Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Marcel Tak - Weg met de sorry's

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 april 2009 14:57
    "Hoeveel fouten de financiële sector de afgelopen jaren ook heeft gemaakt, met verstikkende regulering van de overheid schieten we uiteindelijk het doel voorbij."

    De meeste anaylseren wijzen erop dat verregaande deregulering in grote mate heeft bijgedragen aan het ontstaan en ontsporen van de huidige crisis.

    Het lijkt dan ook niet meer dan logisch om te herreguleren, oftewel te ver doorgeschoten deregulering terug te draaien.

    Als het nu nog niet duidelijk is dat een maatschappelijke taak als bankieren niet alleen overgeleverd kan worden aan de grillen van de markt en het laissez faire denken is er nog een lange weg te gaan.

    Excuses van Marcel zijn wel op z'n plaats ;) (grote knipoog).
  2. mr 123456 8 april 2009 15:05
    Maar het is toch allemaal begonnen doordat de jongens van Moodies en S&P de ratings verkeerd hebben weergegeven. Wat tripple a moest zijn voor de subprime's was feitelijk veel lager (wat ze later ook hebben erkend). Ik wil niet pleiten voor grote bonussen, maar ben wel benieuwd wat de bankiers dan gedaan hadden.

    Zelf pleit ik voor bonussen die afhankelijk zijn van het resultaat over bv 5 jaar (bonus in de vorm van aandelen dia pas na 5 jaar mogen worden opgenomen).

  3. forum rang 5 theo1 8 april 2009 15:40
    quote:

    BJL schreef:

    Als het nu nog niet duidelijk is dat een maatschappelijke taak als bankieren niet alleen overgeleverd kan worden aan de grillen van de markt en het laissez faire denken is er nog een lange weg te gaan.
    Dat geklets over die maatschappelijke taak begint me een beetje te storen. Banken zijn altijd, vanaf het eerste begin, commerciële bedrijven geweest en over het algemeen functioneert dat heel redelijk. Soms niet natuurlijk, maar staatsbezit is ook geen enkele garantie. Zie de Duitse Landesbanken, die zijn als "nutsbedrijven" behoorlijk uit de bocht gevlogen en daar hadden ze helemaal geen hijgerige korte termijn speculanten en hedgefunds voor nodig.

    En als je wil kun je heel erg veel zien als noodzakelijke maatschappelijke taak die niet aan de grillen van de markt kan worden overgelaten. Voedselvoorziening: hebben we allemaal nodig. Internet: zijn we allemaal van afhankelijk tegenwoordig. Transport: nationaliseren die handel want het is veel te riskant zo: als Maersk failliet gaat staan al die containers stil. Olie en gas: veel te belangrijk om aan de markt over te laten. En dan laat ik de fantasie nog lang niet echt gaan.

    Een bust hoort net zo bij het systeem als een boom. Je moet niet proberen dat uit te schakelen, je moet er zo goed mogelijk mee omgaan en de schade beperken.
  4. raulgol 8 april 2009 15:48
    Prima stuk!
    Het zou Maas sieren als hij het goede voorbeeld zou geven door met de belastingbetaler mee te doen.
    Geen woorden maar daden!
    Van zijn ontvangen bonussen van de laatste 3 jaar betaalt hij 90 cent voor de $ voor de Alt-A porto.
    Indien hij zo zeker van zijn zaak is weet hij vast wel wat medewerkers van ING over te halen met hem mee te doen, waardoor de belastingbetaler wat minder fors Joe's huis sponsort.
  5. deegee 8 april 2009 16:08
    met alle respect hoor, maar het houd niet op met die bonussen uitdelen,ze blijven graaien !!!!!als je naar KPN kijkt , gisteren de ava geweest! scheepsbouwer en die consorten hebben nooit genoeg( rupjes nooit genoeg ) daar hadden en hebben geen respect voor de aandeelhouders die tegen waren. er zit maar een ding op, en dat is commissarissen en directie leden ook in een cao doen zijn we van allenden af denk ik.zo niet? voor jou een ander,en amerikanen? als zij niet willen aanpassen aan ons stelsel, niet aannemen!!
    gr deegee
  6. [verwijderd] 8 april 2009 16:33
    quote:

    theo1 schreef:

    Dat geklets over die maatschappelijke taak begint me een beetje te storen. Banken zijn altijd, vanaf het eerste begin, commerciële bedrijven geweest en over het algemeen functioneert dat heel redelijk. Soms niet natuurlijk, maar staatsbezit is ook geen enkele garantie.
    Je hoort mij ook niet zeggen dat banken staatsbezit moeten worden.

    Overigens is telecom sector ook zwaar gereguleerd, net als energiemarkt. Kijk maar eens naar het hoog ontwikkelde California wat er gebeurd als je alles aan de markt overlaat.

    Vergeet niet dat financiele stelsel hele economie naar z'n grootje kan helpen, en altijd met de hand klaar staat bij de overheid voor steun om dat te voorkomen. Was niet nodig geweest als er wat voorzichtiger was gebankierd (en geen investment bank / verzekeringsactiviteiten gemengd waren met consumenten banken).
  7. [verwijderd] 8 april 2009 19:01
    wat is er van de tabakblt-code terecht gekomen wb beloning? Volgens de VEB onder de maat. Nu zeker weer overlaten aan zelfregulering.Frijns van de monitoring-comm. vond het allemaal in orde gek genoeg.En de minister die het rapport ontving ook.
    Er zijn , in bedrijf en overheid, veel mensen die hun werk niet doen, geen "gezeur" willen.
    ik zou daarom zeggen , bonus is nooit meer dan een percentage van de winst, bij verlies nul dus.
    Plafond à la balkende -norm en nu es zonder uitzonderingen.
    Dat wordt weer vergaderen van de CEO's in een Hilton om er onderuit te komen want wij kennen ze.
    Bijles achteraf werkt niet zo goed. Ken uw 10 grootste producten altijd.
  8. [verwijderd] 8 april 2009 22:13
    Beste Marcel, je zag kansen in de financiele sector tijdens de IEX voetbalwedstrijd van 2008.

