Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Analyse van Momentumstrategie: Volg de Hype!

110 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Herr Professor 22 september 2007 15:16
    In deze en volgende postings (er kan maar 1 plaatje per posting namelijk) publiceer ik mijn analyse van het toepassen van een momentum strategie op landen. Tevens laat ik zien hoe een en ander zou kunnen worden geimplementeerd door een belegger in trackers, certificaten of beleggingsfondsen.

    Mijn conclusie is in ieder geval: Volg de Hype! een consequent toegepaste 'landen momentum strategie' had sinds 1969 een 750-vervoudiging van uw inleg opgeleverd, tegen een 90-vervoudiging van een gemiddelde wereld belegging.

    Veel leesplezier, en natuurlijk graag kritiek of commentaar.
  2. Herr Professor 22 september 2007 15:16
    Analyse van een ‘Landen Momentum Strategie’

    DrPiPi10 (IEX alias)

    In dit artikel wordt een mechanische strategie geanalyseerd waarbij iedere maand wordt belegd in de drie landen die in de 12, 3 of 1 maand daarvoor de beste performance lieten zien. Dit staat bekend als ‘momentum strategie’. Het idee is dat landen (of sectoren, aandelen, enz) die een positief ‘momentum’ hebben, dwz een outperformace laten zien ten opzichte van andere landen (sectoren, enz) deze outperformance enige tijd zullen vasthouden.

    In deze analyse is gebruik gemaakt van de country indices van MSCI-BARRA (zie website www.mscibarra.com/products/indices/st... , inclusief herbelegd dividend (zogenaamde Net Standard Core indices), in Euro’s, in maandelijkse updates vanaf 1-1-1969 tm 1-4-2007. Er is gebruik gemaakt van Developed Market indices inclusief het verre oosten, Hong Kong, e.d.. De strategie test de performance van een belegging die iedere maand kiest voor de drie indices die de 12, 3 of 1 maand daarvoor het best hadden gepresteerd.
  3. Herr Professor 22 september 2007 15:17
    Het resultaat


    Bovenstaande grafiek laat een duidelijke outperformance zien van de Momentumstrategie (blauw/rood/groen) ten opzichte van een belegging in een gemiddelde van alle indices (zwart/geel). De sterkste outperformance wordt bereikt met een belegging in die landen die hetzij de laatste 12 maanden het best presteerden (blauw), dan wel 1 maand daarvoor het best presteerde (rood). 3 maanden ‘terugkijken’ (groen) levert een iets mindere outperformance (dit verschil verdwijnt nagenoeg indien de HongKong index niet wordt meegenomen in de analyse).

  4. Herr Professor 22 september 2007 15:17
    In figuur 2 is een en ander logaritmisch weergeveven. Wie vanaf 1969 consequent in deze strategie had belegd had zijn inleg ca 750-vervoudigd. Wie een gemiddelde belegging had gevolgd had zijn inleg ca 90-vervoudigd.

    (de legend van de x-as valt weg: dit is 'maanden sinds 1969'
  5. Herr Professor 22 september 2007 15:19
    Welke landen?

    Een belangrijke vraag is, in welke landen deze strategie belegt, en hoe vaak er dient te worden geswitched. Zijn deze landen bijvoorbeeld wel toegankelijk voor de doorsnee belegger? Belegt met vooral in Europa of de VS? Wordt het resultaat gedomineerd door een bepaald land?

    De lijst in tabel 1 (einde artikel) geeft aan in welke landen is belegd in het geval er 1 maand wordt teruggekeken. Duidelijk is dat er een gevarieerde mix ontstaat van landen, zowel in Europa als het verre Oosten. Opvallend weinig wordt belegd in de VS (North America). Nederland, dat een slechte reputatie heeft, komt toch relatief vaak voor.

    Tegenwoordig zijn veel van deze landen toegankelijk voor particuliere beleggers, bijvoorbeeld via gespecialiseerd beleggingsfondsen of trackers. Toepassen van deze strategie vanaf 1969 was wel moeilijk geweest.

    Onder wordt ingegaan op een variant die voor particuliere beleggers wel mogelijk is.

  6. Herr Professor 22 september 2007 15:20
    Risico’s

    Vaak wordt gedacht dat het gebruiken van een momentumstrategie (‘volg de hype’) grote risico’s met zich meebrengt. Daarom is gekeken naar de distributie van returns van een gemiddelde belegging versus die van de momentum belegging. Onderstaande figuur geeft de verdeling van maandelijkse returns (niet in % maar fracties, dus 0.1 = 10%) voor de drie momentum varianten (12, 3, 1) en een gemiddelde belegging (M: alle landen samen). In het kader staan de gemiddeldes per annum, en de standaard deviaties, beiden in procenten.

