Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Van Lanschot Kempen NV AEX:VLK.NL, NL0000302636

  • 37,600 31 mei 2024 17:37
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 37,050 - 37,750
  • 103.191 Gem. (3M) 87,6K

Van Lanschot ondergaat stress test onder regi

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 8 juli 2010 15:55
    Van Lanschot ondergaat stress test onder regie DNB


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Van Lanschot Bankiers nv zal net als vier grotere Nederlandse banken een stress test ondergaan, zo zegt de private bank donderdag.

    "We staan weliswaar niet op de lijst van 91 grote Europese banken, die onder leiding van de Europese toezichthouder een stress test zullen ondergaan, maar we hebben met De Nederlandsche Bank afgesproken dat we onder regie van de DNB dezelfde test zullen ondergaan", zegt Van Lanschot-woordvoerder Etienne te Brake tegen Dow Jones Nieuwsdienst. Hij wil niet zeggen wie daartoe het initiatief heeft genomen.

    In Europees verband worden 91 banken, waaronder ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Reaal, aan de stress test onderworpen, waarbij de financiele betrouwbaarheid van de banken bij verschillende economische en monetaire scenario's worden doorgerekend.

    Een woordvoerster van minister De Jager zegt nog niet te weten op welke wijze de resultaten van de stress test van Van Lanschot naar buiten zullen worden gebracht.



    - Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com



  2. forum rang 10 voda 21 juli 2010 16:09
    Van Lanschot maakt uitslag stresstest bekend21 jul 2010, 10:22 uur

    DEN BOSCH (AFN) - Van Lanschot Bankiers zal de resultaten van de stresstest, die het ondergaat onder regie van De Nederlansche Bank (DNB), openbaren. Dat stelde een woordvoerder woensdag.

    Eerder was nog onduidelijk of Van Lanschot met de resultaten naar buiten zou treden. De beursgenoteerde bank staat niet op de officiële lijst van 91 Europese banken die de test ondergaan.

    Daar staan wel de Nederlandse staatsbank ABN Amro, ING, SNS Bank en Rabobank op. Vrijdag 23 juli openbaart het Europese orgaan voor bankentoezicht CEBS nabeurs de resultaten, die moeten uitwijzen of ze bestand zijn tegen grote onverwachte schommelingen in de economie.

    De zegsman van Van Lanschot kon niet aangeven of de bank ook vrijdag al in de stroom resultaten meegaat. Wel stelde hij dat Van Lanschot wel meer stresstesten ondergaat. ,,En die zijn nooit een probleem''.

  3. forum rang 10 voda 22 juli 2010 16:39
    Van Lanschot openbaart stresstest maandag
    22 juli 2010, 11:11 | ANP
    DEN BOSCH (AFN) - Van Lanschot Bankiers zal de resultaten van de stresstest, die het onder regie van De Nederlansche Bank (DNB) heeft uitgevoerd, maandag voor de opening van de beurs bekendmaken. Dat stelde een zegsman van de financiële instelling donderdag.

    ,,Dat is de afspraak met DNB, om onderscheid te maken met de vier Nederlandse banken die op Europees niveau mee moesten doen'', aldus de woordvoerder.

    Vrijdag 23 juli openbaart het Europese orgaan voor bankentoezicht CEBS na het sluiten van de beurs de resultaten van de test, die moeten uitwijzen of banken bestand zijn tegen grote schommelingen in de economie. Op de officiële lijst van 91 banken staan ook ING, SNS Bank, ABN Amro en Rabobank.

  4. forum rang 10 voda 26 juli 2010 16:06
    Van Lanschot: Tier 1 ratio 9,0% bij meest ongunstige scenario


    Door Maaike Noordhuis

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Van Lanschot Bankiers nv houdt bij het meest ongunstige stress scenario een Tier 1 ratio van 9,0%, zo blijkt uit de EU-stresstest die de bank heeft ondergaan onder regie van De Nederlandsche Bank (DNB).

    "Indien rekening wordt gehouden met de veronderstelde impact bij het meest ongunstige scenario, zou de geconsolideerde Tier I ratio van Van Lanschot eind 2011 nog 9,3% bedragen, vergeleken met 10,1% eind 2009", aldus Van Lanschot.

    Het zogenaamde 'aanvullend sovereign risk scenario' zou de Tier I ratio met nog eens 0,3 procentpunt beïnvloeden. Deze zou dan eind 2011 9,0% bedragen, vergeleken met het wettelijke minimum van 4,0%.

    Van Lanschot stelt in een persbericht dat de totale sovereign obligatieportefeuille bestaat uit 97% Duitse en Nederlandse staatsobligaties of door de Nederlandse staat gegarandeerde obligaties.



    Door Maaike Noordhuis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201, maaike.noordhuis@dowjones.com



  5. Hoederman 15 juli 2011 19:07
    Ratingbureau Standard & Poor's (S&P) heeft vandaag de Single A minus (stable outlook) creditrating voor F. van Lanschot Bankiers N.V. opnieuw bevestigd. S&P geeft in een toelichting aan dat deze herbevestiging onder meer is te danken aan de solide kapitaalsbasis en de sterke fundings- en liquiditeitspositie van de bank.

