Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Marcel Tak - Grieks risico

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 9 december 2009 15:29
    Griekse banken onder aanhoudende druk


    ATHENE (Dow Jones)--Aandelen van Griekse banken blijven woensdag terrein verliezen. Beleggers zijn bang dat de financiele problemen van Griekenland de financiele instellingen zullen raken.

    Griekse bankaandelen zijn de afgelopen dagen scherp gedaald nadat verschillende kredietwaardigheidsbeoordelaars zorgen uitten over het oplopende begrotingstekort van het Zuid-Europese land.

    Dinsdag verlaagde Fitch de kredietrating voor Griekenland naar BBB+ van A- en een dag eerder zetten collega's bij Standard & Poor's de rating A- op scherp. De instellingen wezen daarbij vooral op de overheidsfinancien.

    Het Griekse tekort zal dit jaar naar verwachting 12,7% van het bruto binnenlands product (BBP) bedragen, terwijl een maximaal gat van 3% is toegestaan voor landen die deel uitmaken van de eurozone.

    De rapporten verhoogden de druk op de bankensector die ontstond toen de centrale bank van Griekenland de banken vroeg de afhankelijkheid van goedkope leenprogramma's van de Europese Centrale Bank terug te dringen.

    Griekse banken staan voor circa EUR40 miljard in het krijt bij de ECB. Nu de centrale bank het losse monetaire beleid geleidelijk wil afbouwen, neemt de nervositeit toe over de situatie bij kredietverstrekkers in Griekenland.

    Piraeus Bank verloor rond het middaguur meer dan 8%, Eurobank Ergasias daalde bijna 5% en Alpha Bank koerste 6% in de min. Daarmee presteren ze duidelijk slechter dan andere Europese banken, die gemiddeld 0,9% verloren.



    Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; ben.zwirs@dowjones.com



  2. forum rang 10 voda 9 december 2009 15:39
    'Griekenland is niet het nieuwe IJsland'
    9 dec 2009, 15:28 uur

    ATHENE (AFN) - De regering van Griekenland heeft woensdag geprobeerd haar Europese collega's en de financiële markten ervan te overtuigen dat het land niet op de rand van de financiële afgrond staat. ,,We zijn geen nieuw IJsland, zoals we ook geen nieuw Dubai zijn'', zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou tegen journalisten. ,,We zitten niet te wachten tot iemand ons komt redden.''

    Papaconstantinou reageerde hiermee op uitspraken van Europese collega-ministers. Die maakten eerder op de dag duidelijk dat Griekenland zelf orde op zaken zal moeten stellen. Zo benadrukte de Zweedse minister van Financiën Anders Borg dat andere Europese landen niet van plan zijn Griekenland uit de brand te helpen en dat het land ,,serieuze begrotingsmaatregelen'' moet doorvoeren.

    De financiële positie van Griekenland kwam deze week negatief in het nieuws, nadat twee toonaangevende kredietbeoordelaars hun twijfels hadden uitgesproken over de kwaliteit van de leningen van het land. De kredietbeoordelaars maken zich, net als verscheidene Europese regeringsleiders, zorgen over de bereidheid van de Griekse regering om het enorme tekort op de overheidsbegroting weg te werken.

    Tekort

    Het tekort van de Grieken loopt dit jaar op tot bijna 13 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De twee maanden geleden aangetreden regering heeft beloofd dit volgend jaar terug te brengen tot 9 procent, maar is er nog niet in geslaagd om de markten ervan te overtuigen dat dit zal lukken.

    De afwaardering van de kredietwaardigheid kan het moeilijker maken voor Griekenland om geld te lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB), als die de soepele regels die vanwege de financiële crisis werden ingesteld weer aanscherpt.

    Door de afwaardering wordt krediet zowel voor de Griekse overheid als voor Griekse banken, die hun kredietwaardigheid ook achteruit zagen gaan, nu al duurder. ,,We lenen tegen een hogere prijs, maar er is nog geen gebrek aan liquiditeit'', aldus Papaconstantinou.

