Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

LogicaCMG: Getronics deel 2?

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sponge Bob 27 mei 2007 16:46
    LogicaCMG: ja of neeCorné van Zeijl - 25 mei 2007, 13:30

    Op maandag keek ik door de agenda en zag dat LogicaCMG een vergadering hield. Het zou dus kunnen zijn dat het bedrijf met nieuws zou komen en Logica kennende is dat altijd een risico.

    Zeker nu de Engelse economie een beetje shaky is en de economische cyclus daar op zijn eind loopt. Nu vond ik in de krochten van een research-huis een rapport dat inging op de marktomstandigheden voor IT-bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.


    Zij hadden eigen onderzoek gedaan. En dat zag er best goed uit. Geen briljante cijfers, maar gewoon. Geen reden om je zorgen te maken over LogicaCMG.

    Dus wel, want als een donderslag bij heldere hemel kwam de winstwaarschuwing en de koers kelderde. Het schaafde een flink deel van mijn outperformance af. In Engeland daalde de omzet in het eerste kwartaal met 4%.

    Schoon schip
    Er waren een aantal projecten waarvoor een voorziening opgenomen moest worden van 10 tot 15 miljoen Britse ponden. De overige belangrijkste markten waren wel in orde. Verder is er prijsconcurrentie. Logica zal versneld een aantal activiteiten overbrengen naar India. Ze hadden dat al veel eerder moeten doen, maar vooruit er zit nu een nieuwe manager.

    De vraag is wat moet Logica nu doen? Ik zet voor u de voors en de tegens op een rij. Ik begin met de voors. Het kan zijn dat de nieuwe CEO van het Verenigd Koninkrijk schoon schip probeert te maken.

    De winsttaxaties voor 2007 gaan dan wel fors naar beneden (van 9% tot 11%), maar de daling van 2008 is niet meer dan een procent of 4. De koers is harder gedaald dan de winstverwachtingen en dus zit er waarderingspotentie in.

    Eenmalig
    Het valt me op dat de meeste Verenigd Koninkrijk-analisten niet zo hard reageren als de Nederlandse analisten. U kunt de analistenadviezen bijhouden op de researchpagina van LogicaCMG. Het aandeel blijft een mooie dividend geven van 3,4%.

    Dat is een flinke premie ten opzichte van de Engelse en de Nederlandse markt. Maar het zou ook maar een value trap kunnen zijn. De oorzaak van de winstdaling in 2007 is grotendeels eenmalig.

    Zoals de analist van Merril Lynch betoogde: kostenoverruns gebeuren wel eens vaker in de IT. Maar ja Merril Lynch is dan ook adviseur bij de verkoop van Logica's telecomdivisie. Nederland (+9%), the Nordics (+9%) en Frankrijk (+8%) deden het erg goed.

    Tegenvallers
    Dan nu de tegens. Waarom zou je willen beleggen in een bedrijf wat grossiert in tegenvallers ( 2005 Duitsland, 2006 Frankrijk, 2007 Verenigd Koninkrijk) en winstverwatering hoog in het vaandel heeft staan? Hoewel de recente verkoop van de telecomafdeling en de inkoop van eigen aandelen juist een goed teken is.

    Een reeks van tegenvallers duurt meestal nog wel even voort. Sterker nog bij Logica is het de ene na de andere tegenvaller. Meestal is het verstandig om niet tegen de trend in te beleggen. Winsttaxaties en de koersdoelen gaan naar beneden. Wat moet je nou tegenwoordig met een IT-boer?

    Het begint blijkbaar steeds meer standaardbusiness te worden, hoewel ik er zelf natuurlijk niets van begrijp. Maar het lijkt er soms wel op dat we dit werk net als met auto's soms maar beter kunnen outsourcen naar een ver land als India. De grootste concurrentie in de Engelse markt komt overigens ook uit India.

    Getronics
    Ik vond nog wat kleine teleurstellingen in het bericht dat de kostensynergieën met WM Data een paar kwartalen zijn uitgesteld en dat Portugal ook niet zo lekker loopt. Dat geeft mij een vervelend déjà vu-gevoel. Getronics deed dat ook altijd.

    Kortom, als u gelooft dat het Verenigd Koninkrijk weer op de rails komt onder de nieuwe manager, dan is het waard om in het aandeel te blijven zitten. Maar daarvoor heeft u heel veel geduld nodig. Maar hé, u zit in Logica dus u heeft al heel veel geduld. Als u gelooft dat dit een Getronics deel II is, moet u er uit.

    Ik vond nog een saillant detail in mijn aantekeningen: begin april dumpte insider Philippott zijn volledige belang à 8 miljoen stukken. Zijn voormalige Unilog-collega Didier deed daar 3,2 miljoen stukken bij. En Unilog-man, Azernoer, kocht eenderde van zijn stukken op 20 april. Wie zei dat informatie uit insider-transacties geen toegevoegde waarde heeft?

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 927,96 +0,52%
EUR/USD 1,0737 +0,05%
FTSE 100 8.190,73 +0,60%
Germany40^ 18.122,20 +0,30%
Gold spot 2.325,28 +0,27%
NY-Nasdaq Composite 17.857,02 +0,95%

Stijgers

IBA
+4,76%
Umicore
+3,71%
Elia
+2,86%
SHURGARD
+2,70%
Kinepolis
+2,36%

Dalers

EVS
-1,95%
arGEN-X
-0,84%
Colruyt
-0,79%
Lotus ...
-0,60%
AB InBev
-0,58%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links