Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lachen, wat is uw grootste Blunder

152 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 augustus 2007 12:08
    ps: 9 is de beste

    De grootste tien beleggingsblunders

    Woensdagavond 1 augustus. De Dow Jones noteert 79 punten lager omdat beleggers vrezen dat de Amerikaanse vastgoedcrisis het financieel systeem zal besmetten. Tijdens de laatste 20 minuten voor de slotbel volgt er een opmerkelijk herstel. Fondsbeheerder Simon Carter van Aegon Asset Management verklaarde aan het persbureau Bloomberg: 'Een trader moest een onbedoeld verkooporder voor S&P500-futures ongedaan maken en heeft massaal futures teruggekocht.' Hierna volgen tien nog grotere miskleunen.

    1. Een order van 112 miljard

    Een aandelenhandelaar van UBS voerde in januari 1999 de grootste aandelentransactie in de beursgeschiedenis uit. In twee minuten kocht en verkocht hij voor 190 miljard Zwitserse frank (112 miljard euro) aandelen van de farmagroep Roche Holding. Het orderboek aanvaardde het order voor 10 miljoen aandelen, hoewel er slechts 7 miljoen aandelen van Roche in omloop waren.

    2. Verlies door elleboog

    In oktober 1998 verkocht een handelaar zonder dat hij er erg in had duizenden obligatiefutures op de Franse derivatenbeurs Matif. Het order kostte werkgever Salomon Brothers (nu onderdeel van Citigroup) verschillende miljoenen dollars. Uit een audit bleek dat de handelaar zijn elleboog per ongeluk op de F12-'instant sell'-toets van zijn toetsenbord liet rusten. Daardoor flitsten er voor 14.500 termijncontracten verkooporders over de schermen.

    3. Order vier maal Autonomy

    In februari 2001 voerde een handelaar een aankooporder in voor het Britse softwarebedrijf Autonomy. De bestelling had een waarde van 8,1 miljard pond (11,8 miljard euro), vier keer meer dan de toenmalige beurswaarde van Autonomy. Het order was het grootste in het 207-jarig bestaan van de London Stock Exchange (LSE). In tegenstelling tot de Zwitserse beurs bij de Roche-blunder schrapte de LSE het order zodra dat het orderboek bereikte. De systemen van LSE hadden het als een anomalie geïdentificeerd.

    4. Stagiair duwt Nikkei lager

    In december 2005 verkocht een 20-jarige stagiair tijdens zijn tweede werkweek bij Mizuho Securities 610.000 aandelen van telecomgroep J-Com tegen 1 yen per stuk. Het opgedragen order luidde: één aandeel J-Com verkopen tegen 610.000 yen. Mizuho trachtte vier keer het order ongedaan te maken bij de beurs van Tokio, tevergeefs. Resultaat: de Japanse beurs verloor die dag 2 procent en Mizuho slikte een verlies van 170 miljoen euro.

    5. Cijfercode als volume

    In september 1997 voerde een beurshuis binnen een uur tot drie keer toe een aankooporder in van 989.529 aandelen Zeneca (nu: AstraZeneca). De LSE wantrouwde de orders wegens de buitengewone omvang. Bleek dat de handelaar de Sedol-beurscode van Zeneca, 989529, in het volumevakje had ingevuld. Had de LSE niet ingegrepen, zou de vergissing de firma 60 miljoen pond (84 miljoen euro) gekost hebben.

    6. Order 100 keer te groot

    Een handelaar van Lehman Brothers duwde in mei 2001 de Britse FT100 in zijn eentje 120 punten lager. Hij wilde voor 3 miljoen pond Britse steraandelen zoals BP en AstraZeneca verkopen, maar voerde per ongeluk voor 300 miljoen pond orders door.

    7. Prince moet zich excuseren

    In januari vorig jaar kreeg een handelaar van Nikko Citigroup de opdracht om twee aandelen te kopen van Nippon Paper tegen 502.000 yen per stuk. Hij bestelde er 2.000. Topman Charles Prince ging zich persoonlijk bij de Japanse beursautoriteiten excuseren.

    8. 4 miljoen wordt 4 miljard

    Een handelaar van het beurshuis Bear Stearns kreeg in oktober 2002 de Dow Jones eigenhandig 100 punten lager. Hij voerde een verkooporder uit van 4 miljard dollar in plaats van 4 miljoen. Een collega-bankier reageerde: 'Het is mogelijk om per ongeluk een nul te veel in te voeren, maar drie nullen te veel betekenen drie dikke vingers. Dat is vrij dom.'

    9. Rugbybal van 38 miljoen

    In september 2006 belandde in de marktenzaal van Bank of America een rugbybal op de entertoets van een toetsenbord. Daardoor werd er een klaarstaand order van 50 miljoen dollar (38 miljoen euro) te vroeg uitgevoerd. De man die de rugbybal gooide, kreeg een waarschuwing. Maar ook de handelaar werd op de vingers getikt. 'Rugbyballen vliegen geregeld rond in een marktenzaal. Met zoiets moet je rekening houden', klonk het.