    De momentum strategie heeft een bredere verdeling, en dus een hogere standaard deviatie. Dit verschil is echter niet groot (let op, het gaat hier om maandelijkse returns, wat sowieso een dempend effect heeft op de standaard deviatie). Bovendien, en dat is opmerkelijk, zit het verschil hem vooral in het rechter gedeelt van de distributie! Met andere woorden, de momentum strategie heeft een vergelijkbaar downside risico met de een gemiddelde belegging, maar een hoger upside ‘risico’. Er is dus sprake van een duidelijke alpha component.
  7. Herr Professor 22 september 2007 15:21
    Werkt het nog?

    Vaak wordt gezegd dat de momentum strategie zijn beste tijd heeft gehad. Onderstaande grafieken geven de outperformance van de momentum strategien tov een gemiddelde belegging over de jaren heen. De figuur geeft de maandelijkse outperformance in %, (gemiddelde outperformance per jaar in de box).
  8. Herr Professor 22 september 2007 15:22
    De figuur geeft de cumulatieve outperformance over de jaren (in fracties, dwz 1 = 100%).

    Een en ander laat zien dat momentum strategien hun goede en slechte tijden kennen (ook underperformance!), maar wel van alle jaren zijn, en nog steeds werken. Het effect lijkt in de loop der jaren iets af te nemen. Zeker het ‘3maands’ momentum voegt de laatste 18 jaar nauwelijks iets toe.
  9. Herr Professor 22 september 2007 15:23
    Wat kun je er mee?

    Een betrekkelijk eenvoudige implementatie van deze strategie zou kunnen zijn om iedere maand in de drie beleggingsfondsen te investeren die de laaste 12 of 1 maand het best hebben gepresteerd. Via de diverse beleggingsfondsen sites zijn dergelijke lijstjes betrekkelijk eenvoudig te produceren (als ze al niet op de voorpagina staan).

    Het is natuurlijk niet bekend of daarmee een vergelijkbare outperformance te zien zou zijn als met de hier geanalyseerde strategie. Onderstaande figuur laat echter zien dat er ook bij beleggingsfondsen een positieve correlatie (corr coefficient 0.5) is tussen de prestatie van de afgelopen 12 maanden en de prestatie 3 maanden daarna. Hiervoor is gebruik gemaakt van de data van Fundix (ca juni 2007).

    De fondsen in de circel rechtsonder zijn de vastgoedfondsen. Indien deze zouden worden weggelaten is de correlatie veel sterker.
  10. Herr Professor 22 september 2007 15:25
    Ik zou graag een vergelijkbare analyse doen voor individuele aandelen, bijvoorbeeld van de AEX afgelopen 20 jaar. Als iemand me daarvoor de data aanreikt (koersen, dagelijks, wekelijks of maandelijks van AEX fondsen afgelopen 20 jaar of zo in excel, Matlab, tekstfile) zal ik die ook publiceren

    DrPiPi10
  11. [verwijderd] 22 september 2007 16:08
    Dit zijn erg interessante postings. Dit lijkt een werkende strategie. Mijn intuïtie zegt me ook dat zo'n momentumstrategie op landen minder gevoelig is dan op individuele landen, dus minder risico inhoudt (maar misschien minder winst?). Maar dat is dus slechts een buikgevoel.
  12. [verwijderd] 22 september 2007 17:03
    Eigen onderzoek is natuurlijk geweldig! Dank voor de moeite en het bovendien met ons te delen.

    Een enkele kanttekening: het is goed te zien dat de "Internet-bubble" ook met deze strategie negatieve gevolgen heeft gehad voor de waarde-ontwikkeling: 4,5 jaar wachten was het ongeveer voordat je weer terug was op de oorspronkelijke investering in het slechtste geval. Er zijn stemmen die beweren dat "emerging markets" de huidige/volgende bubble zijn. Af te lezen aan de enorme stijging in je grafieken over de laatste paar jaren, is daar flink wat winst uit voortgekomen. Stel dat het inderdaad een bubble was die ergens komende jaren leegloopt, dan vraag ik me af wat het vervolg van de grafiek is. De eeuwige vraagt blijft: wil ik echt nú gaan beginnen met deze strategie? Komende 12 maanden met vol kapitaal in China bijv.? Ik ga het niet doen iig.