  3. [verwijderd] 9 december 2009 18:00
    quote:

    sims schreef:

    [quote=Sergeant Garcia]
    Caramba!
    In navolging van Griekenland heeft S&P de kredietwaardigheid van Spanje verlaagd.

    Wie is de volgende?
    [/quote]

    Olé, Portugal natuurlijk! Laat de torreros maar komen!
    Die waren eergister al aan de beurt. Blijkbaar is Portugal geen nieuws.

    Monday, trading in euro-denominated government bonds was subdued ahead of the year end. The yield spread between 10-year Greek government bonds and euro-zone benchmark German bunds widened to 200 basis points, after Standard & Poor's Ratings Services put Greece's 'A-' sovereign rating on creditwatch negative. S&P also revised its outlook on Portugal's sovereign credit rating to negative from stable, blaming a deterioration in public finances.
  4. forum rang 10 voda 10 december 2009 18:04
    Alleen harde maatregelen helpen Griekenland
    10 dec 2009, 18:00 uur

    AMSTERDAM (AFN) - Harde maatregelen om de Griekse economie te hervormen zijn het enige antwoord op de onrust rond de financiële situatie van het land. Financiële steun van andere Europese landen is daarbij uit den boze. Dat zeiden de economen André Szász en Sylvester Eijffinger donderdag tegen het ANP.

    De ,,gezamenlijke oplossing'' voor de Griekse problemen die de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag namens de EU-landen beloofde, kan volgens beide economen alleen maar bestaan uit harde eisen voor de aanpassing van de Griekse economie. Daarmee moeten de overheidsfinanciën van het land op orde worden gebracht, zodat eindelijk aan de Europese eisen kan worden voldaan.

    ,,De Grieken moeten zich aan de afspraken houden'', vatte Szász samen. Dat betekent dat de tekorten moeten worden weggewerkt, zonder op financiële steun van andere Europese landen te mogen rekenen. ,,Er is glashelder vastgelegd dat er geen reddingsboei is voor eurolanden die in de problemen komen. Het is de kunst die afspraken overeind te houden, anders ontkracht je elke discipline bij de andere landen.''

    Begrotingstekort

    Volgens de Europese regels moeten EU-lidstaten het begrotingstekort beperken tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en de schuld lager houden dan 60 procent van het bbp. Door de recessie voldoen veel landen niet meer aan deze eis, maar Griekenland spant de kroon. Het tekort is er opgelopen tot bijna 13 procent van het bbp en de staatsschuld bedraagt inmiddels meer dan 300 miljard euro (ruim 120 procent van het bbp).

    ,,Het land heeft jarenlang een loopje genomen met de cijfers'', aldus Eijffinger. ,,Bij de toetreding tot de euro is de regering niet altijd eerlijk geweest en dat spel hebben ze tot het uiterste gedreven. Maar nu is het geduld op, de Europese Commissie zal harde eisen stellen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het terugdringen van de bureaucratie, die weerzinwekkende vormen heeft aangenomen, en het verhogen van de pensioenleeftijd. Die ligt in Griekenland nog lager dan in Nederland.''

    Onrust temperen

    De aankondiging van harde maatregelen kan volgens Eijffinger genoeg zijn om de onrust rond de financiële situatie van Griekenland weer te temperen. Die laaide deze week hoog op, nadat kredietbeoordelingsbureau Moody's zijn waardering voor de Griekse staatsschuld verlaagde.

    De uiterste sanctie, verwijdering van Griekenland uit de eurozone, is volgens de Tilburgse hoogleraar geen optie. ,,De kosten daarvan zijn gigantisch. Het duurt veel te lang voordat zo'n besluit kan worden genomen en berokkent grote schade aan de reputatie van de euro.''

    De problemen van Griekenland vormen volgens beide economen ook geen bedreiging voor de toekomst van de euro. ,,Daarvoor is de Griekse economie veel te klein'', aldus Eijffinger. ,,Het is juist een kans'' stelde Szász. ,,Als men nu hard is, dan wordt het ook moeilijker om straks niet hard te zijn als een groot land zoals Italië met de pet langskomt.''

