Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KK DD 08-09-2011

228 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 mvliex 1 8 september 2011 11:28
    Fed overweegt ongebruikelijke stappen

    NEW YORK (WSJ/Dow Jones)--De Amerikaanse Federal Reserve overweegt drie ongewone stappen om het economisch herstel nieuw leven in te blazen, in aanloop naar een vergadering later deze maand, schrijft The Wall Street Journal woensdag.

    Fed-voorzitter Bernanke spreekt donderdag in Minneapolis, en zal waarschijnlijk herhalen dat de Fed alle opties bestudeert voor de vergadering op 20 en 21 september.

    Intussen pleiten andere Fed-bestuurders voor meer actie. "De echte bedreiging is economische stagnatie en het vooruitzicht van vele jaren met hoge werkloosheid", zei John Williams van de San Francisco Fed woensdag. Nieuwe stappen kunnen "voorkomen dat de patient verder achteruitgaat, en hem mogelijk weer op de been helpen".

    In het woensdag gepubliceerde 'Beige Book' schetste de Fed een Amerikaanse economie die bescheiden groeit, met plaatselijk zwakkere plekken, afnemende prijsdruk en grote onzekerheid bij bedrijven.

    In normale tijden beinvloedt de Fed de bereidheid om te lenen en investeren door de interbancaire rente, die banken elkaar berekenen op dagbasis, te verhogen of te verlagen. Deze rente staat echter al bijna op nul.

    Een tweede instrument dat de Fed sinds de crisis ruimhartig heeft gebruikt, is het inkopen van staatsleningen en hypotheken, om de langlopende rente omlaag te duwen. Inmiddels heeft de centrale bank voor $2,325 biljoen aan schuldpapieren opgekocht, maar er wordt gezocht naar een alternatief voor dit controversiele instrument, dat neerkomt op het bijdrukken van geld.

    Een eerste stap die veel aandacht krijgt binnen de Fed betreft het verlengen van de gemiddelde looptijd in de enorme portefeuille met staatsleningen die de Fed heeft opgebouwd. Dit kan door kortlopende Treasury's in te ruilen voor langer lopend papier, waardoor de langere rente daalt ten opzichte van de korte.

    Dit zou volgens Eric Rosengren, president van de Boston Fed, meer mensen stimuleren om huizen te kopen of te herfinancieren, maar andere Fed-bestuurders zouden minder enthousiast zijn over deze ingreep.

    Een tweede stap die wordt overwogen, is een verlaging van de rente van 0,25% die de Fed momenteel biedt aan banken die hun contanten stallen bij de centrale bank. Dat levert meer op dan de 0,196% die beleggers momenteel krijgen voor een tweejarige Treasury. Volgens sommigen zou de Fed banken niet moeten belonen voor het aanhouden van contanten, in plaats van leningen te verstrekken.

    De voorzitter van de Chicago Fed, Charles Evans, zei onlangs niet erg gelukkig te zijn met hoe dit beleidsinstrument momenteel werkt. Volgens anderen zou zo'n verdere verlaging weinig opleveren en zou het de kortermijn-geldmarkt kunnen verstoren.

    Een derde stap die Fed-bestuurders bespreken is duidelijker taal over de economische doelstellingen en uitgangspunten van het rentebeleid. Nadat de Fed in augustus al duidelijk aankondigde de rente laag te zullen houden tot 2013, willen sommigen bij de Fed dat deze verder gaat, en aangeeft vanaf welk werkloosheidsprecentage of inflatieniveau de rente kan worden verhoogd. Tegenstanders zeggen dat de Fed geen doelstelling voor de werkloosheid moet nastreven, omdat daar veel factoren een rol in spelen die de Fed niet kan beheersen.

    Een nieuwe, derde inkoopprogramma van obligaties en leningen door de centrale bank - een optie die door veel marktpartijen wordt besproken - is nog steeds mogelijk, maar heeft momenteel niet veel steun binnen de Fed.

    Een voorbeeld van een meer radicale ingreep, die momenteel nog niet wordt overwogen door Bernanke, is om een maximumrendement in te stellen voor staatsleningen met middellange looptijd, beneden een bepaald laag niveau. Volgens Fed-bestuurder Rosengren is het arsenaal aan middelen waarover de Fed beschikt, groter dan men denkt. "Men moet niet denken dat we maar een, twee of drie instrumenten tot onze beschikking hebben."


    Door Jon Hilsenrath, vertaald en bewerkt door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; archie.vanriemsdijk@dowjones.com

  2. [verwijderd] 8 september 2011 11:39
    quote:

    blaaskaak schreef op 8 september 2011 11:22:

    [...]

    macro nieuws.. al tijden non-events.
    Mogelijk BK,maar wel iets waar ik van te voren rekening mee kan houden.Als ik op rumours moet gaan handelen met opties wordt ea wel errug duur gezien de snelheid van dalingen de afgelopen 5 weken.daarom ben ik ook maar op die katten van superbeer gaan jagen,met de nodige kortlopende bescherming ging ea toch best wel goed.
  3. forum rang 7 mvliex 1 8 september 2011 12:14
    quote:

    JansenH5 schreef op 8 september 2011 11:57:

    De ECB rente kan nauwelijks minder.
    do 08 sep 2011, 11:56 'ECB moet rente verlagen'

    MOSKOU (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet de rente volgende maand weer verlagen om schade aan de Europese economie te voorkomen. Dat zei de hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup, Willem Buiter, donderdag tegen persbureau Reuters.

    ,,Ze moeten hun koers verleggen, en niet alleen stoppen met het verhogen van de rente. Ze moeten de rente daadwerkelijk verlagen'', zei Buiter over de centrale bank. ,,Het zou een mooi afscheidscadeau zijn als Trichet daar al mee begint.''

    De ECB besloot eerder dit jaar tweemaal om de rente met een kwart procentpunt te verhogen, om de stijging van de inflatie te beperken. De bank neemt donderdag opnieuw een besluit over het rentepeil in de eurozone. Economen verwachten dat de rente daarbij onveranderd zal blijven en dat de ECB minder scherpe uitspraken over de inflatiedreiging zal doen dan in de afgelopen maanden.
228 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 912,53 -0,09%
EUR/USD 1,0856 -0,26%
FTSE 100 8.449,20 +0,04%
Germany40^ 18.739,00 -0,69%
Gold spot 2.374,48 -0,50%
NY-Nasdaq Composite 16.742,39 +1,40%

Stijgers

Orange...
+4,26%
Care P...
+1,90%
Galapagos
+1,78%
Aperam
+1,51%
IBA
+1,27%

Dalers

D'IETE...
-5,56%
Umicore
-3,91%
KBC Groep
-3,77%
Brederode
-3,24%
bpost
-3,08%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links