Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Marcel Tak - (Te) duur vermogensbeheer

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 september 2010 16:38
    Twee opmerkingen: 1) u noemt een staatslening "risico vrij". Die mening deel ik in beperkte mate. Stel de rente loopt vrij snel op in 2011 ev. Dat is toch niet uit te sluiten... Dan neemt de waarde van de obligatielening ook af. Welliswaar loop je op de terugbetaling weinig risico maar op het ( gemiste )rendement en de tussentijdse waarde wel degelijk.2)
    Dat u de beheervergoeding van de heren vermogensbeheerders aan de orde stelt is volledig terecht. Zij lopen geen risico en nemen zonder enig bezwaar de 0,3/0,6 % van de kapitaalwaarde van de belegging ieder jaar in ontvangst. Voor staatspapier lijkt mij dat rijkelijk overdreven. Daarnaast adviseren de heren vermogensbeheerders wel de verkeerde beleggingen maar dat wil niet zeggen dat ze niet even zo vrolijk ook daar hun vergoeding over willen ontvangen.
    Voor mij ( O.A.) reden om mijn vermogensbeheerder op te zeggen.
  2. mj vis 30 september 2010 16:52
    Geachte heer Tak , u weet als geen ander , dat deze praktijken bij het gross van de vermogensbeheerders gebeurd , dit is een makkelijke bron van inkomsten , gezien uw achtergrond [ min van Financien ] en u wordt ook nog een gevolgd door heer Hogenvorst [ A.F.M.] volgens de banner op IEX .NL , wat let u om dit soort praktijken met naam en toenaam aan de kaak te stellen .
  3. rubbergrover 1 oktober 2010 10:01
    Het leuke is dat deze kosten opvallen zodra het 'veilige' obligatierendement zo laag is als nu. Als het rendement hoger is, dan hoor je veel minder van deze geluiden. Zelfs als het rendement van de vermogensbeheerder minder is dan dat bij een simpel obligatiefonds. Het lijkt er zo dus op alsof indirect de vermogensbeheerder nu wordt afgerekend op de hoge obligatiekoersen, en de daarmee samenhangende lage rente. Terwijl het werkelijke probleem is dat de kosten geen verhouding hebben met de prestaties in vergelijking tot een benchmark.

    Bij de oplossing die door Marcel wordt aangedragen, zelf op zoek gaan naar spaarrekeningen of obligaties, houdt in dat je een deel van het vermogensbeheer weer zelf moet doen. Terwijl je die energie, zorgen en kennis nu juist wou uitbesteden. Dat is net zoiets als zeggen dat als een aandelenfonds te duur is, je beter zelf kunt beleggen in aandelen, terwijl je nu juist voor een fonds (of vermogensbeheerder) kiest om niet zelf die specifieke keuzes te hoeven maken.

    In mijn ogen zou een betere oplossing zijn dat de vermogensbeheerder voor het grootste deel afgerekend wordt op hoe hij presteert in vergelijking met een benchmark. En dan mag hij best een groot deel van de meerwaarde hebben. Weet hij een spaarrekening te vinden die meer rente geeft? Nou, dan mag hij best een flink deel van die extra rente krijgen. Weet hij met risicovolle aandelenbeleggingen een paar % meer rendement te behalen dan de benchmark voor die categorie? Dan mag hij ook van die paar procent een groot deel zelf houden.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 910,63 -0,14%
EUR/USD 1,0817 +0,25%
FTSE 100 8.428,13 +0,16%
Germany40^ 18.767,50 +0,27%
Gold spot 2.357,45 -0,02%
NY-Nasdaq Composite 16.511,18 +0,75%

Stijgers

DEME G...
+4,93%
Melexis
+2,64%
Recticel
+2,48%
Brederode
+1,95%
SHURGARD
+1,76%

Dalers

arGEN-X
-3,33%
AZELIS...
-3,05%
Umicore
-2,74%
Econoc...
-2,08%
Aedifica
-1,76%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links