  5. [verwijderd] 11 december 2009 16:36
    Hoe gevaarijk is het om russische roulette te spelen?..Wat we zien, is een paradigm shift! De obligaties worden wereldwijd aan topkoersen verhandeld...met uitzondering van deze van failliet gaande staten. In de 1920-30's kende Europe een gelijaardig fenomeen: de meeste staten gingen failliet en er kwam een moratorium op hun schulden [daarom is er toen zoveel kapitaal naar de USA gevlucht].
    Op zolder heb ik nog hopen "waardeloze staatsobligaties" liggen. Sommige hebben een (nooit nageleefde) staatswaarborg...
    Je kan en mag de Overheid NOOIT vertrouwen..en als je nu echt van plan ben om Grieks papier te kopen, lees een goed geschiedenisboek (of www.Goldonomic.com) en koop toch goud!
  6. forum rang 10 voda 16 december 2009 22:23
    Lagere kredietbeoordeling voor Griekenland
    16 dec 2009, 22:15 uur

    ATHENE (AFN) - Griekenland heeft voor de tweede keer in korte tijd een lagere waardering gekregen van een kredietbeoordelaar. Standard & Poor's verlaagde de beoordeling van de staatsleningen van het land woensdag met een stap tot BBB+. Een AAA-rating is de hoogste waardering die een land kan krijgen.

    Kredietbeoordelaar Fitch ging S&P vorige week al voor met een lagere waardering van de kredietwaardigheid van de overheid. De verlaging door S&P was verwacht. De organisatie dreigde eerder al met deze maatregel als Griekenland de overheidsuitgave niet zou terugdringen.

    Griekenland is het eerste land uit de eurozone dat het moet stellen zonder A-status.

  7. forum rang 10 voda 14 januari 2010 16:32
    UPDATE: Geen bijzondere behandeling ECB voor Griekenland


    (Update van eerder gepubliceerd bericht 'Trichet: geen bijzondere behandeling voor Griekenland' om meer informatie toe te voegen)

    FRANKFURT (Dow Jones)--President van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet verwerpt het idee dat Griekenland gedwongen zou kunnen worden de eurozone te verlaten vanwege de toenemende problemen met de overheidstekorten en de schuld.

    Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is een absurd idee, zei Trichet tijdens een persconferentie over het laatste rentebesluit. "Ik geef geen commentaar op absurde hypothesen", antwoordde hij op de vraag of Griekenland of andere in problemen verkerende landen de eurozone zouden kunnen verlaten.

    Tegelijkertijd sloot de bankpresident echter uit dat Griekse banken extra speling krijgen bij de centrale bank. Toen Trichet werd gevraagd of hij Griekse obligaties als onderpand zou accepteren wanneer ze niet aan de eisen voldoen, antwoordde hij dat de regels wat betreft onderpand bij leningen voor geen enkel land zullen worden gewijzigd.

    De ECB verlaagde tijdens de kredietcrisis de acceptatiegrens voor de kredietwaardigheid van onderpand naar BBB, maar wil aan het einde van het jaar terug naar een niveau van A-. De angst bestaat echter dat Griekse obligaties tegen die tijd niet aan die voorwaarde kunnen voldoen.

    "Geen enkel land kan een bijzondere behandeling van de ECB verwachten", aldus Trichet. Griekenland en andere landen die kampen met fiscale problemen moeten hun problemen voor hun eigen bestwil aanpakken, zei de centrale bankier.



    Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; ben.zwirs@dowjones.com

17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 923,36 0,00%
EUR/USD 1,0893 +0,02%
FTSE 100 8.285,34 +0,47%
Germany40^ 18.636,40 -0,09%
Gold spot 2.383,31 +0,31%
NY-Nasdaq Composite 17.173,12 -0,09%

Stijgers

AB InBev
0,00%
Ackerm...
0,00%
Aedifica
0,00%
Ageas
0,00%
Aperam
0,00%

Dalers

AB InBev
0,00%
Ackerm...
0,00%
Aedifica
0,00%
Ageas
0,00%
Aperam
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links