    10. Typische Yen-mistrade

    Tikfouten blijken veel voor te komen in de Japanse aandelenhandel. In december 2001 moest een trader van UBS Warburg 16 aandelen van de reclamegroep Dentsu verkopen voor 600.000 yen per stuk, enkele uren voordat UBS het bedrijf naar de beurs bracht. Hij verkocht er echter 610.000 tegen 6 yen per stuk. UBS Warburg moest de aandelen terugkopen en slikte een verlies van 111 miljoen euro.

  2. [verwijderd] 6 augustus 2007 12:28
    Voor cijfers van ASML call-opties gekocht, omdat de vooruitzichten goed waren. Dag voor expiratie, dus hoge hefboom.

    De volgende ochtend keek ik zeer tevreden naar het scherm, daar blonk een +5% op het aandeel.
    Enthousiast keek ik in mijn portefeuille, of de call een paar keer over de kop was gegaan. Hij stond op -95%, er was niets meer over.

    Ik had per ongeluk puts gekocht.....
    :(
  3. [verwijderd] 6 augustus 2007 13:58
    quote:

    The Artist schreef:

    Tikfouten blijken veel voor te komen in de Japanse aandelenhandel.
    Erg leuk op een dag als deze Artist. Maar is het niet "De order" (i.p.v. "het order")? En marktenzaal was waarschijnlijk de vertaling van "trading floor".

    (vertalingsprogrammaatje? Waarschijnlijk ook reden voor meerdere blunders..)

    P.S. Wat is je bron?

    Z.
  4. [verwijderd] 6 augustus 2007 15:00
    quote:

    The Artist schreef:

    Woensdagavond 1 augustus. De Dow Jones noteert 79 punten lager omdat beleggers vrezen dat de Amerikaanse vastgoedcrisis het financieel systeem zal besmetten. Tijdens de laatste 20 minuten voor de slotbel volgt er een opmerkelijk herstel. Fondsbeheerder Simon Carter van Aegon Asset Management verklaarde aan het persbureau Bloomberg: 'Een trader moest een onbedoeld verkooporder voor S&P500-futures ongedaan maken en heeft massaal futures teruggekocht.' Hierna volgen tien nog grotere miskleunen.
    Broodje Aaap, wat mij betreft.

    Ik las ook andere "verklaringen" voor deze plotselinge run-up. Zoals 401k aankopen op de eerste van de maand. Mijn mening is bekend: PPT.

    Wil de echte verklaring nu opstaan?

    Zeker worden er fouten gemaakt, ik ben ook meermaals short ipv long of omgekeerd gegaan, maar dat zet je meteen recht met een tegenorder.

    Ik kan me niet voorstellen dat grote instellingen geen waarschuwingssysteem hebben voor verkeerde orders.

    Zelfs bij particuliere tradingsystemen zijn er diverse waarschuwingen in te stellen.

    Enkele vragen, die zo in me opkomen:

    Waarom zou de handelaar zo'n haast hebben gehad met de tegenorders? Hij zat toch goed, want de markt viel.

    Als het arbitrage was, dan zou het systeem meteen gaan traden op de betreffende aandelen (googlelen op Program trading) en was de ramp te overzien geweest, dus dat is ook geen geldige verklaring.

    Hoe zit het met de margin? Ook banken zullen geen oneindige dekking hebben.

    De verkeerde order moet een enorme impact hebben gehad op de koers, want als de handelaar zo scheef zat dat hij "in zijn eentje" 200 Dow punten omhoog kon stuwen, dan zou hij ook die daling hebben veroorzaakt.

    Kortom: leuk verhaal voor de goedgelovigen, maar volgens mij vooral om de aandacht van het PPT af te leiden.

    Vr. groet,

    CT
  5. [verwijderd] 6 augustus 2007 15:02
    quote:

    countertrend schreef:

    [quote=h.vdbilt]
    KPN + KPN Qwest. Verlies ruim 54K :-(
    [/quote]

    Dit is eerlijk. Lees ik niet vaak. Daarom een aanbeveling.

    Ik hoop dat je het erna hebt goedgemaakt.
    Ik hoop dat ook, net zoals ik hoop dat het nog guldens waren.

    Mijn grootste flopper heb ik nog steeds (om mij eraan te herinneren dat de beurs vergeven is van klaploperfondsen) Newconomy (gekocht op 10 euro rendement: -99,92% !) wel maar 1000 euro, maar toch. Ik kijk toch anders tegen die betweter op de verrekijk aan in verkiezingstijd.
    Alle opinies en dergelijke zogenaamd kunnen voorspellen en meten, behalve als het voorspellingen zijn die ergens om draaien.

    de bos

152 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 911,51 0,00%
EUR/USD 1,0854 -0,01%
FTSE 100 8.416,45 -0,09%
Germany40^ 18.741,40 +0,08%
Gold spot 2.415,33 -0,28%
NY-Nasdaq Composite 16.832,62 +0,22%

Stijgers

UCB
+1,34%
DEME G...
+1,20%
D'IETE...
+0,85%
Kinepolis
+0,78%
Econoc...
+0,65%

Dalers

IBA
-3,73%
Umicore
-2,92%
AZELIS...
-2,22%
Solvay
-2,14%
Galapagos
-2,08%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links