Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Lavide Holding AEX:LVIDE.NL, NL0010545679

  • 0,276 30 apr 2024 16:38
  • -0,010 (-3,50%) Dagrange 0,276 - 0,282
  • 1.819 Gem. (3M) 10,6K

Antwoorden community call Qurius

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. the legend 5 mei 2007 13:58
    Antwoorden community call Qurius
    Dit waren de antwoorden van de vragen die we gesteld hebben als qurius belegers

    Topman Fred Hermans van ICT-onderneming Qurius beantwoordt de vele vragen van beleggers

    Duidelijke vragen, maar ook duidelijke antwoorden van van topman Hermans van Qurius

    * Qurius maakt momenteel een stormachtige ontwikkeling door, waarbij achter de schermen ongelooflijk veel gaande moet zijn. Is het op dit moment leuk om de topman van Qurius te zijn, blijft er voldoende ruimte over voor ontspanning en een leven naast Qurius?
    De huidige dynamiek van het bedrijf (groei, internationalisatie) maakt het leven als verantwoordelijke voor het bedrijf inderdaad bijzonder boeiend en inspirerend. Andere kant van de medaille is dat er ook veel uren in kruipen. Natuurlijk neem ik, net zoals iedereen, ruimte voor ontspanning en prive-leven. Hierbij trek ik geen scherpe lijnen. Doordat ik geen scherpe lijnen trek blijf ik flexibel en kan ik van mijn prive-momenten genieten als er even geen hoge prioriteiten vanuit het werk aandacht behoeven.

    * Vindt U Uzelf de juiste persoon/manager om de integratie van enerzijds Watermark en anderzijds de "aan te kopen kralen" met succes te kunnen integreren?
    Als ik dit niet zou vinden zou ik niet in deze positie moeten (willen) zitten.

    * Afgelopen december is de fusie geweest met Watermark, een fusie waarmee niet unaniem is ingestemd: echter uit het jaarverslag is in het geheel niet halen wat de synergie-effecten van deze fusie zijn. Kunt U aangeven wat deze synergie-effecten zijn: te behalen in 2007 en in 2008 en daarna?
    Iedereen die aanwezig was bij de Bava over de fusie heeft kunnen vernemen wat de drijvers waren van de fusie: creëren van een platform voor internationalisatie en daarmee het vergroten van de kans dat de door beide bedrijven gedeelde ambitie bewaarheid wordt. Het synergetisch effect zit hem dan primair in het vergroten van de kans op succes. Voorts natuurlijk als groter bedrijf het synergetisch effect aan de omzetkant (meer geloofwaardigheid naar grotere (internationale) klanten. Aan de kostenkant blijven we zo efficiënt mogelijk werken en verwachten we niet of nauwelijks synergetisch voordeel.

    * Wat is het streven voor dit jaar: staan er nog meer overnames op de kaart?
    We praten voortdurend met partijen. Zoals bekend hebben we de afgelopen 2 maanden een drietal acquisities aangekondigd. We zijn nu bezig met diverse boekenonderzoeken. Onze primaire focus ligt bij het afronden van deze deals en het vervolgens integreren. Ik weet niet of er de tweede helft van 2007 nog andere zullen volgen.

    * Gaat Qurius ook in China overnames doen? Daar zijn ongekende mogelijkheden maar nu instappen is gewenst.
    Nee. Ik heb zelf 8 jaar in het verre oosten gewerkt en ken de kansen, maar ook de bedreigingen en risico’s. Azië staat niet op ons radarscherm.

    * Gaat Qurius de komende tijd nog vestigingen samenvoegen in Nederland nu er een aantal ondernemingen zijn overgenomen.(icm ,Watermark,Cpas). Qurius en Ibitec hebben allebei drie vestigingen in dezelfde plaatsen in Zweden. Worden deze vestigingen samengevoegd om kosten te besparen?
    Er spelen nog andere overwegingen een rol bij het bepalen van vestigingsplaatsen dan alleen kostenoverwegingen. Immers, we hebben ook een aantal mensen die hun werk op kantoor verrichten (helpdesk, support, nogal wat software-ontwikkelaars). Met name in Nederland is vanwege de file-problematiek het hebben van meerdere vestigingen een voordeel bij het werven en houden van mensen.
    Dergelijke overwegingen, in combinatie met reisafstanden van consultants, spelen ook in andere (grotere) landen een rol.

    * Multiplus een dochterbedrijf van Qurius in Noorwegen en Denemarken: blijft deze de naam Multiplus houden of wordt deze ook veranderd in Qurius aangezien Watermark de naam niet heeft omgezet en waarom?
    Dit blijft Multiplus, vanwege het specifieke karakter van het product (scheepswerf-software) en de specifieke doelgroep (scheepswerven). Multiplus is bij de doelgroep een bekende naam en er zijn geen voordelen te behalen bij naamswijziging.