    Ik was daar wat sceptischer over, zonder de wijsheid in pacht te hebben. Nadien is het ineen gestort, maar dat zeg ik niet om mijn gelijk te bewijzen (ik heb er ook niet naar gehandeld en van geprofiteerd, maar iig niet posities uitgebreid).

    Nu ligt de bankiersfunctie op het hakblok, dat ervaren alle mensen die bij een bank werken. Er wordt mee gespot en gehoond. De top is hier verantwoordelijk voor, zij hebben de onderlagen besmet. In de top is het lonely, maar daaronder wordt het een maatschappelijk fenomeen.

    Wat er moet gebeuren is dat de deposito garantie regelingen voor buitenlandse excoten met een Nl bankvergunning accuut om zeep moeten.

    Wat doen zij met dat duur aangetrokken geld ? Rommelkredieten of in de eigen economie pompen. De ratings worden verlaagd, maar de toestroom blijft aanzwellen (immers garantie).

    Het depositogarantiestelsel moet opgebracht worden door de banken zelf, dus zou het zo maar kunnen dat bij echte brand de hele boel in de hens gaat en de 1 de ander meetrekt.

    Nuchter nadenken en geen commissie van wijzen voor nodig.

  9. [verwijderd] 9 april 2009 00:06
    quote:

    theo1 schreef:

    Een bust hoort net zo bij het systeem als een boom. Je moet niet proberen dat uit te schakelen, je moet er zo goed mogelijk mee omgaan en de schade beperken.
    Aangezien je spreekt over "moeten" de volgende vragen voor jou:
    - zijn we er goed mee omgegaan?
    - wordt de schade beperkt?

    De praktijk leert toch dat er niet aan jouw voorwaarden wordt voldaan. Hoe kun je dit standpunt dan nog in nemen?
  10. [verwijderd] 9 april 2009 00:20
    Zolang er nog een bonuscultuur is zal er niks veranderen in het bankwezen en bedrijfsleven. Ik heb niks tegen een prikkel maar de nadruk zal altijd liggen op de sales korte termijn en de kwaliteit van het product komt pas op het tweede plan.

    Er dient een hele cultuuromslag te komen waarbij de continuïteit van een bedrijf op lange termijn voorop staat (dus de kwaliteit van het product) ipv het korte termijn denken

    Het probleem is dat dit besef er wel is, maar dat geen enkele CEO zich er druk om maakt. Hij ziet zich zelf tenslotte ook als een korte termijn factor. En voor een paar miljoen wil iedereen het woord "sorry" wel uitspreken

    En beleggers zijn tegenwoordig niet anders. Die klagen het hardst nu, maar zelf eisen ze ook hogere rendementen en stimuleren ze de korte termijn gedachte

    Kortom, we zullen niks leren van deze crisis
  11. [verwijderd] 9 april 2009 00:23
    quote:

    Insider19 schreef:

    Kortom, we zullen niks leren van deze crisis
    Give it time.

    Eerst moet alles grondig afgebroken worden en daarna zullen de nieuwe bouwers weer voorzichtig beginnen. Pas lange tijd daarna zal dezelfde fout weer gemaakt worden.

    Als we nu snel herstellen - wat ik niet denk / hoop - gaan dezelfde fouten inderdaad weer op korte termijn gemaakt worden.
  12. [verwijderd] 9 april 2009 00:43
    precies, daarom denk ik ook dat we er niks van leren

    We roepen nu allemaal wel dat alles drastisch moet worden veranderd, maar als de economie ook maar weer even aantrekt, dan vervallen we gewoon weer in het oude. Vertrouwen verliezen kan heel snel maar weer opbouwen dat duurt heel lang. Ik geloof dat die regel alleen geldt voor vreemd gaan. Als we geld kunnen verdienen dan vergeten we namelijk heel snel
  13. [verwijderd] 9 april 2009 00:56
    quote:

    novastar schreef:

    .............
    Wat er moet gebeuren is dat de deposito garantie regelingen voor buitenlandse excoten met een Nl bankvergunning accuut om zeep moeten.
    .............
    Wat Bos had moeten doen is een fractie van de tegoeden garanderen (bv 80%), zonder maximum.
    Hiermee bereik je dat men geld niet zomaar parkeert bij de bank met de hoogste rente, en zorg je ervoor dat sterke banken nog sterker worden.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 913,56 +0,02%
EUR/USD 1,0870 -0,13%
FTSE 100 8.438,65 -0,08%
Germany40^ 18.700,60 -0,89%
Gold spot 2.379,64 -0,29%
NY-Nasdaq Composite 16.742,39 +1,40%

Stijgers

Care P...
+3,95%
Orange...
+2,70%
Aperam
+1,96%
Galapagos
+1,86%
IBA
+1,41%

Dalers

D'IETE...
-5,65%
Umicore
-4,48%
Recticel
-3,01%
Aedifica
-2,82%
KBC Groep
-2,74%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links