    Daarnaast wordt het risico van een belegging in sommige landen hoger ingeschat dan het risico van andere landen. Ik weet niet hoe je een risico-factor aan een strategie als deze moet toekennen, maar ik kan me voorstellen dat de factor hoger is dan die van het tracken van de MSCI World index.

    NB: varianten van deze strategie zouden natuurlijk ook de landen met het meeste neerwaartse momentum kunnen shorten of een mix van beide aanpakken.
  13. Herr Professor 22 september 2007 17:17
    quote:

    sypkens schreef:

    Een enkele kanttekening: het is goed te zien dat de "Internet-bubble" ook met deze strategie negatieve gevolgen heeft gehad voor de waarde-ontwikkeling: 4,5 jaar wachten was het ongeveer voordat je weer terug was op de oorspronkelijke investering in het slechtste geval. Er zijn stemmen die beweren dat "emerging markets" de huidige/volgende bubble zijn. Af te lezen aan de enorme stijging in je grafieken over de laatste paar jaren, is daar flink wat winst uit voortgekomen. Stel dat het inderdaad een bubble was die ergens komende jaren leegloopt, dan vraag ik me af wat het vervolg van de grafiek is. De eeuwige vraagt blijft: wil ik echt nú gaan beginnen met deze strategie? Komende 12 maanden met vol kapitaal in China bijv.? Ik ga het niet doen iig.
    Dat is een bekend probleem. Mijn strategie in deze is: Pas de momentum strategie toe, maar houd geld achter om bij te kopen als het flink naar beneden gaat. Uiteraard heb je dan minder winst als het omhoog gaat, maar je risico-rendement verhouding is wel beter dan die van een volle belegging in de world index oid.
  14. Herr Professor 22 september 2007 17:19
    quote:

    sypkens schreef:

    Daarnaast wordt het risico van een belegging in sommige landen hoger ingeschat dan het risico van andere landen. Ik weet niet hoe je een risico-factor aan een strategie als deze moet toekennen, maar ik kan me voorstellen dat de factor hoger is dan die van het tracken van de MSCI World index.
    Het risico wordt behandeld (zie nogmaals figuur). Uit de verdeling van returns blijkt het neerwaartse risico van de strategie vergelijkbaar met een world index belegging. Het opwaartse 'risico' is vooral groter, maar dat wil je natuurlijk ook.

  15. Herr Professor 22 september 2007 17:21
    quote:

    sypkens schreef:

    NB: varianten van deze strategie zouden natuurlijk ook de landen met het meeste neerwaartse momentum kunnen shorten of een mix van beide aanpakken.
    Inderdaad, op een ander forum heb ik de resultaten gepost van een DOG versie: wat doen de 3 slechtste landen? Dat geeft een fikse underperformance (zie figuur). Dus daarop shorten geeft dan weer winst. Samen heb je dan een min of meer globaal sentiments onafhankelijke variant.

    Theoretisch leuk, maar hoe moet je als particulier een land shorten? Je kunt geen beleggingsfondsen of trackers shorten!

  16. Herr Professor 22 september 2007 17:23
    quote:

    Bookie schreef:

    Dit zijn erg interessante postings. Dit lijkt een werkende strategie. Mijn intuïtie zegt me ook dat zo'n momentumstrategie op landen minder gevoelig is dan op individuele landen, dus minder risico inhoudt (maar misschien minder winst?). Maar dat is dus slechts een buikgevoel.
    Je bedoelt minder risico dan met individuele aandelen, neem ik aan. Ik zou dat graag ook willen bekijken, maar heb de data niet bij de hand (bijvoorbeeld AEX koersen van afgelopen 20 jaar oid). Nogmaals: iemand wel?

  17. [verwijderd] 22 september 2007 17:25
    quote:

    sypkens schreef:

    Een enkele kanttekening: het is goed te zien dat de "Internet-bubble" ook met deze strategie negatieve gevolgen heeft gehad voor de waarde-ontwikkeling: 4,5 jaar wachten was het ongeveer voordat je weer terug was op de oorspronkelijke investering in het slechtste geval.
    [/quote]

    Die 4,5 jaar geldt niet voor de echte internet fondsen. Wie in oktober 1998 is ingestapt in het OHRA Internet fonds staat nu op een totaalwinst van 3,8% in bijna 9 jaar tijd. Een gemiddeld rendement van 0,4% per jaar.