    "The ratings on Netherlands-based private bank F. van Lanschot Bankiers N.V. reflect Standard & Poor's Ratings Services' view of its conservative management, good capital base, and sound funding position", aldus S&P.

    Het lage risicoprofiel van Van Lanschot blijkt onder andere uit het feit dat de bank geen exposure heeft op staatsobligaties van Griekenland, Portugal, Ierland, Italië en Spanje.

    's-Hertogenbosch, 13 juli 2011

    Bron: www.vanlanschot.nl/vanlanschot/over-v...

  6. Hoederman 20 juli 2011 08:17
    Van Lanschot: Resultaten Europese stresstest 2011

    Core Tier I-ratio na meest ongunstige stress scenario (inclusief impact sovereign risk) 9,8% in 2011 en 9,7% in 2012 (minimum EBA benchmark van 5%) ten opzichte van een Core Tier I-ratio van 9,6% ultimo 2010
    Eigen vermogen in de onderzochte periode stijgt; ook in het meest ongunstige scenario onder de stresstest behoudt Van Lanschot een positief nettoresultaat
    Géén exposure op staatsobligaties van Griekenland, Portugal, Ierland, Italië en Spanje
    Constant Korthout, CFO/CRO Van Lanschot: "Van Lanschot heeft een conservatief risicoprofiel en dit wordt bevestigd door de resultaten van de Europese stresstest. Dit komt ook tot uiting in de hoge kwaliteit van de kredietportefeuille die voor ongeveer de helft uit woninghypotheken bestaat. 98% van de kredietportefeuille bestaat uit leningen in Nederland en België en slechts 0,11% (circa € 15 miljoen) in de Europese periferielanden. Binnen de beleggingsportefeuille van de bank is alleen sprake van landenrisico op Nederland, Duitsland, Zwitserland en Canada. Van Lanschot heeft dus geen exposure op obligaties uit Griekenland, Portugal, Ierland, Italië en Spanje. Ook in het meest ongunstige stress scenario heeft de bank voldoende buffers om onverwachte schokken op te vangen. Dit beeld zien we terug in de resultaten van de stresstests die we regelmatig als onderdeel van ons risicomanagement doorvoeren en werd ook nog onderstreept met de herbevestiging op 13 juli 2011 van de Single A- (stable outlook) creditrating van de bank door ratingbureau Standard & Poor's."

    EBA (European Banking Authority), voorheen CEBS, heeft de EU-brede stresstest uitgevoerd vanuit haar verantwoordelijkheid voor de stabiliteit van het financiële stelsel in Europa (macro-prudentieel) en de financiële instellingen (micro-prudentieel). Doel van deze stresstest is het verkrijgen van inzicht in de weerbaarheid van financiële instellingen bij spanningen in de economie en op de financiële markten.

    Van Lanschot maakt geen onderdeel uit van de groep van 90 Europese banken die deze EU-brede stresstest verplicht moeten ondergaan. Van Lanschot heeft op eigen initiatief - analoog aan vorig jaar - dezelfde Europese stresstest uitgevoerd.

    In de test werden de door de EBA voorgeschreven methodologie, scenario's en uitgangspunten gebruikt, zoals een scenario van dalende huizenprijzen en commercieel vastgoed, oplopende werkloosheid en een daling van de beurskoersen. De berekeningen (zowel 'baseline' als 'adverse') gaan uit van een constante balans en 'what if'-scenario's voor vergelijkingsdoelstellingen.

    Indien rekening wordt gehouden met de veronderstelde impact bij het meest ongunstige scenario zou de geconsolideerde Core Tier I-ratio van Van Lanschot (als gevolg van haar private banking-activiteiten) eind 2012 nog 9,7% bedragen, vergeleken met 9,6% eind 2010. Deze stresstest laat zien dat Van Lanschot een kapitaalbuffer van 4,7% - ofwel € 565 miljoen - heeft ten opzichte van de minimum Core Tier I-ratio van 5,0% gehanteerd voor deze test.


  7. Hoederman 2 augustus 2011 21:46
    Natuurlijk genoeg factoren te noemen waarom de koers laag staat.
    De bankensector heeft het natuurlijk ook zwaar te verduren tegenwoordig. Doordat Van Lanschot echter vooral (alleen) in NL en België actief is en geen exposure heeft in de PIGS-landen, valt de schade hieruit mee.

    De verwachting van een winst van 4 euro per aandeel in 2013 staat nog steeds. Uitgaande van een k/w van 10 zou de koers dus op 40 kunnen staan in 2013.....
    Over twee weken komen de halfjaarcijfers; dan weten we of deze lijn nog steeds haalbaar is.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Op het hoofdkantoor van Van Lanschot Kempen mag de vlag uit

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links