    * Het bouwen van systemen is vergelijkbaar met het bouwen van woningen/kantoren etc. Waarom wordt er binnen Uw sector vrijwel geen gebruik gemaakt van aanneemsommen. Dus het aanwezig zijn van Uw medewerkers op een project is belangrijker dan de effectiviteit van Uw werknemers?
    Het antwoord op het eerste deel van de vraag kan ik wel geven. Er zijn natuurlijk parallellen tussen woningbouw en systeembouw. Er zijn ook grote verschillen. Ik noem er 2. Eerst en vooral vooraf: mensen kunnen doorgaans hun eisen aan woningen beter formuleren (tastbaar: kleur, omvang, vorm, stijl) dan eisen aan informatie-systemen (niet tastbaar). Voorts achteraf: mensen maken gebruik van woningen en ervaren soms ongemakken, maar geen onmogelijkeden in het dagelijks functioneren. Mensen die gebruik maken van inadequate informatie-systemen kunnen hun werk niet doen. Informatie-systemen zijn meer verweven met processen, procedures en gedrag dan kantoren en de effectiviteit is, veel sterker dan bij gebouwen, het product van kwaliteit van het systeem en acceptatie door de gebruiker.
    Natuurlijk maken we wel gebruik van aanneemsommen, maar alleen voor de Bouw van een systeem wanneer de specificaties duidelijk zijn en niet voor de Invoering van een systeem. In het derde deel van de vraag zit een insinuatie die ik niet begrijp.

    * Hoe zit dit men "onderaannemers", dus de zzp-ers, die U vrijwel zeker ook moet inhuren. De subcontractors hebben toch alleen maar belang bij het creëren van uren en zijn niet geïnteresseerd in effectiviteit?
    Daarom worden deze ook strak aangestuurd door ons projectmanagement.

    * Een aanvullende vraag in dit kader is wat is de verhouding eigen personeel t.o.v. ingehuurd personeel en wat is de verhouding van aanneemsom t.o.v. uurfactuur?
    We streven naar maximaal 15% inhuur op onze extern verkochte uren. We hebben heel weinig pure ontwikkelklussen. De meeste van onze opdrachten zijn een combinatie van systeemontwikkeling en invoering. Dat betekent dat 80% van onze opdrachten wordt gefactureerd op basis van bestede tijd.

    * Wanneer is de nieuwe site van Qurius gereed, aangezien de oude site niet meer voldoet na de fusie?
    We mikken op het eind van het jaar. De site is niet meer helemaal correct maar kan nog wel even. Klantenwerk gaat voor.

    * Ik was erg verbaasd en ook teleurgesteld dat een collega bestuurslid enige tijd geleden maar liefst 1,5 miljoen aandelen van de hand deed voor een prijs van €1,65. De koersreactie op de beurs was daardoor voor mij een logisch gevolg. (Wat weet deze bestuurder meer als wij als aandeelhouders). Op het moment dat ik dat de plaatsing van nieuwe aandelen tegen een koers van € 1,47 zag, kreeg ik een onprettig gevoel. Om in Jip en Janneke taal te praten: eerst verkopen voor €1,65 en dan terugkopen op €1,47?
    Hier moet ik gissen naar wat de vraag is. Zoals u weet mogen volgens de wet bestuurders niet speculeren middels transacties in eigen aandelen en dat gebeurt dan ook niet. Wanneer een bestuurder aandelen verkoopt is dat een prive-besluit. De onderneming heeft daar, zolang de bestuurder zich aan de regels houdt, geen mening over.

  2. the legend 5 mei 2007 14:00
    vervolg

    Ik ben benieuwd naar Uw mening over de waardeontwikkeling van Uw bedrijf en in de toekomst. M.a.w. waar staan we medio 2008 – 2009?
    Dat is voor u en voor mij een vraag. En op deze vraag moet ik het antwoord schuldig blijven. U weet dat ik over onze middellange termijn ambities helder ben geweest maar de toekomst zal leren of we in staat zijn deze ambitie waar te maken.

    * Wat mij verbaasd is dat de koers zo achterblijft. Bij andere fondsen zie je dat ze aantrekken, ik dacht dat Qurius zich goed voorbereidde op de toekomst, waarom wil die koers dan niet hoger? De winstnemingen zijn nu wel geweest dacht ik, of wil ik te snel?
    Iemand die een aandeel Qurius gekocht heeft in oktober 2006 is nu blij. Iemand die een aandeel gekocht heeft in maart 2007 is momenteel niet blij. Binnen de onderneming zetten we de richting uit voor een planningstermijn van 2 tot 3 jaar. Wanneer het bedrijf de doelstellingen haalt moet, volgens de theorie, de koers daar tred mee houden. Of dat ook gebeurt kan ik niet voorzien noch beïnvloeden. Uiteindelijk zijn koersschommelingen de resultante van beleggersgedrag.

    * Als belegger in Qurius vraag ik mij af wanneer het bestuur van Qurius denkt dividend uit te gaan keren en welk percentage van de winst dit zal zijn?
    Over de jaren 2007 en 2008 zullen we geen dividend betalen. Wat er in de jaren daarna gebeurt kan ik nog geen uitspraak over doen.

    * Hoe kan het dat de winst van Qurius ver onder 10 procent ligt terwijl er bedrijven zijn in dezelfde sector die 20 procent winst halen en gaat Qurius dit verbeteren?
    Ik ken geen IT-service-bedrijven die 20 procent winst behalen. Wel software-bedrijven, maar we zijn geen puur software bedrijf. Onze winstgevendheid moet op termijn in de richting van 10 procent op omzet kunnen gaan, maar ik weet nog niet hoe snel we dit kunnen bereiken.

    De redactie
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links