    [quote=sypkens]
    Er zijn stemmen die beweren dat "emerging markets" de huidige/volgende bubble zijn. Af te lezen aan de enorme stijging in je grafieken over de laatste paar jaren, is daar flink wat winst uit voortgekomen. Stel dat het inderdaad een bubble was die ergens komende jaren leegloopt, dan vraag ik me af wat het vervolg van de grafiek is. De eeuwige vraagt blijft: wil ik echt nú gaan beginnen met deze strategie? Komende 12 maanden met vol kapitaal in China bijv.? Ik ga het niet doen iig.
    [/quote]

    Of de emerging markets een bubble zijn betwijfel ik. Wel staan sommige landen promiment in de picture. Een portefeuille waarin 10-15% emerging zijn opgenomen is prima. Maar om er vol in te stappen, nee dat hoeft ook weer niet. Een leuk artikel is:

    www.morningstar.nl/news/news.asp?arti...

    [quote=sypkens]
    Daarnaast wordt het risico van een belegging in sommige landen hoger ingeschat dan het risico van andere landen. Ik weet niet hoe je een risico-factor aan een strategie als deze moet toekennen, maar ik kan me voorstellen dat de factor hoger is dan die van het tracken van de MSCI World index.
    In de jaren 90 stonden de emerging markets bekend om hun grote neerwaartse risico. Dat is de laatste jaren aanzienlijk verminderd. Emerging Markets maken een onderdeel uit van iemands portefeuille. Uitsluitend emerging markets is zeker nog risicovol. De momentumstrategie is ook zeer risicovol, heb ik vanmiddag gemerkt.
  18. [verwijderd] 22 september 2007 17:33
    quote:

    drpipi10 schreef:

    Het risico wordt behandeld (zie nogmaals figuur). Uit de verdeling van returns blijkt het neerwaartse risico van de strategie vergelijkbaar met een world index belegging. Het opwaartse 'risico' is vooral groter, maar dat wil je natuurlijk ook.
    Zelf ben ik vanmiddag ook aan het rekenen geweest en bij zowel de momentum strategie als de DOG strategie is het risico aanzienlijk hoger op de KORTE termijn dan in een wereld index belegging. Ook zijn er perioden dat de momentum strategie absoluut niet werkt.
  19. Herr Professor 22 september 2007 17:43
    Ik heb je analyse gezien Hythloday. Ik zie ook dat de momentum strategie soms een underperformance geeft. Maar op de lange termijn (~10 jaar en meer) is er altijd een outperformance.

    Ik deel je mening over risico niet. De verdeling van maandelijkse returns is vergelijkbaar voor momentum versus BAH (zie 'risico' figuur paar psotings terug), alleen heeft momentum een bredere staart aan de positieve kant (en dat is natuurlijk alleen maar goed). Je moet dus niet zomaar naar standaardeviaties kijken: van belang is naar welke kant de verdeling zich uitbreidt. Naar beneden (dat wil je niet) of naar boven (wil je wel).

    Een ander verschil is natuurlijk dat jij en ik naar nogal andere dingen hebben gekeken. Ik heb het over de returns van landen indices (waarbij ik 49 landen heb meegenomen), jij over een een bepaalde set beleggingsfondsen.

    Ik heb voor alle beleggingsfondsen van Fundix (iets van 450) bekeken wat de correlatie is tussen de prestatie van de afgelopen 12 maanden en de 3 maanden daarna. Die is positief, wat ook een indicatie is dat het met fondsen zou moeten werken.

    Maar je hebt gelijk, het kan natuurlijk ook tegenzitten. Gemiddeld is het echter beter, en dat is het enige waarop je kunt vertrouwen. De markt voorspellen kunnen we niet...

  20. [verwijderd] 22 september 2007 18:39
    Ik kan mij voorstellen dat bij sommige landen (uit de sector emerging markets) de mate van risico mede bepaald wordt door de politieke stabiliteit en rust waarin het land verkeerd. Op sommige plaatsen is het waarschijnlijker dan anderen dat er een dictator aan de macht komt die beslag legt op eigendommen van bedrijven. Oorlog (in naburige landen) is meestal ook niet goed voor de beurzen. Worden dit soort factoren überhaupt meegenomen bij het samenstellen van een risico-factor?
110 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 911,51 -0,38%
EUR/USD 1,0857 -0,01%
FTSE 100 8.416,45 -0,09%
Germany40^ 18.741,40 +0,08%
Gold spot 2.421,40 -0,20%
NY-Nasdaq Composite 16.832,62 +0,22%

Stijgers

UCB
+1,34%
DEME G...
+1,20%
D'IETE...
+0,85%
Kinepolis
+0,78%
Econoc...
+0,65%

Dalers

IBA
-3,73%
Umicore
-2,92%
AZELIS...
-2,22%
Solvay
-2,14%
Galapagos
-2,08%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links