euro's cash overtollig?
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 0,00%
EUR/USD 1,0728 +0,31%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +0,09%
Gold spot 2.332,07 -0,25%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

Xior
+6,16%
bpost
+3,47%
Proximus
+3,38%
Ontex
+3,16%
DEME G...
+2,19%

Dalers

KBC Groep
-0,83%
Melexis
-0,80%
IBA
-0,77%
UCB
-0,44%
Barco
-0,15%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links